پایگاه خبری تحلیلی نسیم گیلان

آخرين مطالب

پخت نان های سنتی در تنور سفالی/ نانوایی سنتی ماسوله احیا شد گفتگو

پخت نان های سنتی در تنور سفالی/ نانوایی سنتی ماسوله احیا شد

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - فومن- با احیای نانوایی سنتی ماسوله مسافران و گردشگران این شهرک تاریخی از این پس می توانند با خرید این نان لذت خوردن نان سنتی را تجربه و به گذشته های دور این شهر سفر کنند.

 شهر تاریخی ماسوله در سال 1354 هجری خورشیدی طی شماره 1090 در فهرست آثار ملی به عنوان میراث فرهنگی و طبیعی به ثبت رسید، بهسازی و احیای شهری که قدمتش به قرن هفتم هجری می رسد، آرام و آرام توسط پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی مستقر در ماسوله و شورا و شهرداری ماسوله همچنان ادامه دارد.
قدمت استقرار و سکونت در این منطقه و به ویژه در «کهنه ماسوله» که غنی از معادن آهن و کوره های ذوب آهن بود به عصر آهن می رسد، اما مجموعه حرایم حفاظتی منظر فرهنگی ماسوله طی دو مرحله در سال های 76 و 93 تعیین و به مراجع قانونی ذیربط ابلاغ شد.

احیای آسیاب آبی ماسوله
مدتی پیش بود که آسیاب آبی ماسوله از نو احیا شد. سنگ آسیاب های بزرگ این آسیاب قرار است با آب ماسوله رودخان به گردش درآید. آسیابی که کمی پایین تر از آبشار شهر ماسوله و نزدیک به پاسگاه انتظامی آن قرار دارد. حالا خبر رسیده از امروز نانوایی سنتی ماسوله پس از 15 سال احیا و از این پس گردشگران این شهرک تاریخی می توانند نان سنتی ماسوله را که داخل تنور سفالی پخته می شود خریداری واز خوردن آن لذت ببرند.
آسیاب های ماسوله که دیگر نیست
رئیس پایگاه پژوهشی ماسوله درباره آسیاب آبی ماسوله  می گوید: ماسوله در گذشته دست کم 3 آسیاب آبی به نام های حاج فرج الله، حاج رحمت الله و خواجه اسدالله داشت.
مصطفی پورعلی با اشاره به وضعیت توپوگرافی ماسوله می افزاید: هرچند شهر تاریخی ماسوله فاقد کشتزارهای برنج و گندم است، اما به واسطه برخورداری از بازار دایمی، امکان تهیه مایحتاج آسیابانان برای تهیه آرد گندم و برنج را داشته است. و به دلیل قرارگیری بر سر راه مسافران زنجان و خلخال در گذشته همیشه رونق داشته و آسیاب های آبی ماسوله نیز در کنار رودخانه ماسوله ساخته می شد.
وی با اشاره به قدمت تهیه صنعت چرم و چموش دوزی در ماسوله یادآور می شود: در ماسوله، آسیابی هم برای تهیه پوست انار برای رنگ دهی به چرم چموش نیز وجود داشت که با آسیاب کردن پوست انار رنگ مورد نظر را برا چموش می ساخت.
پورعلی یادآورمی شود: اخیرا به همت پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی و شهرداری ماسوله یکی از آسیاب های آبی ماسوله در کنار رودخانه احیا شده و در حال ایجاد مسیر جدیدی برای اتصال آب هستیم تا سنگ آسیاب آبی ماسوله نیز به گردش درآید.

احیای نانوایی سنتی در کفابازار ماسوله
رئیس پایگاه پژوهشی ماسوله همچنین از احیای نانوایی سنتی ماسوله خبر می دهد و می گوید: این نانوایی سنتی به اهتمام پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی ماسوله و مشارکت شورای و شهرداری ماسوله راه اندازی شده و از امروز تولید و پخت نان سنتی در این نانوایی از سر گرفته می شود.
پورعلی خاطرنشان می کند: ماسوله در گذشته دستکم شش نانوایی سنتی داشت که طی سال های گذشته بی استفاده رها شده و به دلیل تغییر کاربری، پخت نان سنتی در ماسوله فراموش شده بود.
وی ادامه می دهد: در سال جاری واحدی در محله «کفابازار ماسوله» که بلااستفاده بود برای احیای نانوایی سنتی در ماسوله درنظر گرفته شد و با همکاری خوب شورا و شهرداری ماسوله و با صرف اعتبار از سوی پایگاه میراث فرهنگی، تنور سنتی و سایر ملزومات آن نیز تهیه و نانوایی راه اندازی شد.
رئیس پایگاه پژوهشی ماسوله، پیرامون کیفیت این نان توضیح می دهد و می افزاید: نان سنتی ماسوله نسبت به نان های ماشینی تُردتر و از قابلیت هضم بهتری برخوردار است. حرفه ای همچون نانوایی از مشاغل بسیار مهم در میان حِرَف سنتی ماست و دانش و سنت تهیه آن در زمره میراث فرهنگی محسوب می شود. بنابراین احیای این نانوایی که به شیوه گذشتگان نان پخت می کند، اهمیت جدی داشت.

مشارکت میراث فرهنگی و شورا و شهرداری در احیای نانوایی ماسوله
رئیس شورای شهر ماسوله نیز از همکاری شورا و شهرداری ماسوله در راه اندازی این نانوایی تقدیر کرد و  می گوید: ملکی که اکنون نانوایی در آن احیا شده است، در محدوده بازار ماسوله و متعلق به شهرداری است. به دلیل هزینه بر بودن تهیه نان سنتی، با نظر مساعد اعضای شورای شهر ماسوله مقرر شد فعلا اجاره ای از نانوا دریافت نشود.
شجاع روحی با تاکید بر احیای نان های سنتی منطقه تصریح می کند: نانوایی سنتی ماسوله پس از 15 سال احیا می شود. این نان شبیه تافتون سنتی ولی نازک تر از آن است، در تنورهای سفالی پخته شده و کیفیت آرد آن نیز مرغوب تر از آردهای توزیع دولتی بوده و در ابعاد 35 در 22 سانتی متر پخت شده و قطعا مورد استقبال گردشگران قرار می گیرد.
وی با اشاره به تهیه تنور سفالی این نانوایی از منطقه اسالم، ادامه می دهد: در گذشته در نانوایی های سنتی تنور سفالی داخل زمین ساخته می شد ولی به دلیل اینکه در بستر مغازه نانوایی لوله فاضلاب عبور می کند، تنور را ایستاده قرار داده ایم. سوخت نانوایی نیز با نفت و گازوئیل تامین می شود.
شجاعی یادآور می شود: هزینه تنور و بهسازی مغازه نانوایی را پایگاه میراث فرهنگی ماسوله پرداخت کرده است.
تاکنون، یک باب نانوایی در شهر ماسوله فعال بود که در دو شیفت کاری متفاوت نان بربری و نان لواش تهیه می کرد. حالا از این پس گردشگران و ساکنان این شهر تاریخی می توانند از نان های سنتی ماسوله خریداری کنند. نانی که به شیوه گذشتگان در تنورهای سفالی بزرگ پخته می شود.
از این پس در فضای شهر تاریخی ماسوله، عطر نان سنتی می پیچد تا در شهری که روزی به واسطه معادن و کارگاه های فلزکاری از رونق تجاری زیادی برخوردار بود، همه چیز عطر و طعم تاریخ دهد.





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

پلمب3 واحد توزیع فرآورده گوشتی در انزلی/12متخلف راهی دادگاه شدند

شخم زمستانی شالیزارهای آستارا به پایان سال موکول نشود

انتقال خون گیلان نیاز مبرم به همه گروه های خونی دارد

بررسی طرح تجاری - اداری سازی دفاتر صنوف نیازمند کارشناسی بیشتر است

افزایش همکاری جوجه اردک‌ها در تولید برنج ارزانتر

درخشش چای ایرانی در بازارهای بین المللی

آبخیزداری عمر مفید سدهای گیلان را افزایش می دهد

سه پروژه ورزشی دهه فجر در گیلان افتتاح می شود

بازاریابی، دست نامرئی چای تولیدی کشور

30 هزار کارت هوشمند ملی شهروندان گیلانی آماده تحویل است

برگزاری جشنواره آسیب‌شناسی اجتماعی در رسانه‌های گیلان

افزایش میزان ذخیره میوه شب عید گیلانیان

مطالعات ساخت انبارهای بارانداز راه آهن آستارا پایان یافت

حدود 50 درصد گیلانی ها رژیم غذایی ناسالم دارند

صنعتکاری که برای رهبران شوروی عصا ساخت

سهم شفت از تسهیلات رونق تولید در سال جاری 42 میلیارد تومان است

استقرار جوی نسبتا پایدار در گیلان/پایان هفته‌ باران می بارد

مروری بر تاریخچه رشت/ تجارت ابریشم باعث رونق شهر شد

خواص دنیاطلب و خسته از آرمان‌های انقلاب ابزار ایجاد فتنه 88 بودند

حریق بیش از یک میلیارد ریال خسارت در آستانه برجا گذاشت

ارتفاعات گیلان از امشب یخبندان است

ارتفاع برف در ارتفاعات رحیم آباد به 50 سانتیمتر رسید

شهروندان نسبت به سوء استفاده کنندگان طب سنتی هوشیار باشند

برگزاری مسابقه استانی چالش جاذبه در موسسه جهاد دانشگاهی رشت

دستگیری جاعل حرفه‌ای و كشف اسناد جعلی در رشت

جمهوری آذربایجان مشتری ویژه کیوی گیلان

جشنواره نمایشنامه نویسی غرب گیلان در آستارا برگزار می شود

وزش باد گرم در گیلان تا دو روز آینده ادامه دارد

افزون بر 106 هزار بار زنگ سامانه 122 گیلان به صدا در آمد

لزوم تکرار تجربه موفق هیأت مشتزنی در ورزش گیلان

فوت بالغ بر 10 هزار نفر طی هشت ماهه اول سالجاری در گیلان

ناپایداری های جوی در گیلان به طور موقت از امروز تضعیف می شود

ملوان برای پیشرفت نیازمند کمک مسئولان است

خسروشاهی: در ایران پویا هستم

معاون وزیر راه: به دنبال رونق بازار مسکن هستیم

سهم 30درصدی گردشگری در تولید ناخالص گیلان/135 طرح در دست اجرا است

نشست کتابخوان دانشگاهیان آستارا برگزار شد

محموله چوب قاچاق در آستارا توقیف شد

دانش آموزان دختر بسیجی املش عازم مناطق 8سال دفاع مقدس شدند

تقاضای پرورش گل محمدی در گیلان رو به افزایش است

میرزا کوچک خان هدفی جز اجرای احکام اسلامی نداشت

تکثیر 115 میلیون قطعه بچه ماهی در گیلان/آبزی‌پروری اولویت شیلات

آثار غیر بومی در دوسالانه نقاشی گیلان پذیرفته شد

برگزاری یادواره شهید میرزاکوچک خان و 152 شهید روحانی گیلان

افزون بر 195 هزار دستگاه خودرو وارد گیلان شد

30 درصد از شالیزارهای گیلان ظرفیت کشت کلزا دارند

اعمال محدودیت ترافیک در محورهای گیلان/داشتن زنجیرچرخ الزامی است

44 نقطه فاضلاب خانگی به گوهررود می‌ریزد

13 دانش آموز گیلانی به جشنواره کشوری دانایی راه یافتند

«زیتونت»؛ استارت آپی برای رونق بوم گردی در گیلان