نسیم گیلان

آخرين مطالب

افول هژمونی دلار؟! مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -
افول هژمونی دلار؟!
٠
٠
ابتکار / متن پیش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
امروزه کشورهای سراسر جهان، دلار را وسیله‌ای برای معاملات بین‌المللی خود می‌دانند. این درحالی است که برخی از کشورها در حال جست‌وجو برای یافتن راهی هستند تا از به‏کارگیری دلار آمریکا در روابط تجاری خود اجتناب کنند. اما این اقدام تا چه میزان قابل اجرا خواهد بود؟
این روزها بسیاری از سرمایه‌گذاران، حتی خارج از آمریکا در سرمایه‌گذاری‌های خود به طرز چشمگیری از دلار آمریکا استفاده می‌کنند و این مسئله نفوذ دلار در سیستم‌های مالی جهان را نشان می‌دهد. البته این در حالی است که بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که پایان هژمونی دلار نزدیک است. بر این اساس برخی از کشورها در حال کاستن از موجودی دلار خود هستند. در این میان اما برخی از تحلیل‌گران بر این باور هستند که افول هژمونی دلار کمی دور از واقعیت است. چراکه این ارز علاوه‌بر اینکه ابزار مبادلات تجاری بین‌المللی بوده، معیاری برای سنجش ارزش واحدهای پولی ملی است و شکستن سلطه دلار در اقتصاد به آسانی ممکن نخواهد بود. ناگفته نماند که برخی‌ها نیز می‌گویند هیچ‏چیزی وجود ندارد که نشان دهد سیطره دلار باید تا ابد باقی بماند. همانطور که اشاره شد برخی از کشورها به دنبال راهی هستند تا بتوانند استفاده از دلار را به حداقل برسانند. در این راستا حسن روحانی، رئیس‏جمهوری روز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفته بود: «برقراری روابط تجاری و اقتصادی با استفاده از پول ملی با ترکیه و روسیه و دیگر کشورها مانند عراق می‌تواند بسیاری از مشکلات را در توسعه مناسبات از میان بردارد. امروز در سطح جهان یک مبارزه جدی با دلار در حال شکل‌گیری است و با ادامه این روند، سلطه آمریکا بر بازارهای پولی و مالی جهانی و سیستم‌های بانکی تضعیف شده و از بین خواهد رفت». پایان هژمونی دلار امکان‌پذیر است؟ مهم‌ترین پرسشی است که با مطرح شده این مسائل به وجود می‌آید. این درحالی است که شمار کشورهایی که بنا دارند دلار را از مبادلات خود حذف کنند، ماه به ماه بیشتر می‌شود. با این حال آیا این به معنای افت تسلط دلار است؟ علی مزیکی، کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه نمی‌توان قابل قبول بودن دلار در جهان را سلطه واقعی دانست به «ابتکار» گفت: ما باید بدانیم که سلطه‌ای در مورد دلار وجود ندارد، به عبارتی دیگر ما یک کشور همانند دیگر کشورها بوده ‏و به اندازه خودمان دارای قدرت هستیم. این درحالی است که دلار آمریکا به دلیل اعتباری که از گذشته داشته است در میان معاملات بین‌المللی نقش مهم‌تری به خود گرفته‏، به‏نوعی مورد قبول کشورها واقع شده است. اما به معنای واقعی کلمه سلطه‌ای در میان نیست.
وی در بخشی دیگر از صحبت‌هایش افزود: البته باید اشاره کنم این ماجرا به آن معنا نیست که اقتصاد آمریکا بر تمام کشورها مسلط است، خیر، تنها به عنوان یک واحد پول میانی که ارتباطات، معاملات و مبادلات را آسان‌تر می‌کند مورد قبول کشورها قرار گرفته است.‏ البته تردیدی نیست که آمریکا از این وضعیت می‌تواند به نفع خود استفاده کند، اما استفاده آن محدود بوده و درصورت وارد کرد فشار برای استفاده بیشتر، کشورها می‌توانند به تدریج این واحد پولی را از معاملات‌شان کاهش ‌دهند. بنابراین آمریکا نیز برای استفاده از شرایط موجود با محدودیت مواجه است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا می‌توان دلار را از معاملات بین‌المللی حذف کرد یا خیر؟ گفت: اینکه ما بخواهیم دلار آمریکا را کنار بگذاریم و یا نقش آن را در اقتصاد کاهش دهیم به نظر می‌رسد که کمی نادرست باشد. چراکه تمام کشورها با این واحد پولی معاملات‌شان را انجام می‌دهند و حالا چون در ارتباط با این کشور مشکلاتی وجود دارد، بخواهیم این اقدام را انجام دهیم و کشورهای دیگر را نیز با خود همراه کنیم کار ساده‌ای به نظر نمی‌رسد.
وی در ادامه افزود: ممکن است ما بتوانیم با واحد پولی دیگر با کشورهایی همچون عراق، ترکیه و‏... معاملات بین‌المللی داشته باشیم اما اینکار دشوار خواهد بود در برخی از شرایط غیرممکن! اما این درحالی است که استفاده از دلار دارای مزیتی بوده و آن مزیت، کاهش هزینه‌های مبادلات است.
این کارشناس اقتصادی در پایان یادآور شد: در روابط بین‌الملل دلار آمریکا مورد پذیرش واقع شده است. در این شرایط اگر بخواهیم با واحد پولی دیگری با کشورها مبادلات انجام دهیم ممکن است که کمی متضرر شویم. به عنوان مثال در یک مبادله با کشوری مانند عراق یا ترکیه ممکن است به جای اینکه 50 دلار از یک معامله سود دریافت کنیم، تنها 40 دلار به دست‏مان برسد و در این شرایط ما ضرر خواهیم کرد. بنابراین با توجه به این شرایط می‌توانیم نقش دلار در معاملات بین‌المللی خود را کاهش دهیم اما باید بدانیم که اقتصاد و کشور متضرر خواهند شد. در‏نهایت باید اشاره کنم که چیزی به نام سلطه دلار وجود ندارد‏ اما این ارز یک نوع ابزار هماهنگ‌کننده‌ای است که مورد قبول کشورها واقع شده است و ما باید با دنیا تعامل داشته باشیم پس نمی‌توانیم این ابزار را نادیده بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/120764/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حادثه تلخی که برای 3 کارگر ایرانی افتاد

توقیف 600 سی‌سی قاچاق در لاهیجان

4 شهر استان کرمان دچار آبگرفتگی شدند

بارش باران و طغیان رودخانه 3 جاده را در جنوب کرمان مسدود کرد

مدارس شهرستانهای رودبارجنوب و فاریاب برای فردا تعطیل شد

پیروزی مس کرمان برابر شهرداری آستارا در لیگ یک فوتبال

مدارس شهرستانهای رودبارجنوب و فاریاب در جنوب کرمان برای فردا تعطیل شد

بارندگی شدید در کرمان / مدارس رودبار و فاریاب تعطیل شد

اجتماع مردم رودبار قصران در حمایت از حمله موشکی سپاه به اسرائیل

«محمد دوستار» سرپرست دانشگاه گیلان شد

21 سارق منزل طی دو روز در گیلان دستگیر شدند

آزاد راه قزوین به رشت گذرگاهی پرتردد، اما بدون امکانات + فیلم

ماندگاری هوای پایدار گیلان تا اوایل هفته پیش روی

آماده باش راهداران رودبار جنوب

955 واحد مسکن روستایی در گیلان افتتاح می شود

شناسایی مرغداری آلوده کننده تالاب انزلی با لاشه مرغ‌های تلف شده

محدودیت‌های ترافیکی به مناسبت روز ارتش در رشت اعمال می شود

برترین های رده سنی امید معرفی شدند

تشکیل کمیته های تخصصی شورای سلامت کیش / تشکیل اولین کمیته تخصصی دندانپزشکان در راستای اجرای طرح سلامت پایدار هم زمان با روز دندانپزشک

سفر سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام به شهرستان ایوان

قطعی تلفن روستای سالکویه به لطف سارقان

محدودیت‌های ترافیکی 29 فروردین در رشت

ثبت گزارش جامعه هدف بنیاد شهید و مردم با مراجعه به سامانه سوت زنی

رشد 184 درصدی عبور کالا از مرز آستارا

دوستار سرپرست دانشگاه گیلان شد

بازداشت باند خانوادگی سرقت در زنجان

این استان ها امروز منتظر بارش باران باشند

خبری تازه از عرضه شیرخشک در داروخانه ها

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 28 فروردین 1403

پیش بینی بورل از حمله اسرائیل به ایران

محدودیت‌های ترافیکی روز ارتش در رشت

افزایش 184 درصدی عبور کالا از پایانه مرزی آستارا در سال 1402

توقیف خودروهای شوتی با بیش از 23 میلیارد کالای قاچاق در رودبار

سرپرست دانشگاه گیلان منصوب شد

تعطیل شدن یک مرکز ترک اعتیاد در شهرستان رشت

دیدار فرمانده آموزش تخصص‌های دریایی باقرالعلوم رشت با دانش آموزان استثنایی گیلان

تقدیر مردم رشت از سپاه پاسداران با اهدای گُل

جهان ذهنی بِرشت

محدودیت‌های ترافیکی روز ارتش در رشت اعلام شد

مدیرکل بنیاد استان آذربایجان شرقی به مشکلات 50 نفر از مراجعا رسیدگی کرد

تجلیل استاندار یزد از خانواده شهدای ارتش

اعتراض چادرملو به صحنه جنجالی مقابل داماش گیلان

جشنواره نان و شیرینی کیش به دلیل شرایط نامناسب جوی از 30 فروردین آغاز می شود

دولت سه لایحه جدید به مجلس ارسال کرد

گیلان، میزبان اردوی تیم ملی هاکی بانوان

تعیین تکلیف اعزام به خدمت 2 برادر مشمول

سرپرست اداره امور کتابخانه های عمومی گیلان منصوب شد

پیام قدردانی مجمع نمایندگان گیلان از عملیات غرور آفرین «وعده صادق»

رودخانه سفیدرود، زیستگاه اصلی زادآوری ماهیان خزری

کشف بیش از 30 شی عتیقه از قاچاقچیان در رودبار