نسیم گیلان

آخرين مطالب

رنج ماسوله ای ها برای جهانی شدن مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان- ماسوله با معماری پلکانی عسلی رنگ گلین تا ارتفاع های بلند، سبز با گلدان های شمعدانی که قرن ها رازدار پنجره های چوبی بوده اند، هلهله آبشاری را به تماشا نشسته که رودخانه اش آئینه لبخند عروسک های بافتنی همیشه شاد ماسوله است.
اگرچه ماسوله کهن است و کهنه نمی شود اما همگان و بیش از همه مردمان این سرزمین دریافته اند شکوه تاریخ ، معماری و طبیعت این شهرک تاریخی تنها برای گیلان و ایران نیست و می بایست حظ آن جهانی شود.
حسن آقاجانی شهردار ماسوله  مطرح کرد: برای ثبت جهانی ماسوله به همت مردم ، پایگاه میراث فرهنگی و شورای شهر این شهرک تاریخی هیچ مشکل فنی و کارشناسی وجود ندارد بلکه رفع موانع ثبت جهانی نیازمند مدیریت سیاسی است.
وی اظهار داشت: اقلیم ماسوله بگونه ای است که هشت ماه از سال مردم در شرایط سخت سرما گذران می کنند اما به اشتیاق جهانی شدن، از گازکشی - به سبب کنده کاری و دور شدن از روند ثبت جهانی - چشم پوشیده اند و مشقت فقدان گاز کشی در شرایط سخت سرما در معماری پلکانی این شهرک تاریخی را بر خود هموار ساخته اند.
وی بیان کرد: ماسوله امروز نیز آوازه اش جهانیست چرا که این شهرک تاریخی در صدر لیست مقاصد گردشگران داخلی و خارجیست اما مردم سختی های مسیر جهانی شدن را به جان می خرند تا مزایای ثبت جهانی بهره مند شوند و این موضوع بدون پیگیری مسئولان ارشد و مشارکت همه جانبه میسر نخواهد شد.
آقاجانی با بیان اینکه گیلان دارای قدمت و تاریخ غنی است و با این حال هیچ اثری از آن در فهرست یونسکو ثبت نشده، تاکید کرد: اگر امسال نیز پرونده ثبت جهانی ماسوله میسر نشود ، همچنان این پرونده در پستوی جهانی شدن پنهان خواهد ماند .
در میان کوچه راه های سنگ فرش باریک ماسوله، عطر زنجبیل و گل گاوزبان و نوای شعر و موسیقی پیچیده و لهجه های متعدد از گوشه گوشه ایران سئوال می پرسند از آنچه برایشان از فرهنگ گیلان و ماسوله بوی تازگی می دهد.
مهدی زاده یکی از بازاریان ماسوله می گوید: ریاضت بگذرد سختی سرآید، اگر مسئولان با مردمان این سرزمین برای ثبت جهانی همگام شوند .
وی بیان کرد: شرایط اقلیمی ماسوله سرد است و شاید نیاز به گازکشی بیش از دیگر مکان های کشور احساس شود اما ماسوله ای ها با مسئولان همگام شده اند و از این نعمت گذشته اند تا روند جهانی شدن تسهیل شود.
وی ادامه داد: همچنین مردمان ماسوله در بازسازی خانه های خویش بسیار محدود هستند تا به معماری ماسوله لطمه نخورد و همه این سختی ها را به جان می خرند تا از مزایای جهانی شدن بهره مند شوند اما هنوز گشایشی در این زمینه حاصل نشده است.
بوم آورد بودن از ویژگی های معماری بافت های تاریخی است؛ اهالی ماسوله نیز از دیرباز برای اندود دیوارهای بناهای شهر از مصالح بومی منطقه (گل رس آمیخته به کاه) بهره می گرفتند که ترکیبش رنگ زرد خاصی است که سیمای شهر را شکل می دهد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان ضمن تایید همراهی و تحمل سختی های مردمان ماسوله برای جهانی شدن گفت: اگر چه موانع مربوط به میراث فرهنگی مرتفع شده ، اما اینکه موانعی برای ثبت جهانی وجود ندارد، پذیرفته شده نیست بلکه ساختمان های اداری هستند که می بایست از منظر این شهرک تاریخی زدوده شود و در مکان دیگری اسکان یابند.
ولی جهانی  تاکید کرد: هنوز سیم کشی های برق و مخابرات یکی از موانع است و رفع این موانع نیازمند همکاری اداره های دولتی و ورود مسئولان ارشد استان به این حوزه است.
وی ادامه داد: برای ثبت جهانی ماسوله نخستین ایراداتی که از سوی بازرسان بروز می کند، موارد یادشده است و تا این موانع یک به یک مرتفع نشود، گیلان از امتیاز ثبت جهانی ماسوله بی بهره خواهد ماند.
مدیر پایگاه ملی شهرک تاریخی ماسوله در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : با توجه به محدودیت سالانه معرفی آثار از سوی کشورها به یونسکو، رقابت جدی بین استان های کشور برای ارسال پرونده های آثار وجود دارد و طبیعی است که همه باید کمک کنند تا ماسوله به عنوان اولین اثر میراث جهانی گیلان، در این فهرست قرار بگیرد.
مصطفی پورعلی اظهار داشت: متاسفانه بین استان های شمالی تنها گیلان است که هنوز هیچ اثری در فهرست میراث جهانی ندارد.
وی تاکید کرد: ماسوله بعنوان یکی از بزرگترین قطب های گردشگری ایران نیازمند توجه بیشتر مسئولان کشوری و استانی است تا از طریق احیای آن، درآمدزایی حاصل از ورود گردشگر در این منطقه محقق شود.
 سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مقاله ای با عنوان ماسوله شهری استثنایی در البرز کوه نوشته است: معمولا ماسوله را یک روستای بزرگ یا قصبه معرفی می کنند و در این باب دلایل قابل تاملی دارند از جمله اینکه ظاهر ماسوله با زیستگاه های دیگر البرز که همگی روستا و قریه هستند تفاوت زیادی نمی کند و شاخصه چشمگیری نسبت به بقیه ندارد دیگر اینکه با معیارها و تلقی رایج درباره تعریف شهر ، ماسوله در آن زمره قرار نمی گیرد اما اگر ملاک را مدنیت قرار دهیم، قطعا ماسوله شهر محسوب می شود.
در این مقاله آمده است: ماسوله به سان کوه یخی است که تنها بخش کوچکی از آن آشکار است؛ همین وضعیت خاص است که ماسوله را زیبا و چشم نواز و یگانه می کند، زنجیره ای از دانه خانه های قطار شده بر یال شیب که پله پله سقف و ایوان را یک کاسه نموده است.
شهرک تاریخی ماسوله دارای 350 خانه تاریخی با قدمتی 800 تا هزار ساله است که در سال 1354 با شماره 1090 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این شهرک تاریخی و منحصربفرد دارای جلوه های خاص طبیعی است و با توجه به ویژگی های تاریخی، جغرافیای ظاهری و اقلیم خزری توأم با کوهستانی یکی از مهمترین سایت های ایرانگردی و جهانگردی در استان و حتی در میان کشورهای خاورمیانه است.
ماسوله در 25 کیلومتری جنوب غربی شهرستان فومن و در 62 کیلومتری غرب مرکز استان گیلان واقع است.
ماسوله ترجمان شکوه گردشگردی گیلان است و امروز شیرازه یکی شدن مردم و مسئولان این شهرک تاریخی ثبت جهانی ماسوله است؛ کاش! به همت مسئولان ارشد استان و کشور نگذاریم مردمان این سرزمین چای و اندوه بنوشند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/68223/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

مرگ جوان صومعه‌سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت، امروز

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

رقابت بیش از 11 هزار داوطلب گیلانی در 2 گروه آزمایشی

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

برگزاری 740 برنامه ویژه هفته عقیدتی سیاسی در گیلان

افزایش غیر منطقی تعرفه برق با شعار سال هم‌ خوانی ندارد

14 همت پروژه اقتصادی و عمرانی گیلان در سفر رئیس جمهور به بهره‌برداری می‌رسد

اردیبهشت گیلان بهاری و آفتابی

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

آغاز ماراتن کنکور سراسری در گیلان

ائمه جمعه در حفظ اتحاد و همدلی بین مردم نقش مهمی دارند

افزایش تولیدات علمی و فرهنگی دانشگاه در راستای تحقق شعار سال

مرگ جوان صومعه سرایی هنگام حرکات نمایشی با موتور

کشف 2 تن شکر قاچاق در رودسر

ویدئو مهسا جاور به مناسبت صعود تیم دو نفره روئینگ زنان ایران

ساخت بیش از 50 واحد مسکونی در صومعه سرا

برنامه ریزی برای توزیع 15 هزار جعبه تخم نوغان در گیلان

دانش‌آموزان گیلانی همیار و سفیر نجات غریق می‌شوند

50 میلیارد تومان دیگر به حل مشکلات پسماند گیلان اختصاص یافت

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

همت عشایر گیلان در جهش تولید با تولید انواع محصولات

تو که با عاشقان درد آشنایی

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

کشف 2تن شکر قاچاق در رودسر

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی