رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان:
برنج نقش بسزایی در افزایش تولید ملی و ایجاد اشتغال خواهد داشت
اجتماعي
بزرگنمايي:
نسیم گیلان - رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان گفت: تولید برنج نه تنها از جنبه تامین امنیت غذایی اهمیت دارد، بلکه از بعد اقتصادی نیز، چنانچه پیوندهای پسین و پیشین و زنجیره ارزش آن تکمیل گردد، نقش بسزایی در افزایش تولید ملی و ایجاد اشتغال خواهد داشت.
به گزارش ایسنا – منطقه گیلان، کیوان محمدی در ششمین اجلاس کشورهای عضو مرکز بین المللی برنج آسیای مرکزی و غربی(CWARice) که با محوریت و نقش فعال جمهوری اسلامی ایران و با هدف همکاری و تعامل در زمینه افزایش کمی و کیفی و رسیدن به پایداری و خودکفایی این کشورها در تولید برنج در جمهوری آذربایجان برگزار شد، به تببین نقش موسسه بینالمللی تحقیقات برنج در پاسخ به چالشی پرداخت که از سوی مالتوس تحت عنوان «غلبه رشد جمعیت بر رشد تولیدات کشاورزی» مطرح شده بود.
وی با معرفی بخشی از ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران و استان گیلان در رابطه با محصول استراتژیک برنج، اظهار کرد: استان گیلان به عنوان یکی از مهمترین مناطق تولید محصولات کشاورزی و به ویژه برنج است. هر یک از مناطق مختلف این استان با برند یک محصول کشاورزی شاخص شناخته میشود؛ در رودبار زیتون، در آستانه اشرفیه بادام زمینی، در لاهیجان چای، در رودسر مرکبات و در تالش کیوی، اما در کنار این برندها، برنج به عنوان اصلی ترین محصول کشاورزی، به طور وسیعی در سراسر این منطقه کشت میشود، به نحوی که ستون فقرات اقتصاد استان گیلان بر مبنای تولید برنج شکل گرفته است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، با بیان اینکه گیلان این افتخار را دارد که به نمایندگی از کشورهای عضو، میزبان مرکز منطقهای و بین المللی برنج آسیای مرکزی و غربی در شهر رشت باشد، تصریح کرد: رشت شهری است که از سال 2015 به شبکه شهرهای خلاق یونسکو پیوسته و از سوی این نهاد به عنوان یکی از 26 شهر خلاق جهان در زمینه خوراک شناسی انتخاب گردید؛ جالب اینکه برنج، پایه اصلی بیش از 170 نوع غذای محلی گیلان را تشکیل میدهد.
این مقام مسئول اضافه کرد: ایران حدود 50 درصد سطح زیر کشت و به همین میزان از کل تولید برنج در ناحیه مرکزی و غربی آسیا را در اختیار دارد. استان گیلان نیز 31 درصد سطح زیر کشت و 33 درصد تولید برنج در ایران را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه گیلان دارای 10 مرکز تحقیقات کشاورزی است که سالیان متمادی، به طور تخصصی در زمینه محصولات زراعی، باغی و آبزیان به پژوهش میپردازند، افزود: یکی از برجستهترین این مراکز، موسسه تحقیقات برنج ایران به عنوان مهمترین نهاد پژوهشی تخصصی کشور در زمینه برنج و برخوردار از نیروی انسانی مجرب است.
محمدی ادامه داد: استان گیلان دارای بیش از 65 دانشگاه و موسسه آموزش عالی با 123 هزار دانشجو در رشتههای مختلف است که از این حیث، یکی از مهمترین قطب های علمی و پژوهشی کشور به شمار میرود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان تاکید کرد: این آمادگی وجود دارد که در سطحی وسیع تر در همکاری با دیگر شرکا، ظرفیتهای مطرح شده و نیز دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: کشورهای عضو علاوه بر اشتراکات طولانی و تاریخی در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی که باعث پیوند گسترده آنها شده، در زمینه غذا نیز دارای وجوه اشتراک فراوانی هستند، به نحوی که غذای اغلب مردم در کشورهای عضو شدیدا به غلات و به ویژه گندم و برنج وابسته است.
محمدی، با بیان اینکه موسسه بینالمللی تحقیقات برنج(IRRI) پیش بینی کرده مصرف این محصول در منطقه آسیای مرکزی و غربی از حدود 9 میلیون تن کنونی به میزان 12 میلیون تن در سال 2020 و 16.5 میلیون تن در سال 2035 افزایش مییابد، گفت: کشورهای ما در منطقهای از جهان واقع شدهاند که به شدت در معرض مخاطرات آب و هوایی قرار داشته و رویارویی با اثرات مخرب تغییر اقلیم به عنوان بزرگترین چالش محیطی و توسعه پایدار در عصر ما، فراتر از ظرفیت هر یک از دولت ها به تنهایی است. افزون بر این، تقاضا و رقابت برای آب، به عنوان مهمترین نهاده در تولید برنج، در کنار کاهش میزان بارندگی، بر پیچیدگی و دشواری نظام های تولید برنج افزوده است.
این مقام مسئول، درخصوص رویارویی با چالشهای مطرح شده، بر همکاری متقابل کشورهای عضو برای مقابله با بحرانها و نیز بهرهگیری بیشتر از ظرفیتها تاکید کرد و یادآور شد: موارد یاد شده واقعیت های اساسی هستند که بر امنیت غذایی ما سایه افکندهاند، اما در برابر این چالشها و تهدیدات، ما چندان هم بی دفاع و منفعل نیستیم. ما آموختهایم که با یکدیگر کار کنیم و از طریق همکاری متقابل و همافزایی تلاشها و ظرفیت های همدیگر، بر موانع غلبه کنیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان عنوان کرد: اکنون مرکز منطقهای و بین المللی برنج آسیای مرکزی و غربی به درجهای از رشد و بالندگی رسیده که بتوان در قالب سازمانی با اهداف و ماموریت های مشخص، ایجاد چارچوب وسیع تری را برای تعمیق و گسترش همکاریها پیگیری کرد. این اجلاس و حضور نمایندگان کشورهای عضو، در عین حال که گامی رو به جلو برای اولویتبندی و فرموله کردن نیازها، اهداف، راهبردها و نتایج مورد نظر به شمار میرود، بیانگر فهم مشترک ما از چالشهای مشترک و تعهد دولت ها و سیاستگذاران به تداوم حرکتی است که از سال 2015 با تاسیس مرکز منطقهای و بین المللی برنج آسیای مرکزی و غربی به عنوان محلی برای توانمندسازی و همگرایی علمی و فکری در زمینه تولید، مصرف و تجارت برنج آغاز شده است.
وی خاطرنشان کرد: «CWARice» پیش از اینکه یک مرکز علمی، آموزشی و پژوهشی در مورد برنج باشد، یک فرصت، یک سیستم و یک نهاد مشارکتی برای تضمین امنیت غذایی کشورهای عضو است که تداوم حیات و اثربخشی آن منوط به مشارکت همه طرفها و ذینفعان است.
محمدی، با اشاره به اینکه فعالیت ها و اهداف مرکز منطقهای و بینالمللی برنج آسیای مرکزی و غربی همواره مورد حمایت وزارت کشاورزی جمهوری اسلامی ایران بوده است، اظهار کرد: تحقق ماموریتهای این مرکز و نیز ایفای نقشی فعال در پروژههای مهمی همچون «مشارکت علمی برنج در جهان(GRiSP)» مستلزم مشارکت واقعی و همکاری گسترده تمامی کشورهای عضو در تامین منابع انسانی و مالی مورد نیاز میباشد.
وی گفت: تولید برنج به چیزی بیش از آب، خاک، کود و بذر نیاز دارد. تولید برنج فعالیتی پرزحمت و طاقت فرسا و نیازمند چارچوب نهادی منعطف و کارآمدی است که بتواند عوامل تولید را به محصول و محصول را به منافع اقتصادی ملموس برای مردم تبدیل کند. از این رو، افزایش تولید و پایداری نظام های تولید برنج و رفع چالشهای پیش روی آن، در گرو تقویت همکاریهای علمی و پژوهشی در قالب مرکز منطقهای و بین المللی برنج آسیای مرکزی و غربی میباشد. در این راستا، استفاده از ظرفیت های متنوع و فراوان منطقهای و بینالمللی میتواند با محوریت این مرکز با سهولت و شتاب بیشتری تحقق یابد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی گیلان، با بیان اینکه شالیکاران ایرانی طی سال های گذشته با همکاری مراکز آموزشی و تحقیقاتی در زمینه تولید ارقام با کیفیت و پرمحصول برنج و ارتقای بهرهوری، تجربیات موفقی داشتهاند، گفت: من به نمایندگی از مراکز آموزشی، پژوهشی و شالیکاران گیلانی آمادگی خود را برای به اشتراک گذاردن این دانش و تجربه در یک چارچوب حقوقی مبتنی بر تامین منافع متقابل اعلام میدارم.
محمدی، با بیان اینکه تولید برنج نه تنها از جنبه تامین امنیت غذایی اهمیت دارد، بلکه از بعد اقتصادی نیز، چنانچه پیوندهای پسین و پیشین و زنجیره ارزش آن تکمیل گردد، نقش بسزایی در افزایش تولید ملی و ایجاد اشتغال خواهد داشت، اضافه کرد: از آنجا که مهمترین ماموریت سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گیلان، راهبری و رصد توسعه است، این سازمان آمادگی خود را جهت مشاوره و برنامهریزی توسعه در فعالیتهایی همچون اگرواکوتوریسم و توریسم روستایی با محوریت برنج اعلام میدارد. همچنین صنعتگران ایرانی آمادگی دارند برای احداث صنایع تبدیلی و بستهبندی برنج، خدمات مشاورهای، ماشینآلات و تکنولوژی مورد نیاز را در اختیار کشورهای عضو قرار دهند.
وی اظهار امیدواری کرد: درک مشترک پدید آمده میان کشورهای عضو «CWARice» در ادامه به کنش جمعی و اجماعی وسیعتر برای تحقق اهداف مورد توافق بیانجامد.
انتهای پیام
-
يکشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۷ - ۰۰:۲۳:۳۱
-
۶۲ بازديد
-
-
نسیم گیلان
لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/65425/