نسیم گیلان

آخرين مطالب

مقایسه گردشگری ایران با 3 کشور منطقه مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -
مقایسه گردشگری ایران با 3 کشور منطقه
٤
٠
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
براساس آخرین گزارش رقابت‌پذیری جهانی سفر و گردشگری در سال 2017، امارات متحده عربی و ترکیه به ترتیب با رتبه‌های 29 و 44، دو کشور اول منطقه در بین 136 کشور مورد بررسی مجمع جهانی اقتصاد بوده‌اند. همچنین دو شاخص مهم گردشگری شامل سهم مستقیم گردشگری بر اشتغال و تولید ناخالص داخلی بر اساس آمارهای منتشرشده توسط شورای جهانی سفر و گردشگری حاکی از بهبود رشد گرجستان در سال‌های 2017 و 2018 است و پیش‌بینی می‌شود این رشد تا سال 2025 افزایش یابد؛ به‌طوری‌که حتی بالاتر از کشورهای امارات و ترکیه قرار گیرد.
هر سه کشور که در جوار ایران قرار دارند، سال گذشته جزو 10 مقصد گردشگر خروجی ایران بوده‌اند؛ کشورهایی که توانسته‌اند با به‌کارگیری استراتژی‌ها و برنامه‌های اجرایی مناسب در مسیر توسعه گردشگری قرار بگیرند. معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی ایران در گزارشی ضمن بررسی سیاست‌های گردشگری این سه کشور، وضعیت گردشگری در ایران را با این کشورها مقایسه کرده است. طبق این گزارش، نکته مهم درباره این کشورها آن است که هر سه با یک برنامه‌ریزی بلندمدت و استراتژی دقیق به توسعه گردشگری ورود پیدا کرده‌اند و نقش دولت در این میان بسیار حائز اهمیت بوده است. درواقع فصل مشترک میان تجربه هر سه کشور، «عزم جدی دولت برای توسعه صنعت گردشگری»، «داشتن استراتژی توسعه گردشگری و پایبندی به اجرای آن»، «ارائه مشوق‌های کارآمد دولتی»، «همکاری موثر میان بخش دولتی و خصوصی» و «تبلیغات و بازاریابی در سطح بین‌المللی» بود.
اما براساس گزارش پارلمان بخش خصوصی، وضعیت ایران در هر چهار شاخص «سهم مستقیم سفر و گردشگری از تولید ناخالص داخلی»، «سهم مستقیم سفر و گردشگری از اشتغال»، «سهم صادرات بازدیدکننده از صادرات کل» و «سهم سفر و گردشگری از سرمایه‌گذاری کل» از هر سه کشور مورد بررسی پایین‌تر است. در واقع، ایران به‌جز در ارکان رقابت‌پذیری قیمتی و منابع فرهنگی، در سایر ارکان تشکیل‌دهنده شاخص رقابت‌پذیری سفر و گردشگری از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. این آمارها از سوی دیگر نشان می‌دهد به دلیل ضعف در بخش گردشگری در ایران، سهم این بخش از اقتصاد از متوسط کشورهای موفق در این منطقه نیز کمتر است. در شاخص رقابت‌پذیری جهانی سفر و گردشگری در سال 2017 ایران رتبه 93 از 136 کشور مورد بررسی و امتیاز 4/ 3 را کسب کرده که در مقایسه با رتبه 97 ( از 141 کشور) و امتیاز 3/ 3 در سال 2015 اندکی بهبود داشته است. گزارش رقابت‌پذیری جهانی سفر و گردشگری در سال 2017 نشان می‌دهد ایران در رکن رقابت‌پذیری قیمتی همانند سال 2015 همچنان رتبه اول را کسب کرده‌است.
بررسی چهار زیرشاخص رقابت‌پذیری سفر و گردشگری، یعنی توانمندسازی محیط، سیاست‌های سفر و گردشگری، زیرساخت‌ها و منابع طبیعی و فرهنگی نشان می‌دهد ایران به‌طور متوسط در زیرشاخص توانمندسازی محیط و پس از آن سیاست‌های سفر و گردشگری امتیاز بهتری نسبت به دو زیرشاخص دیگر کسب کرده است. از سوی دیگر، در سال 2018 در بین کشورهای منطقه سند چشم‌انداز 1404، صنعت توریسم گرجستان با داشتن سهم مستقیم 6/ 8 درصد در اشتغال این کشور و سهم مستقیم 1/ 10 درصدی در GDP آن بالاترین جایگاه را در منطقه داشته است. دلایل زیادی برای این رشد قابل‌ملاحظه می‌تواند وجود داشته باشد. به‌طور مثال بیشتر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در گرجستان در بخش‌های گردشگری و پروژه‌های تولید برق صورت گرفته است. اقدامات دولت در زمینه جذب گردشگر، از جمله تلاش و تعهد به حفظ امنیت گردشگران، توسعه زیرساخت‌های حمل و نقل و تسهیلات جدید در صدور روادید، موجب توسعه بخش گردشگری در سال‌های گذشته شده است. خصوصی‌سازی امکانات توریستی از جمله هتل‌ها، امکانات رفاهی، شبکه‌های حمل و نقل، رستوران‌ها و خطوط ارتباطی، از دیگر اقدامات موفق دولت در این زمینه بود.
اعمال این سیاست‌ها طی سال‌های اخیر تاثیر زیادی در توسعه بخش گردشگری کشور گرجستان داشت. در همین حال، در شرایطی که گردشگری 5/ 6 درصد از کل GDP ایران سهم داشته، این نسبت برای امارات متحده عربی 1/ 11 درصد، برای ترکیه 1/ 12 درصد و برای گرجستان 7/ 33 درصد بوده است. سهم گردشگری از کل اشتغال ایران نیز براساس گزارش سال 2018، 4/ 5درصد بوده؛ نسبتی که برای ترکیه 7/ 7 درصد، برای امارات 6/ 9درصد و برای گرجستان 5/ 29درصد ثبت شده است. اما نسبت صادرات گردشگری (جذب گردشگر خارجی به کشور) به کل صادرات در ایران اختلاف محسوسی با سه کشور مورد نظر دارد. این نسبت برای ایران 4درصد، برای امارات متحده عربی 6/ 8درصد، برای ترکیه 4/ 6 درصد و برای گرجستان چیزی نزدیک به نیمی از کل صادرات این کشور، معادل 5/ 43درصد بوده است. وضعیت سرمایه‌گذاری گردشگری به نسبت کل سرمایه‌گذاری‌ها البته در هیچ‌کدام از چهار کشور به یک‌دهم از کل سرمایه‌گذاری‌ها نمی‌رسد. به این ترتیب، سرمایه‌گذاری‌های گردشگری در ایران 4/ 3 درصد، در گرجستان 2/ 4درصد، در ترکیه 8/ 6 درصد و در امارات 8/ 7درصد از کل سرمایه‌گذاری‌ها بوده است. مقایسه رتبه ایران با کشورهای مورد مطالعه در رقابت‌پذیری سفر و گردشگری موید این نکته است که کشورمان در میان رقبای خود در منطقه به شکلی محسوس از جایگاه پایین‌تری برخوردا ر بوده و راه طولانی برای به دست گرفتن بازار گردشگری در این منطقه پیش‌رو دارد؛ مسیری که جز با برنامه پیش نخواهد رفت.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/100675/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گرامیداشت فرزندان گلکون کفن 2 شهرستان گیلان

دستگیری 6 نفر از مخلان نظم و امنیت در آستارا

دیده شدن یک قلاده پلنگ ایرانی در رودبار + فیلم

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

محبت کردنشون خیلی جالبه

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

رونمایی از مجموعه شعر «پیراهن تو کنار پیراهن من» در صومعه‌سرا

پای «وعده صادق» روی نفس اسراییل/ امنیت خط قرمز ایرانی‌ها

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

عملیات وعده صادق همینه پوشالی رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل را در هم شکست

عملیات «وعده صادق» فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها نگذاشت

عملیات «وعده صادق»فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها باقی نگذاشت

خروش مردم لاهیجان در پی عملیات «وعده صادق»

راهپیمایی مردم لشت نشا در حمایت از عملیات «وعده صادق»

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

راهپیمایی ضد صهیونیستی مردم گیلان در حمایت از مردم غزه

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

راهپیمایی مردم گیلانی در حمایت از عملیات «وعده صادق»

انسداد 25 محور شریانی و غیرشریانی در نواحی جنوبی کشور

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مسیر رویایی در اشکورات گیلان

تردد روان و بدون مداخلات جوی در محور‌های شمالی

درخشش آفتاب مطبوع بهاری در جای جای گیلان

آتش سوزی یک واحد مسکونی و یک واحد صنفی در بلوار لاکان رشت

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

ثبت تصاویر پلنگ ایرانی این بار در شهرستان رودبار

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

«رئالیست‌ها» وارد بازار نشر شدند

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

پیش بینی وزش باد جنوبی در گیلان/ دما افزایش می یابد

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

واکنش سپاه به آسیب نیروگاه اتمی اسرائیل

ورود «مهمان سرزده» به کتابفروشی‌ها/یک‌قصه تصویری برای کودکان

جزئیات جدید از شنیده شدن صدای 3 انفجار در مرکز ایران

منشا صدای انفجار در تبریز مشخص شد

فرق انسان و سایر موجودات در نوع دوستی

2 مصدوم در حادثه رانندگی در محور قزوین - رشت

استقرار هوای صاف و آفتابی در گیلان

داستانک/ شنوایی کم

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 31 فروردین 1403

ساخت گلدانی خوش آب و رنگ به شکل توت فرنگی

زیبایی شناسی معشوق در شعر فارسی

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان