نسیم گیلان

آخرين مطالب

بیژن نجدی نویسنده ای که باید دوباره شناخت فرهنگي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - لاهیجان - بیژن نجدی نویسنده ای با فراداستان های شاعرانه اش را باید دوباره شناخت؛ معلمی که پس از مرگ در ردیف نویسندگان تراز اول ایران قرار گرفت.
بیژن نجدی معلم ساده ای که تا زنده بود گمنام زیست، معلمی که قدرت و تسلط بالایی در ریاضیات داشت، او با همان سادگی در کنار مردم عادی در کوچه هایی زندگی می کرد که همه همانجا بودند و همان دردهایی را داشت که همه داشتند؛ نجدی شاعر و ادیب تا وقتی زنده بود کسی از جایگاه ادبی او اطلاعی نداشت، او از دبیران ریاضی شهرستان لاهیجان بود، شاگردانش خاطرات زیادی دارند، از تسط او به ریاضی و ادبیات و از وسعت دانش او و تاثیری که در ادامه تحصیل و موفقیت های آنان داشته است!
بیژن نجدی ذهنی خلاق و قلمی توانا داشت و توانست با 27داستان کوتاه جاودانه شود و زبانش در داستان نویسی خلاقانه، جذاب بود و تصویرسازی سینمایی در نوشته هایش موج می زد؛ یکی از شاگردان نجدی در دبیرستان سهروردی لاهیجان که در کنکور سراسری به رتبه دوم دست یافته و در رشته الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف قبول شده بود، موفقیت هایش را مدیون درس های نجدی می داند و می گوید: نجدی تسلط زیادی به درس ریاضی داشت و توضیحات او بویژه در ریاضی کامل و در تدریس و معلمی بسیار منظم بود.
عبدالرضا حسام محسنی که اکنون مدرس دانشگاه است، ادامه داد: در آن زمان با جنبه ادبی او آشنا نبودم ولی علاوه بر ریاضی به شعر و ادبیات هم چیرگی داشت و خاطرات زیادی با اخوان و شاملو نقل می کرد.
او معتقد است که دینی نسبت به نجدی بر گردن دارد و در هر مناسبتی همواره سعی می کند این دین را ادا کند.
نجدی فراز و فرودهایی در زندگی شخصی خود داشته؛ او در سال 1367 با چند تن از دبیران آموزش و پرورش لاهیجان داوطلبانه با رزمندگان به جبهه می رود و خاطراتش را تقریر کرده و در آثارش کوشیده حس و حالی غیرمتعارف بیافریند و با نگاه تازه اش چنان پرتوی بر عادی ترین اشیا بتاباند که خواننده طور دیگری آن را ببیند.
علی تسلیمی استاد ادبیات دانشگاه گیلان درباره سبک ادبی نجدی می گوید: بیژن نجدی در نویسندگی در نوع خود خاص است و نمونه دیگری در ایران و جهان ندارد و گاهی به دنیای سهراب سپهری و گاهی به برخی نویسندگان خارجی نزدیک می شود و هرکدام از داستان هایش خاص خودش است و به دیگری ارتباطی ندارد.
وی افزود: نوشته های او جنبه سیلان ذهن داشته و بیشتر جنبه های مدرن و پسامدرن را با خود همراه دارد ولی برخی جنبه های داستان نویسی در نوشته هایش، خاص خود نجدی است؛ سخن ها، نوشته ها و تصویرسازی او مانند تاریکی تا نزدیک چراغ گردسوز می آمد و عقب می رفت یک نوع وارونه نویسی است که نوعی فرم گرایی و فرمالیست است.
وی در خصوص مخاطبان نجدی نیز می گوید: او به یک عبارت جهان معنا را قبول دارد و به همین دلیل به سهراب سپهری نزدیک می شود و معناگرایی هایی دارد درحالی که روشنفکران با معنا گرایی میانه خوبی ندارند؛ اگر سبک نوشته های بیژن نجدی به عنوان معیار داستان نویسی تبدیل شود برای نسل جوان بسیار مفید خواهد بود به شرطی که به ابتذال کشیده نشود.
هاحر فیضی کسی که با نوشتن کتاب رویای قرن دیگر برای اولین بار درباره نمادپردازی داستان های بیژن نجدی به روشنگری پرداخته نیز اظهار داشت: داستان چشم های دکمه ای نجدی، از دیدگاه عروسکی روایت می شود که پیشروی عراقی ها را در خرمشهر توصیف می کند و این توصیف بسیار زیباست.
وی افزود: از بین 27 داستان نجدی، «گیاهی در قرنطینه » نمادین ترین داستانی است که او روی آن مانور داده و داستان پسری است به نام طاهر که دچار بیماری می شود و پدر و مادر نمی توانند برای او کاری انجام دهند و دست به دامن شیخی می شوند.
فیضی می گوید: نجدی عقاید عامه را با داستان های اساطیری پیوند می زند مثلا از «بی وقتی» صحبت می کند که ریشه در اساطیر بومی گیل و دیلم دارد، او همه اشیا اطراف خود را جاندار حساب می کند و در این مسایل آنقدر خواننده را معلق نگه می دارد که نمی توانید تصمیم بگیرید مرز واقعیت و خرافات کجاست.
وی تصریح کرد: نجدی و نادر ابراهیمی بین نویسندگان داخلی نمونه های داستان - شعر هستند که در نمونه خارجی آن می توان از لامارتین نام برد که این زبان را دارد.
بیژن نجدی شاعر ، داستان نویس و معلم گیلانی در سال 1320 از پدر و مادری گیلانی در خاش زاهدان متولد شد، تحصیلات ابتدایی را در رشت گذراند و در سال 1339 وارد دانشسرای عالی تهران شد و در 1343از همان دانشکده در رشته ریاضی فارغ التحصیل شد.
مهمترین آثاری که از بیژن نجدی بر جای مانده مجموعه داستان های یوزپلنگانی که با من دویده اند، دوباره از همان خیابان ها ، داستان های ناتمام و دو مجموعه شعر خواهران این تابستان و واقعیت رویای من است.
مجموعه داستان یوزپلنگانی که با من دویده اند در سال 1374 جایزه قلم زرین را به خود اختصاص داد و در سال 79نیز برگزیده نویسندگان و منتقدان مطبوعات شد؛ پس از آن بود که نام نجدی بر زبان ها افتاد.
بیژن نجدی در سال 1376 در سن 56 سالگی به علت بیماری در گذشت و آرامگاهش در شهر لاهیجان و در جوار مقبره شیخ زاهد گیلانی قرار دارد.
شهرستان لاهیجان در 40 کیلومتری شرق مرکز استان گیلان واقع است.
 

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/76179/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

بی احتیاطی جان راکب موتورسیکلت در صومعه سرا را گرفت

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 6 اردیبهشت 1403

نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان

در حوزه ارائه خدمات الکترونیکی به رشتوندان اتفاقات خوبی صورت گرفته است/گام های موثر مدیریت شهری در ممیزی املاک

توقیف موتورسیکلت میلیاردی قاچاق در آستانه‌اشرفیه

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

آسمان گیلان تا هفته آینده صاف و آفتابی است

آشیانه ساختن پرستو‌های دریایی در تالاب بین المللی انزلی

پیشرفت 90 درصدی پروژه محور آستانه اشرفیه به کیاشهر

تالاب انزلی، میزبان بیش از هزار پرستوی دریایی

اجرای کارگاه آموزشی پیشگیری از غرق شدگی در گیلان

مشاهده گله گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود (فیلم)

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مشارکت مردم بندرانزلی در سامانه هوشمند تفکیک زباله از مبدا

گیلان باید تحت پوشش فیبر نوری قرار گیرد

محفل مشق حماسه به مناسبت عملیات «وعده صادق» در رشت برگزار شد

شهر پره سر نیازمند تخصیص زمین برای تولید کود آلی از زباله‌ی تر است

درخواست سازمان جهاد کشاورزی از شالیکاران گیلانی

آغاز توزیع تخم نوغان از شنبه در گیلان/ قیمت هر جعبه 28 هزار تومان

نگاه مطالبه‌گر در حوزه فرهنگ و هنر تحول‌ آفرین است

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ضرورت معرفی جلوه‌های ایثار و شهادت به نسل جدید

اجرای 35 کیلومتر فیبر نوری در آستانه اشرفیه و بندر کیاشهر

56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان کشف شد

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

لزوم استفاده از ظرفیت‌های استانی در ساخت موزه دفاع مقدس

پروژه های عمرانی گیلان سرعت می گیرد/ زباله سوز رشت نیازمند اعتبار 2000 میلیاردی

الزام فرهنگ‌سازی برای کتاب‌های الکترونیکی

صحبت های دلنشین دکتر کاکاوند در مورد قدرت

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

ویدئوی از خط تولید لوازم آرایشی اورجینال در پاکستان!

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

آسمان گیلان تا هفته‌ی آینده صاف و آفتابی

کشف 56 دستگاه خودرو سرقتی در گیلان

تجلیل از فعالان طرح حجاب و عفاف

توزیع تخم نوغان در 9 شهرستان گیلان از شنبه

کشف 56 خودرو سرقتی در گیلان

ما دو جور بخشنده داریم!

یکی از 4 سنگرِ اهواز در زمان جنگ از بین رفت

«آستاراچای» غنی‌ترین بانک ژنی آبزیان گیلان

شاعرانه/که درد عاشقان آنجا به جز شیون نمی‌دانم