نسیم گیلان
محمدجواد ظریف: می‌خواهم با رسانه‌های ایرانی صحبت کنم
سه شنبه 25 تير 1398 - 10:11:47
نسیم گیلان -
محمدجواد ظریف: می‌خواهم با رسانه‌های ایرانی صحبت کنم
٠
٠
آرمان امروز / متن پیش رو در آرمان امروز منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
«می‌خواهم با رسانه‌های ایرانی صحبت کنم». این سخنانی است که مایک پمپئو در واکنش به سفر وزیر امور خارجه ایران به نیویورک مطرح کرده است. پس از تحریم نافرجام محمدجواد ظریف و تلاش آمریکا برای جلوگیری از پیشرفت‌های ایران در عرصه دیپلماسی عمومی، این بار مسئولان آمریکایی اقدام به اجرای سناریوی جدیدی کرده‌اند که بر اساس آن تردد وزیر امور خارجه ایران در نیویورک با محدودیت‌هایی همراه خواهد بود و ظریف دیگر نمی‌تواند به راحتی با رسانه‌های آمریکایی ارتباط برقرار کند. روز گذشته مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا در گفت‌وگو با روزنامه واشنگتن پست به سفر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان به نیویورک اشاره کرد و گفت که آمریکا تنها برای عمل به الزاماتش طبق قوانین سازمان ملل به ظریف و هیات همراهش ویزای سفر به نیویورک را داده است اما تردد آنها در این شهر کاملا محدود است. پمپئو در ادامه تصریح کرد که هیات ایرانی به سرپرستی محمدجواد ظریف تنها می‌تواند بین مقر سازمان ملل و محل اقامتشان و همچنین اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل رفت و آمد داشته باشد. پمپئو مدعی است چون دیپلمات‌های آمریکایی حق تردد در تهران را ندارند، در نتیجه ایرانی‌ها نیز نباید در نیویورک تردد کنند و این لطف دولت آمریکا است که به سبب قوانین سازمان ملل متحد اجازه تردد به مقامات ایرانی می‌دهد. وزیر امور خارجه آمریکا ترس خود را از گفت‌وگوی ظریف با رسانه‌های آمریکایی عیان ساخت و تأکید کرد که وزیر خارجه ایران از آزادی در آمریکا بر علیه دولت این کشور سوءاستفاده می‌کند. وزیر امورخارجه آمریکا همچنین گفت که اگر به او پیشنهاد حضور در تلویزیون ایران داده شود، آن را خواهد پذیرفت چراکه ظریف نیز چنین فرصتی داشته است. وی ادعا کرد: در این صورت به ایرانیان خواهم گفت که به‌طور جدی به آنها فکر می‌کنیم. ما حامی مردم ایران هستیم و می‌دانیم که جمهوری اسلامی به نفع آنها عمل نمی‌کند. پمپئو پیشنهاد رئیس‌جمهور ایران مبنی بر اینکه تهران در صورتی با واشنگتن مذاکره خواهد کرد که تحریم‌های ایران لغو شود، مشابه همان پیشنهادی خواند که به جان کری (وزیر امورخارجه پیشین آمریکا) و رئیس‌جمهور اوباما ارائه شده بود. او تأکید کرد که رئیس‌جمهور ترامپ تصمیم نهایی را در این زمینه اتخاذ می‌کند اما این، همان مسیری است که دولت قبلی نیز طی کرد و منجر به برجام شد. توافقی که این دولت، رئیس‌جمهور ترامپ و خود من معتقدیم یک فاجعه بود.
