نسیم گیلان

آخرين مطالب

مهر گزارش می‌دهد

طاق‌های سرای طاقی فرو ریخت/نوسازی بی‌ضابطه و بدون نظارت اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - رشت- «کاروانسرای طاقی» یکی از 23 کاروانسرای شهر رشت است که متاسفانه به دلیل نوسازی بی‌ضابطه و بدون نظارت دچار آسیب شده و طاق‌های آن فرو ریخته است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها- پالیز پارسا: نامش «کاروانسرای طاقی» است، اما از آن همه طاق‌های ضربی، تنها طاق سردر اصلی سالم مانده است. حیاط بزرگ و مرکزی طاقی نشان می‌دهد روزگاری یک کاروان با بار و بنه در آن اطراق می‌کرد، تاجرانی که بار پنبه، ادویه و خشکبار به گیلان آورده و در عوض ابریشم پربها می خریدند. کاروانسرای طاقی بزرگ و کوچک، دو کاروانسرای چسبیده به هم در وسط بافت 33 هکتاری بازار رشت است که در سال‌های اخیر به دلیل نوسازی‌های بی‌ضابطه و عدم نظارت به کلی از معماری سنتی خود فاصله گرفته است.
اخیرا بازسازی ناکوکی از حیاط و زیرزمین طاقی به گوش می‌رسد و گویا داستان نوسازی‌های بدون نظارت اداره‌کل میراث فرهنگی همچنان در بنایی که ثبت ملی شده ادامه دارد. شائبه یافتن دفینه، بهانه‌ای شده برای کندن زیرزمین و باغچه مرکزی طاقی بزرگ. رشتی که امروز به عنوان مرکز استان گیلان می‌شناسیم، با یک فرمان حکومتی از سوی شاه تهماسب صفوی، رونق گرفت و به تدریج رشد کرد و از زمانی‌که شاه عباس گیلان را تحت فرمان دولت مرکزی درآورد، قطب اقتصادی رشت با مرکزیت بازار توسعه یافت و کاروانسراهای متعددی برای تجارت ابریشم ساخته شد.

بیش از 23 کاروانسرا در رشت رونق داشت
آنگونه که نویسنده «رشت شهرباران» می‌گوید: وجود کاروانسراهای متعدد، از ویژگی‌های بازار رشت است. «محمود نیکویه» به استناد نوشته‌های یک پزشک آلمانی «لرخ» که در سال 1745میلادی از رشت دیدن کرده، می گوید: «در رشت 15 کاروانسرای ویژه بازرگانی بوده که یا برای تجارت به این شهر آمده اند و یا هنگام عبور در آنجا توقف می کرده اند.»
تعداد این کاروانسراها در دوره قاجار افزایش هم می‌یابد و اقلیت‌های مذهبی نیز برای خود کاروانسرا و تجارت خانه‌های جداگانه داشتند.
وی به نقل از سفرنامه فراهانی می‌نویسد: «بیست و سه کاروانسرای تاجرنشین در این شهر است که معروفترین و معتبرترین آنها کاروانسرای گلشن، کاروانسرای گمرک کهنه، کاروانسرای شیشه بزرگ، کاروانسرای کاشی‌ها، کاروانسرای اکبرخان بیگلربیگی و چهارباب کاروانسرای ارامنه هستند.»
نیکویه می افزاید: بیشتر این کاروانسراها محل بارانداز و انبار کالاهایی بودند که مقصدشان کشورهای حوزه دریای خزر بودند.

حوادث مخرب در بازار رشت
اما همین بازار که در دوره صفویه رونق گرفت، توسط لشکریان کریم‌خان زند به آتش کشیده شد. اگرچه در دوره قاجار دوباره رونق گرفت، ولی درابتدای حکومت قاجار، توسط سربازان آقامحمدخان قاجار غارت شد.
از بلایای طبیعی و سهل انگاری‌های بشری هم نباید غافل بود. یک پژوهشگر اسنادی در این زمینه به خبرنگار مهر می‌گوید: گیلان بزرگترین مرکز تولید ابریشم بود و رشت محور اروپایی تجارت از زمان صفویه. ولی در دوره قاجار اهمیت ویژه‌ اقتصادی یافت و در این دوران تجارتخانه‌های زیادی حتی برای ملیت‌های مختلف ساخته شد.
علی امیری با اشاره به حوادث مخرب در رشت پس از حکومت صفویه می‌افزاید: وقوع 4 زمین لرزه ویرانگر در رشت طی 140سال، رشت را بیش از 80 درصد ویران و6 فقره آتش سوزی کلان، بستر تجارت در رشت را ناممکن کرد. در یکی از این آتش سوزی‌ها 1200 دکان، 16 کاروانسرا و 12 حمام در آتش سوزی سوخت.
آثار این آتش سوزی‌ها را هنوز می‌توان در کاروانسراهای رشت دید. از سوخته شدن سرای سعادت در 2 سال پیش که بگذریم، سقف راهرویی که کاروانسرای طاقی بزرگ را به طاقی کوچک متصل می کند، هنوز رد دود و ذغال دارد.
یکی از حجره داران طاقی به خبرنگار مهر می‌گوید: آتش سوزی در طاقی سال 1380 رخ داد. بخشی از حجره‌های طاقی کوچک سوخت.
وی با بیان اینکه علت آتش سوزی را نمی‌داند، می افزاید: همان سال‌ها میراث فرهنگی بخشی از حجره‌های آسیب دیده را مرمت کرد.
معلوم است سازمان آتش نشانی شهرداری رشت به لحاظ ایمنی، این کاروانسرا را مورد بازدید قرار داده است. نصب کپسول‌های آتش نشانی بر گوشه و کنار برخی از حجره‌ها موید این بررسی است این را می‌شود از آجرهای قرمز رنگی فهمید که رنگش با آجرکشی‌های قبلی تفاوت دارد. افزون بر آن در و پنجره‌های برخی از حجره‌ها تازه تعویض شده و برخلاف در و پنجره‌های قدیمی طاقی به رنگ سفید نیست. گشتی در حیاط می‌زنم سیم‌های برق و تلفنی که رابط بین حجره‌هاست، بنظر نمی‌رسد ایمن باشد. اگرچه معلوم است سازمان آتش نشانی شهرداری رشت به لحاظ ایمنی از این کاروانسرا بازدید کرده است. نصب کپسول‌های آتش نشانی بر گوشه و کنار برخی از حجره‌ها موید این بررسی است. اما بعید است این کپسول‌ها توانایی مقابله با یک خطر عظیم را داشته باشند.

کاروانسرای با طاق های ضربی و جناغی
کارشناس مسئول ثبت بناهای میراثی گیلان درباره ویژگی‌های بازار رشت به خبرنگار که‌ مهر می‌گوید: گسترش رشت از دل بازار بود. بازارهای گیلان برخلاف بازار استان‌های مرکزی، فاقد سقف است. اقلیم پرباران گیلان اجازه نمی‌داد بازارمسقف و یا کاروانسراهای به هم چسبیده ساخته شود. در نتیجه بازار رشت شامل راسته بازارهای روبازی است که در میانه راسته بازارها، کاروانسراهایی با حیاط مرکزی و جدا از هم ساخته شده است.
سیدمهدی میرصالحی توضیح می‌دهد: علت نامگذاری، بخاطر نوع معماری کاروانسراست. سردرهای اصلی طاق‌های بلند جناغی آجرچینی شده و بنای داخلی حجره‌های دور تا دور حیاط نیز طاق‌های ضربی داشت.
کاروانسراهای گیلان بناهای منفردی هستند که در داخل تقارن دارند وی به تنها حجره‌ای که از نوسازی‌های بی‌ضابطه سالم مانده نیز اشاره و بیان‌ می‌کند: کاروانسراهای گیلان بناهای منفردی هستند که در داخل تقارن دارند. طاقی بزرگ یک حیاط مرکزی با 4 ورودی اصلی و یک باغچه در مرکز حیاط دارد. در ضلع شمالی طاقی بزرگ، کاروانسرای طاقی کوچک و راسته دوم زرگرها قرار دارد. در ضلع غربی آن سرای قیصریه، در ضلع جنوبی راسته میدان کوچک و در ضلع شرقی آن راسته نیز پلاستیک فروش ها قرار گرفته است.
میرصالحی بابیان اینکه این کاروانسرا به‌جا مانده از دوره قاجار است، یادآور می‌شود: این کاروانسرا همزمان با کاروانسرای طاقی کوچک و مطابق با سنگ وقف کاروانسرای این طاقی در سال 1321 ساخته و مالک آن شخصی بنام «حاج بابا رضا واقعی» است.
وی با اشاره به مشخصات بنا، ادامه‌ می‌دهد: پلان بنا مستطیل شکل و با ابعاد 34 در45 و 32در37 متر و ارتفاع به صورت یک طبقه روی زمین ساخته شده است. بنا با آجر قرمز و ملات ساروج ساخته شده، سقف زیرزمین طاق گهواره‌ای و چهار بخشی و سقف نیز سفال پوش بوده است.
میرصالحی در ادامه تصریح می‌کند: اگرچه در منابع نوشته‌اند که در این کاروانسراها بارها با شتر وارد شده‌اند ولی بخاطر فیزیولوژی شتر به‌ویژه در پاها از یک سو و اقلیم پرباران و زمین لغزنده گیلان، امکان تردد شتر سخت بود. ممکن است در مواردی شترها با بار به کاروانسراها می آمدند ولی دربیشتر موارد، شترها در منطقه‌ای بنام «کُلشتر» از دهستان‌های رودبار اسکان داده و سپس چاروادارها، مال التجاره را با اسب و قاطر به داخل شهر می‌آوردند.
وی با اشاره به ویژگی خاص این کاروانسرا و زیرزمین‌های دور تا دور حجره‌ها می‌افزاید: از حجره‌های طبقه اول به‌عنوان مکان زندگی و از زیرزمین به عنوان انبار و آشپزخانه استفاده می شد. تجاری که از شهرهای مختلف مثل تبریز محصولاتی مانند کشمش می‌آوردند حدود 6 ماه در این کاروانسرا زندگی می‌کردند.
اگرچه عوامل تزیین کننده در این کاروانسرا ناچیز است ولی اندک توجه به مغازه‌ها نشان می‌دهد. تغییرات عمده‌ای در حجره‌ها به‌وجود آمده که هیچ همخوانی با بافت یک بنای ثبت شده ندارد. آنچه مسلم است نه شهرداری بر نوسازی‌های اخیر نظارت داشته و نه یگان حفاظت میراث فرهنگی توانسته از حریم یک اثر ثبتی به خوبی محافظت کند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/83308/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

مسئولان امنیت شغلی کارگران را تامین کنند

کاهش 3 درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با 150 کار فرمای متخلف

انعکاس به موقع رسانه‌ها در پاسخ سخت ایران به اسراییل

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

«حجت الاسلام اسماعیلی» به عنوان راهیار تبلیغ گیلان منصوب شد

رفع تصرف 1000 متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن

نگهداری 42هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

ادامه گرمای هوا اواسط هفته در گیلان

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

یادواره سردار شهید سیدمعروف ایرانی در صومعه سرا

پایداری گرمای هوا در گیلان

دستگیری قاتل کمتر از 5 ساعت در تالش

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

داستانک/ راه نجات

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد