نسیم گیلان
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا؛
تخم‌مرغ،غنی‌ترین منبع پروتئین
سه شنبه 18 مهر 1396 - 12:09:50 PM
ایسنا - اجتماعی
گیلان آنلاین - کارشناس تغذیهمرکز بهداشت صومعه‌سرا گفت:امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم‌مرغ در سلامتیبدن به قدری است که نباید آنرا از رژیم غذایی حذف کرد.
مریم اسدی در گفت‌وگوبا خبرنگار ایسنا منطقه گیلان،با اشاره به روز جهانی تخم‌مرغ در 17مهرماه،اظهارکرد:تخم‌مرغ یکی از معدود غذاهای شناخته شده در طبیعت است که می‌تواند نیازهای بدنرا به طور متعادل تامین کند.
وی افزود: عمده‌ترینویژگی تخم‌مرغ و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئینی و مواد مهمموجود در آن نظیر کولین،لوتئین و گزانتین و تولید کم‌انرژی است که مصرف آن سببچاقی نمی‌شود.
اسدی خاطرنشانکرد:امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم‌مرغ در سلامتی بدن به قدری است که نبایدآنرا از رژیم غذایی حذف کرد.این مواد مهم،100درصد ویتامین‌های محلول در چربی و70-80درصد ویتامین‌های محلول در آب همگی در زرده تخم‌مرغ وجود دارد.
وی با بیان اینکهسفیده حاوی بخش مهمی از پروتئین و بسیاری از مواد معدنی به جز پتاسیم است،گفت:متاسفانه تخم‌مرغ در دهه‌های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشتهاست؛زیرا تصور می‌شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماری‌هایقلبی-عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد.
اسدی ادامهداد:امروزه مطالعات متعددی که توسط محققین بسیار معتبر و در طول سال‌های متمادی برروی افراد بسیار زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته،ثابت کرده‌اند که مصرف تخم‌مرغحتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط به جنس،سن و نژاد آنهاباعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب می‌تواند مناسب و مفید باشد.
وی با بیان اینکهآنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانساست نه کلسترول‌های غذایی،گفت: در تخم‌مرغ هم تنها اسیدهای چرب آن از نوع اشباعبوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم‌مرغ در بدن تولید می‌شود از نوع HDL (کلسترول خوب)و LDL است کههیچ تغییر معنی‌داری را در نسبت LDL.HDL ایجاد نمی‌کند.به این معنا که کلسترول تخم‌مرغ نقشی درافزایش کلسترول خون و بیماری‌های قلبی-عروقی ندارد.
اسدی با بیاناینکه مصرف تخم‌مرغ در زنان باردار و شیرده،کودکان و نوجوانان در حالرشد،ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری به دلیل ارزشغذایی بالا توصیه می‌شود،اضافه کرد:خوردن یک تخم‌مرغ در روز در این افراد کاملابلامانع و در برخی موارد توصیه اضافه‌تر هم ممکن است انجام شود.
وی با یادآوریاینکه افراد دارای بیماری دیابت،فشارخون بالا،بیماری‌های قلبی،چاقی و بیماری‌هایکبدی مصرف تخم‌مرغ تا حدود 3عدد در هفته باید محدود شود، ابراز کرد:این محدودیتمصرف تنها در مورد زرده تخم‌مرغ است که حاوی کلسترول می‌باشد و مصرف سفیده تخم‌مرغنه تنها خطری ندارد بلکه در این گروه‌های خاص مفید هم خواهد بود.
اسدی در ادامه بهمشخصات تخم‌مرغ سالم و فاسد اشاره کرد و افزود:پوسته تخم‌مرغ باید تمیز،بدون ترک وعاری از هرگونه آلودگی باشد.
وی با بیان اینکهمحتویات آن باید فاقد بوی تعفن و علائم فساد باشد،تصریح کرد: سفیده صورتی یا رنگین‌کماننشانه فساد ناشی از باکتری‌های سودوموناس است.پوسته خارجی در تخم‌مرغ ‌ ‌هایفاسد کاملا کدر و بی‌رنگ می‌شود.هرگوه علائم کپک‌زدگی در پوسته خارجی به سرعت بهداخل مرغ سرایت می‌کند و موجب تشکیل لکه‌های کپک یا قارچ به رنگ‌های خاکستری،سیاهو قهوه‌ای می‌شود که با چشم قابل رویت است.
اسدی به مشخصاتتخم‌مرغ تازه و کهنه اشاره و اظهار کرد:تخم‌مرغ تازه دارای اتاقک هوایی کوچک می‌باشد.سفیدهغلیظ و رقیق و کاملا از یکدیگر قابل تفکیک می‌باشد و زرده کاملا گرد،کروی و درمرکز تخم‌مرغ قرار دارد.
کارشناس تغذیهمرکز بهداشت صومعه‌سرا در پایان با بیان اینکه سفیده دارای ظاهری ابری و غیرشفافاست،اظهار کرد:در تخم‌مرغ کهنه،نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می‌یابد.سفیدهشفاف نشانه کهنگی تخم‌مرغ است و پوسته خارجی تخم‌مرغ‌های کهنه کدر و بدرنگ است.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/10343/تخم‌مرغ،غنی‌ترین-منبع-پروتئین
بستن   چاپ