هراس آمریکایی‌ها از ظریف
آمریکا نهایت تلاش خود را به کار بسته تا اجماعی جهانی علیه ایران ایجاد کند. آن‌ها تصمیم دارند با افزایش فشار تحریم‌ها از یک سو و رایزنی دیپلماتیک با دیگر کشورها از سوی دیگر، کاری کنند که ایران در دو جبهه سیاسی و اقتصادی منزوی شود. تنها راه مقابله با این سیاست خصمانه اولا رایزنی مداوم با مسئولان کشورهای ثالث برای اقناع آن‌ها درباره حقانیت ایران و همراه نشدن آن‌ها با ایالات متحده و در مرحله دوم استفاده از دیپلماسی عمومی و صحبت مستقیم با مردم‌ جهان است تا آن‌ها با تحت فشار قرار دادن سیاستمداران خود، مانع از افزایش فشار بر جمهوری اسلامی شوند. دیپلماسی عمومی به ابزار زیادی نیاز ندارد اما بدون تخصص، هوش و شناخت درست رسانه راه به جایی نخواهد برد. استفاده از دیپلماسی عمومی در ایران در گذشته و به ویژه در دوران هشت ساله دولت نهم و دهم چندان مرسوم نبود. امروز نیز این مسأله به طور سیستماتیک در ایران به کار بسته نمی‌شود و در وزارت امور خارجه تنها جواد ظریف است که با درک درست از شرایط روز و شناخت رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، دیپلماسی عمومی را پیش می‌برد. او به تنهایی به آمریکا می‌رود، در برابر رسانه‌های آمریکایی می‌نشیند و کاری می‌کند که تیم سیاست خارجی ترامپ از منطق و قدرت کلامش به هراس بیفتند و در این راه همراهی ندارد. ابزارها و امکانات داخلی در اختیارش نیستند، اما کار خود را به نحو احسن انجام می‌دهد. همین موضوع باعث شده است که آمریکایی‌ها به فکر تحریم ظریف بیفتند تا به این وسیله از سفر او به آمریکا و به تبع آن ارتباط وزیر خارجه ایران با رسانه‌های آمریکایی جلوگیری کنند.
خط دهی اشتباه به مقامات آمریکایی
محمدجواد ظریف در مصاحبه‌ها و نوشته‌های خود بارها تأکید کرده است که اگر فشارها و تأثیرگذاری‌های «گروه بی» در آمریکا وجود نداشت، روابط ایران و آمریکا پس از برجام تا این اندازه بحرانی نمی‌شد. وزیر خارجه ایران گفته بود در صورتی که «گروه بی» از صحنه سیاست خارجی آمریکا کنار گذاشته شود، آنگاه دوباره ایران و آمریکا می‌توانند در راستای کاهش تنش‌ها گام بردارند. مقصود از «گروه بی» اما تنها بولتون، نتانیاهو، بن‌سلمان و بن‌زائد نیستند و این‌ها بازوهای سیاسی دارند که از طریق آن و با اثرگذاری روی مقامات آمریکایی، اطلاعاتی اشتباه به آن‌ها می‌رسانند و در نتیجه ایالات متحده با تحلیلی غلط به مقابله با ایران می‌پردازد. سازمان مجاهدین خلق، موسوم به منافقین یکی از این بازوهای سیاسی «گروه بی» برای فشار به ایران است. چندی پیش خبرگزاری رویترز، تصویری منتشر کرد که مایک پمپئو را در حال گفت‌وگو با علیرضا جعفرزاده، یکی از لابی‌گران اصلی مجاهدین خلق در آمریکا نشان ‌می‌داد. می‌توان گفت ریشه سیاست‌های خصمانه تیم سیاست خارجی کنونی ترامپ، به ویژه بولتون و پمپئو به پول‌ها و اطلاعاتی بازمی‌گردد که از طریق این سازمان تروریستی به دست آن‌ها می‌رسد. حسین موسویان دیپلمات شناخته شده کشورمان، با انتشار مقاله‌ای در فارین‌افرز در این خصوص به آمریکایی‌ها توصیه کرد که دست از رفتارهایی که به ایجاد بی‌اعتمادی در مردم ایران می‌انجامد بردارد. وی نوشت: اگر آمریکا در مورد عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای جدی است، باید با ایران و قدرت‌های منطقه‌ای و جهانی همکاری کند تا اصول برجام در کل منطقه خاورمیانه اجرا شود زیرا برجام در برگیرنده جامع‌ترین استانداردهای جهانی شفافیت هسته‌ای و عدم ساخت بمب هسته‌ای است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/104274/محمدجواد-ظریف--می‌خواهم-با-رسانه‌های-ایرانی-صحبت-کنم
بستن   چاپ