نسیم گیلان
ایدز از طریق روابط اجتماعی منتقل نمی‌شود
دوشنبه 17 مهر 1396 - 3:04:41 PM
ایسنا - اجتماعی
گیلان آنلاین - کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه بابیماری‌های مرکز بهداشت صومعه‌سرا گفت: ویروس ایدز از روش‌هایی نظیر تماس عادیمانند با هم کار کردن،‌هم‌صحبتی، هم سفری، دست دادن،‌بوسیدن و سایر روابط اجتماعی فردآلوده قابل انتقال نمی‌باشد.
داوود میرزازاد در گفت‌وگو با خبرنگارایسنا منطقه گیلان، با بیان اینکه ایدز یک بیماری عفونی واگیر است که به عامل ایجاد آن ویروس« اچ‌آی‌وی می‌گویند»،اظهار کرد:اصولاویروس‌ها در خارج از سلول زنده قادر به ادامه حیات نیستند.یکی از سلول‌هایی که اچ‌آی‌ویبرای ادامه حیات به آن احتیاج دارد گلبول‌های سفید بدن انسان است.
وی با بیان اینکه این ویروس در خارج ازبدن و در مواجهه با مواد ضدعفونی‌کننده و حرارت،در مدتی کوتاه و به راحتی از بینمی‌رود،افزود: هر عامل بیماری‌زا بر اساس اینکه به کدام قسمت بدنِ میزبان علاقهداشته باشد از یک یا چند راه مخصوصِ به خود وارد بدن می‌شود.از آنجایی که هدف اچ‌آی‌ویدر نهایت دسترسی به سلول‌هایی مثل گلبول سفید خون انسان است،پس باید از کوتاه‌ترینراه ممکن وارد خون شود.
میرزازاد با بیان اینکه گلبول‌های سفیدبهترین محل زندگی این ویروس است،خاطرنشان کرد:هر جا که گلبول سفید آلوده به ویروسوجود داشته باشد ممکن است باعث انتقال بیماری شود.بنابراین زمانی خون و ترشحاتآلوده به اچ‌آی‌وی ممکن است باعث عفونت در انسان شود که بتواند به نوعی به گلبولسفید دسترسی پیدا کند.
وی خون و فرآورده‌های خونی آلوده، تماس‌هایجنسی محافظت نشده با فرد آلوده، مادر آلوده به فرزند را از راه‌های انتقال اچ‌آی‌ویدانست و عنوان کرد:با توجه به راه‌های انتقال اچ‌آی‌وی تمام افراد جامعه در معرضخطر ابتلا به این عفونت هستند و این بیماری به هیچ یک از گروه خاصی از افراداختصاص ندارد.
میرزازاد با بیان اینکه مصرف‌کنندگانتزریقی مواد مخدر،دریافت‌کنندگان مکرر خون، افرادی که روابط جنسی محافظت نشده باافراد مختلف دارند و همسر یا شرکای جنسی افزاد ذکر شده بیش از سایرین در معرض خطرهستند،تصریح کرد: اگر خون فرد آلوده به اچ‌آی‌وی با خون فرد دیگری تماس پیدا کند،ممکن است عفونت را انتقال دهد.
وی با بیان اینکه در زمان انتقال خونممکن است این بیماری منتقل شود،گفت: در حال حاضر در ایران، تمام خون‌های اهدایی ازنظر احتمال آلودگی به اچ‌آی‌وی ارزیابی شده و در صورت آلوده بودن استفاده نمی‌شوند.پساین خطر انتقال به حداقل می‌رسد.
میرزازاد ادامه داد:اگر خون آلوده بهاچ‌آی‌وی به هر روش دیگری وارد خون فرد سالم شود ممکن است آلودگی را منتقل کند کهاین حالت نیز در زندگی روزمره با رعایت اصول بهداشتی کمتر اتفاق می‌افتد.اگر فردآلوده به اچ‌آی‌وی تزریقی با سرنگ انجام دهد و سپس فرد دیگری بلافاصله باهمان سرنگ و سرسوزن آغشته به خون،‌به خود تزریق کند به طوری که خون آلوده در سرسوزنو یا سرنگ وارد خون فرد دوم شود احتمال ابتلای فرد دوم بالا خواهد بود.
وی متذکر شد: اگر با هر جسم برنده و نوکتیز آغشته به خون آلوده به اچ‌آی‌وی خراش یا بریدگی در بدن فرد سالم ایجاد شودممکن است ویروس منتقل شود.بنابراین اگر اعمالی مانند خالکوبی، حجامت،سوراخ کردنگوش،‌ختنه، جراحی و خدمات دندان‌پزشکی با وسایل غیراستریل انجام شود ممکن است باخطر انتقال ویروس همراه باشد.انجام این اعمال با وسایل استریل و تمیز خطری ندارد.
میرزازاد با بیان اینکه از آنجایی کهاغلب معتادان تزریقی اصول بهداشتی را رعایت نمی‌کنند و تعداد زیادی از آنها از یکسرنگ و سرسوزن به صورت مشترک استفاده می‌کنند خطر انتشار آچ‌آی‌وی در این گروهبسیار زیاد است،‌گفت:‌بنابراین اعتیاد تزریقی یکی از راه‌های شایع انتشار در بعضیاز کشورها است.
کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه بابیماری‌های مرکز بهداشت صومعه‌سرا با بیان اینکه ویروس ایدز از روش‌هایی نظیر تماسعادی مانند با هم کار کردن،‌هم‌صحبتی، هم سفری، دست دادن،‌بوسیدن و سایر روابطاجتماعی مانند سوار شدن در یک اتوبوس و تاکسی، استفاده مشترک از حمام،‌استخر،توالت،لباس،پوشاک، پتو و رختخواب، ‌عطسه،سرفه و نیش حشرات، تماس پوست سالم باترشحات جنسی مردانه و زنانه،‌بزاق،ادرار،‌اشک،عرق و محتویات معده فرد آلوده قابلانتقال نمی‌باشد،تصریح کرد:با توجه به اینکه ویروس ایدز از طریق روابط معمول وروزمره منتقل نمی‌شود افرادی که به اچ‌آی‌وی آلوده هستند و یا بیماری ایدز دارنددر روابط اجتماعی خطری برای سایرین نداشته و نیازی به جداسازی آنها از دیگراننیست.
وی با بیان اینکه ویروس ایدز به سلول‌هایخاصی مانند گلبول‌های سفید بدن تمایل دارد و برای رشد و تکثیر خود به این سلول‌هاوارد می‌شود،‌گفت: به عبارت دیگر این ویروس به داخل سلول‌هایی وارد می‌شود کهوظیفه آنها از بین بردن این موجود است.
میرزازاد ادامه داد:‌این ویروس برخلافبیشتر عوامل بیماری‌زای عفونی به خودی خود موجب تخریب و یا صدمه به بافت‌های بدننمی‌شود و پس از ورود به گلبول‌های سفید تا مدت‌های طولانی حتی 10سال ممکن استبدون هیچ تخریبی در بدن باقی بماند و هیچ علامتی هم ایجاد نکند.
وی اضافه کرد: بعد از جایگزینی، ویروسدر گلبول سفید،‌از این سلول‌ها برای تکثیر و بقای خود استفاده می‌کند و به اینترتیب گلبول سفید آرام آرام کارایی خود را از دست داده و نابود می‌شود.بنابراینوجود ویروس ایدز و واکنشی که بدن نسبت به این ویروس نشان می‌دهد موجب بروز علامتدر بدن نمی‌شود.
میرزازاد گفت:‌پس از مدتی ماده‌ای بهنام آنتی بادی در خون ترشح می‌شود که حضور این ماده نیز علامتی ایجاد نمی‌کند ولیدر تشخیص آزمایشگاهی به ما کمک می‌کند.بدین ترتیب در زمان خیلی طولانی ویروس ایدزدر بدن فرد آلوده وجود دارد اما او هیچگونه علامتی نشان نمی‌دهد.
وی با بیان اینکه در این مرحله فردبیمار نیست و مثل سایر افرادی که در جامعه هستند به طور طبیعی زندگی می‌کند،‌خاطرنشانکرد: ویروس در بدن او وجود دارد و می‌تواند آن را از طریق خون و ترشحات جنسی بهدیگران منتقل کند.بتدریج و پس از گذشت سالها با کاهش کارایی و تعداد گلبولهایسفید،بدن قدرت مقابله در برابر سایر بیماری‌های عفونی را از دست می‌دهد.در اینزمان اگر عامل بیماری‌زای دیگری به بدن وارد شود گلبول‌های سفید نمی‌توانند وظیفهمحافظتی خود را انجام دهند و بدن قادر به انجام هیچ واکنشی نیست و میکروب می‌تواندانسان را از پای درآورد.
میرزازاد با بیان اینکه تاکنون هیچدارویی برای ریشه‌کن کردن کامل ویروس ایدز ساخته نشده و ویروس وارد شده به گلبول‌هایسفید بدن یک فرد را به هیچ طریقی نمی‌توان ریشه‌کن کرد،‌خاطرنشان کرد: در عین حالداروهایی وجود دارد که با مصرف آن می‌توان طول عمر مبتلایان به ایدز را طولانی‌ترو کیفیت زندگی آنها را بهتر کرد.با توجه به گران بودن این داروها، مصرف منظم آنهااز زمانی که فرد وارد مرحله بیماری شده توصیه می‌شود.
کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه بابیماری‌های مرکز بهداشت صومعه‌سرا در پایان با بیان اینکه شناسایی سریع مبتلایانمی‌تواند علاو بر درمان بهتر از انتشار ویروس جلوگیری کند،اظهار کرد: تشخیص ایدزبا استفاده از کیت‌های تشخیص سریع در مراکز بهداشتی-درمانی شهرستان نیز به صورترایگان برای مراجعین صورت می‌گیرد و نتایج اولیه در مدت زمانی کمتر از 15دقیقهمشخص می‌شود.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/10299/ایدز-از-طریق-روابط-اجتماعی-منتقل-نمی‌شود
بستن   چاپ