نسیم گیلان

آخرين مطالب

ارز 4200 به نام مردم به کام مفت خواران مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -
ارز 4200 به نام مردم به کام مفت خواران
٠
٠
سیاست روز / متن پیش رو در سیاست روز منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
اقتصاد ایران دیر زمانی است که با نوسان نرخ ارز و البته در پاره ای از موارد با ارز های دستوری دست و پنجه نرم می کند اما آنچه از شواهد امر بر می آید نه متولیان کنونی و نه متولیانی که در گذشته سکان دار این بازار مهم و تاثیر گذار در سایر بازارهای اقتصادی بودند نتوانستند آن طور که باید این حوزه را کنترل و یا تدبیری برای تصمیمات دستوری که برای آن اعمال می کنند داشته باشد.
نگاهی به روند نوسان نرخ ارز از یکسال گذشته تاکنون ، دقیقا از زمانی که دولت تصمیم گرفت تا ارز 4200 را به عنوان یک ارز با قیمت خاص به برخی از کالاها و همچنین برخی از افراد اختصاص دهد نشان می دهد که نحوه مدیریت و تخصیص ارز و همچنین نظارت های پیرامون آن ،آن طور که باید موثرودقیق نبوده که ماحصل آن تولد چنین بازار آشفته ای شده است.
اگر چه تخصیص ارز 4200 تومان به نگاه متولیان دولتی تخصیص ارز مورد نیاز برای تامین کالاهای اساسی مورد نیاز مردم بوده است اما برآیند تمام این نگاه ها آن شده که حجم قابل توجهی از ارزهای تخصیص یافته ناپدید شده و یا اگر هم ناپدید نیست به کالاهایی تخصیص یافته که هیچ یک در جرگه کالاهای اساسی نبوده و نیست.
نقش ارز در تورم لجام گسیخته
کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی در ارزیابی تبعات تخصیص این ارز با تاکید بر ناموفق بودن این سیاست و هشدار نسبت به تبعات منفی پیش روی اقتصاد کشور از این مهم پرده بر می دارند که بخش مهمی از تورم موجود در کشور نشات گرفته از ارز4200 و تخصیص آن به یکسری از کالاهاست به طوریکه براساس گزارش مرکزپژوهش های مجلس تورم کالاهای اساسی مشمول دریافت ارز ترجیحی از اسفند 96 تا بهمن 97 بر مبنای شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) 53 درصد و بر مبنای شاخص قیمت تولید کننده (PPI) 47 درصد بوده در حالی که تورم برای کل کالاها بر مبنای شاخص قیمت مصرف­کننده (CPI) 73 درصد و برای کالاهای غیر مشمول 85 درصد بوده است.
به باور این کارشناسان اگر سیاست اصلی این اقدام متولیان ؛ایجاد ثبات در قیمت کالاهای اساسی بوده عملا نه تنها این مهم محقق نشده بلکه رشد لجام گسیخته قیمت کالاها براساس گزارش هایی که از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ارایه می شود بیش از تخصیص آن ناموفق بوده است.
براساس گزارش مرکز آمار از تورم منتهی به تیرماه 98 ، نرخ گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها، نسبت به خردادماه 1.3 درصد و نسبت به تیر ماه سال قبل رشد 71.9 درصدی داشته است و برهمین مبنا کاملا می توان مدعی شد که سیاست متولیان برای ثبات قیمت ها به خصوص قیمت کالاهای اساسی شکست خورده بوده و هست.
براساس آمارهای ناشی از این گزارش نیز نرخ کالاهای این گروه نسبت به تیر ماه سال گذشته (تورم نقطه به نقطه) با رشد چشم گیری مواجه بوده به طوریکه خوراکی‌ها 59.7 درصد، نان و غلات 28.9 درصد، گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های درصد، گوشت قرمز آنها 77 و گوشت ماکیان 76.4 درصد، ماهی‌ها و صدف داران 81.3 درصد، شیر، پنیر و تخم مرغ 45.2 درصد، روغن‌ها و چربی‌ها 45.6 درصد، میوه و خشکبار 82.5 درصد، سبزیجات 75.7 درصد، شکر، مربا، عسل، شکلات و شیرینی 48.9 درصد، چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آب میوه 58.1 درصد و محصولات طبقه بندی نشده در جای دیگر 97 درصد افزایش قیمت را تجربه کرده اند.
فساد پیدا و پنهان
در کنار این رشد قیمت اما داستان دلارهای 4200 تخصیص یافته و مفقود شده خود حکایت دیگری از شکست سیاست تخصیص ارز 4200 دارد اما برآیند همه این موارد ومشکلات ایجاد شده در اقتصاد کشور و همچنین تبعات فسادهای شکل گرفته در برابر منفعتی که تخصیص این ارز برای هر یک از افرادی که از تخصیص این ارز دولتی منفعت می برند هنوز نتوانسته دولت و متولیان امر را به این باور برساند که تخصیص این ارز را حذف کند و یا تدابیر ویژه ای برای نظارت بر این بازار داشته باشد.
با وجوداین مهم هنوز که هنوزه هیچ برنامه و دستورالعملی برای این مهممطرح و اجرایی نشده و برآیند تمام موارد نشان از برتری سودجویی عده ای بر نفع مردم دارد که متولیان همچنان به نام مردم ارز 4200 را به کام عده ای رانت طلب می کنند و همچنان بر طبل سیاست های شکست خورده خود می کوبند.
فساد و رانت بازی موجود دراین بازار در طول یکسال اخیر به حدی بوده که در کنار کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی ؛نمایندگان و تجار بخش خصوصی هم در بیانیه ای خواستار این ارز و تخصیص آن شده اند اما متولیان امر همچنان نگران آن قشر خاص دریافت کننده این ارز 4200 هستند و هنوز اقدام جدی برای این مهم نداشته و ندارند.
بیانیه بخش خصوصی
30تیرماه سالجاری بود که اولین نشست هیات نمایندگان اتاق ایران در دوره نهم برگزار شد و در پی آن نمایندگان این نهاد خصوصی با 87 درصد آرا، رأی به حذف ارز 4200 تومانی از اقتصاد ایران دادند.
در بیانیه منتشر شده توسط این اعضا ؛ چهار دلیل عمده برای حذف این حمایت ارزی مطرح و تلاش های دولت برای کنترل ارز به واسطه اعطای ارز 4200 تومانی و در پی آن ایجاد تورم 53 درصدی ناکام خوانده شد. نمایندگان این اتاق همچنین انحراف منابع ارزی و گسترش فساد و رانت‌جویی، تضعیف تولید ملی و افزایش احتمال کسری و تهدید پایداری مالی بودجه در صورت تداوم اجرای این سیاست را به عنوان دلایل ضرورت حذف ارز 4200 تومانی عنوان کردند و در پی آن خواستار حذف آن از اقتصاد شدند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/110511/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

مسئولان امنیت شغلی کارگران را تامین کنند

کاهش 3 درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با 150 کار فرمای متخلف

انعکاس به موقع رسانه‌ها در پاسخ سخت ایران به اسراییل

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

«حجت الاسلام اسماعیلی» به عنوان راهیار تبلیغ گیلان منصوب شد

رفع تصرف 1000 متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن

نگهداری 42هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

ادامه گرمای هوا اواسط هفته در گیلان

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

یادواره سردار شهید سیدمعروف ایرانی در صومعه سرا

پایداری گرمای هوا در گیلان

دستگیری قاتل کمتر از 5 ساعت در تالش

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

داستانک/ راه نجات

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد