نسیم گیلان

آخرين مطالب

مهر گزارش می دهد

آغاز شمارش معکوس ساخت یادمان «دکتر حشمت»/انتظارها به پایان می رسد اجتماعي

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان - رشت- ساخت یادمان دکتر حشمت یکی از مبارزان نهضت جنگل بارها در بودجه شهرداری رشت کد گرفت و در مرحله تصویب باقی ماند، اما اکنون شمارش معکوس برای ساخت این یادمان آغاز شده است.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها- مهری شیرمحمدی: از سال 1395ساخت یادمان دکترحشمت طالقانی، از مبارزان جنبش جنگل در دفترچه بودجه شهرداری رشت کددار شده اما تنها در مرحله تصویب بودجه باقی می ماند. با وجود وعده‌های شورای شهر رشت در اسفندماه سال گذشته بالاخره با تاخیر چند ماهه در دوم تیرماه سال جاری طی مراسمی با حضور چهره‌های فرهنگی و شهردار وقت، کلنگ ساخت یادمان دکترحشمت در محل آرامگاه آن شهید در محله چله‌خانه رشت به زمین زده شد.
پس از 99 سال آرامگاه دکترحشمت تخریب شد آنطور که از شواهد امر پیداست گویا دسته کلنگ در همان مراسم نمادین شکست زیرا از تیرماه تاکنون پروژه هیچ پیشرفتی نداشت تا اینکه 17دی ماه امسال یکی از پایگاه‌های خبری با انتشار تصاویری گزارش داد «پس از 99سال آرامگاه دکترحشمت تخریب شد» اگرچه نویسنده خبر بیش از آنکه نگران نبش قبر باشد دغدغه‌های شخصی را روایت کرد، گویا نگارنده این خبر نمی دانست آرامگاه فعلی دکتر حشمت 20سال پیش افزایش ارتفاع یافته تا یادمانی برایش بسازند که به دلیل فقدان اعتبار تا به امروز ساخته نشده است.
دکترحشمت طالقانی جزو هفت مجاهد اولی بود که به همراه میرزا کوچک جنگلی شبانه از بندرپیربازار به سمت جنگل‌های تولم رفت و پایه‌های جنبش جنگل را در دهستان کسما از توابع شهرستان صومعه سرا بنیان نهاد و 21 اردیبهشت ماه سال 1298 خورشیدی در قرق کارگزاری اعدام شد. در این سالها شورای شهر رشت و شهرداری جلسات مشترکی به منظور ساخت یادمان دکترحشمت با اداره‌کل میراث فرهنگی گیلان و اداره اوقاف (به دلیل موقوفی بودن گورستان قدیمی چله‌خانه) برگزار کردند تا طرحی که در فراخوان مسابقه اداره‌کل میراث فرهنگی گیلان پذیرفته شده بود، اجرایی شود.

ارسال 70 طرح به مسابقه طراحی طرح آرمگاه دکتر حشمت
به گفته دبیر این مسابقه که در حال حاضر مدیر پایگاه ملی میراث فرهنگی ماسوله است، مسابقه طراحی معماری آرامگاه دکتر حشمت با داوری منصور فلامکی، شادروان علی‌اکبر صارمی، مهدی مجابی، حسین سلطان زاده، علیرضا قلی‌نژاد در سال ٩١ برگزار شد.
مصطفی پورعلی با اشاره به ارسال 70 طرح به دبیرخانه این مسابقه به خبرنگار مهر گفت: از این تعداد سه طرح انتخاب و سپس در مرحله دوم با تایید اعضای داوری دو طرح به عنوان طرح نهایی انتخاب شد. در واقع یک طرح برای یادمان و طرح دیگر برای ساماندهی مرکز محله چله‌خانه پذیرفته شد.
وی ادامه داد: این مسابقه با توجه به وزن علمی و وجاهت داوران که از صاحبنظران برجسته حوزه معماری و میراث فرهنگی بودند از اهمیت خاصی برخوردار بود.
پورعلی افزود: از نکات مهم این مسابقه و فرآیند تکمیل طرح، توجه همزمان به یادمان و ساماندهی مرکز محله چله‌خانه و همچنین تاکید بر مرمت و ساماندهی خانه تاریخی حاجی سیف در نزدیکی مزار بود.
وی با بیان اینکه اختلاف سطح ایجاد شده کنونی بین معبر و محدود مزار، مربوط به دهه شصت بوده و جزو اصالت بنا نیست، تصریح‌ کرد: تاکید داوران، برچیدن اختلاف سطح بود. طبیعتا پیکر دکتر حشمت پایین‌تر از کد معبر جای گرفته است. ضمن اینکه نظر داوران این بود اگر بنای یادمان بر روی ارتفاع احداث شود.

بهسازی و ساماندهی مزار دکتر حشمت توسط گروهی از خیران
افرادی که کتاب «دکتر حشمت و اندیشه اتحاد اسلام» شادروان میرابوالقاسمی را خوانده‌اند، حتما در این کتاب تصویر قدیمی آرامگاه گلی دکترحشمت را به یاد دارند که در وسط گورستان قدیمی چله خانه قرار داشت. امروز دیگر اثری از این گورستان نیست، بی‌شک گورهای قدیمی زیر آسفالت خیابان قرار گرفته‌اند و تا یک هفته پیش سنگ مزار دکترحشمت نیز با چندین پله در ارتفاع بلندتری قرار داشت.
پیش از انقلاب یک انجمن فرهنگی تحت عنوان «انجمن مردمی مفاخر گیلان» به صورت خودجوش برای مزار مفاخر گیلانی بناهای یادبود می ساختند محمدتقی رزازی که امروز به عنوان مشاور میراثی شورای شهر گرگان خدمت می‌کند در گفتگو با خبرنگار مهر بیان‌کرد: پیش از انقلاب یک انجمن فرهنگی تحت عنوان «انجمن مردمی مفاخر گیلان» به صورت خودجوش برای مزار مفاخر گیلانی بناهای یادبود می ساختند. آرامگاه کاشف السلطنه و مزار دکتر معین توسط همین گروه ساخته شد.
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب و با توجه به برداشته شدن خفقان دوره پهلوی، همین گروه به فکر بازسازی مزار میرزا کوچک جنگلی و دکتر حشمت به عنوان یک چهره تاریخی افتادند، افزود: پیش از انقلاب سازمانی تحت عنوان «سازمان ملی حفاظت از آثار باستانی در کشور» دایر بود که در استانها دفاتر فنی داشت و بنده در آن زمان به عنوان رئیس این دفتر در گیلان مشغول بکار بودم اما به دلیل اینکه مزار میرزا و دکتر حشمت اثر باستانی نبود نمی توانستیم اعتبار دولتی از این دفتر برای بازسازی این امکان بگیریم. هیئت مدیره این گروه با کمک‌ خیران آرامگاهی برای میرزا ساخته و مزار دکتر حشمت را نیز بهسازی و ساماندهی کردند.
رزازی با اشاره به اینکه مزار دکتر حشمت یک اتاقک گلی کم ارتفاع بود، اظهار کرد: اعضای انجمن تصمیم گرفتند ارتفاع اطراف گورستان را بالا برده و سنگ مزار را بالای سکو قرار دهند. معمولا یادمان مفاخر روی سکویی بلند ساخته می شود. لازم به ذکر است کمک‌های مردمی به حدی نبود که در آن زمان بتوانیم یک المان بر مزار دکتر حشمت بسازیم.

ساخت یادمات دکتر حشمت با مجوز اداره کل میراث فرهنگی است
مجری پروژه فعلی آرامگاه دکترحشمت در این باره به خبرنگار مهر گفت: بالا بردن ارتفاع 2متری بدون ساخت طرح مشخصی از المان، سبب شده در این سال‌ها عملا سنگ مزار دکترحشمت در محله چله خانه دیده نشود.
بهزاد نیک فهم با بیان اینکه مجوزهای تغییر ارتفاع و تایید طرح المان از سوی اداره‌کل میراث فرهنگی گیلان با هماهنگی سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهرداری رشت به عنوان کارفرما صادر شده است، افزود: به نظر می رسد بعد از نوسازی مسجد چله‌خانه نخاله‌های ساختمانی مسجد قدیمی در محل آرامگاه دپو شده است. زیرا شرکت طرف قرارداد اطراف این محل را نقشه برداری کرده بود.
وی به هماهنگی سازمان سیما و منظر شهرداری رشت در زمینه تخمین و شناخت موقعیت مزار اشاره و تصریح‌کرد: پس از برداشت بتن ابتدا با یک لایه از نخاله‌های ساختمانی و مخلوط شن و ماسه مواجه شدیم که نشان دهنده الحاقی بودن کل اثر است.
نیک‌فهم در ادامه با بیان اینکه این تخمین زدن تا لایه منفی 30سانتیمتری از کف خیابان نیز انجام شد، افزود: در این زمان به یک لایه آجرچینی رسیدیم که نشان دهنده محل قبرستان قدیمی چله‌خانه است.
وی با رد اخبار نادرست در کندن گورستان قدیمی، تاکیدکرد: شرکت طرف قرارداد با شهرداری رشت با مجوز اداره‌کل میراث فرهنگی گیلان اقدام به ساخت یادمان کرده و میراث فرهنگی در روند اجرا نظارت دارد.
اصلاحات پیشنهاد شده در مورد یادمان باید به تایید میراث فرهنگی برسد
مجری اجرای طرح یادمان دکتر حشمت با اشاره به اصلاحات انجام شده در طرح اولیه از سوی میراث فرهنگی، افزود: در بنای یادبود تغییراتی انجام شده که برگرفته از الگوی معماری مخروط بالای مزار شیخ زاهد گیلانی بوده و براساس مجوز میراث فرهنگی سازه باید بتنی ایجاد شود.
نیک فهم به نقدهای جامعه معماری به طرح ابلاغی میراث فرهنگی و نوع مصالح نیز اشاره کرد و گفت: کارفرما براساس قانون می تواند اصلاحات را متذکر شود در صورت تایید میراث فرهنگی این اصلاحات انجام می شود.
وی به پیشنهاد خود برای ساخت این سازه از فلز نیز اشاره و تصریح‌کرد: بنده نقد خود را به شهرداری رشت به عنوان کارفرمای طرح اعلام کرده‌ام، سازمان سیما و منظر و فضای سبز شهرداری باید مجوز اصلاحات دوباره را از میراث فرهنگی دریافت کند در غیر این‌صورت سازه بتنی ایجاد می‌شود.
حال باید دید ساخت یادمان دکتر حشمت با چه مصالح و سازه ای اجرا می شود. دوستداران تاریخ و فرهنگ گیلان امیدوارند این یادمان تا سالروز اعدام دکتر حشمت یعنی 21 اردیبهشت حاضر و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/83416/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلایه مردم از ساخت تقاطع های غیرهمسطح در رشت

سبز شدن باغ‌های گیلان با سوغات کاشف السلطنه

آتش گرفتن یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

مهار آتش سوزی یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

شب شعری با عنوان «وعده صادق» در شهرستان لاهیجان

راهپیمایی نمازگزاران درمحکومیت جنایات رژیم کودکش اسرائیل

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

پاکسازی محوطه پل تاریخی بلوردکان لنگرود

اراذل و اوباش آستارا دستگیر شدند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

عکس/ اولین دوره مسابقات اسب‌دوانی گیلان برگزار شد

تو مثل منی برف...

گرامیداشت فرزندان گلکون کفن 2 شهرستان گیلان

دستگیری 6 نفر از مخلان نظم و امنیت در آستارا

دیده شدن یک قلاده پلنگ ایرانی در رودبار + فیلم

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

محبت کردنشون خیلی جالبه

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

رونمایی از مجموعه شعر «پیراهن تو کنار پیراهن من» در صومعه‌سرا

پای «وعده صادق» روی نفس اسراییل/ امنیت خط قرمز ایرانی‌ها

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

عملیات وعده صادق همینه پوشالی رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل را در هم شکست

عملیات «وعده صادق» فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها نگذاشت

عملیات «وعده صادق»فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها باقی نگذاشت

خروش مردم لاهیجان در پی عملیات «وعده صادق»

راهپیمایی مردم لشت نشا در حمایت از عملیات «وعده صادق»

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

راهپیمایی ضد صهیونیستی مردم گیلان در حمایت از مردم غزه

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

راهپیمایی مردم گیلانی در حمایت از عملیات «وعده صادق»

انسداد 25 محور شریانی و غیرشریانی در نواحی جنوبی کشور

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مسیر رویایی در اشکورات گیلان

تردد روان و بدون مداخلات جوی در محور‌های شمالی

درخشش آفتاب مطبوع بهاری در جای جای گیلان

آتش سوزی یک واحد مسکونی و یک واحد صنفی در بلوار لاکان رشت

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

ثبت تصاویر پلنگ ایرانی این بار در شهرستان رودبار

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

«رئالیست‌ها» وارد بازار نشر شدند

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

پیش بینی وزش باد جنوبی در گیلان/ دما افزایش می یابد