نسیم گیلان
چرا گوشت‌های قربانی حجاج به ایران برگردانده نمی‌شود؟
سه شنبه 22 مرداد 1398 - 11:47:12
نسیم گیلان -
چرا گوشت‌های قربانی حجاج به ایران برگردانده نمی‌شود؟
٣٢
٠
شرق / متن پیش رو در منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
گوشت‌های قربانی حجاج ایرانی همراه سایر کشورهای اسلامی به 27 کشور محروم ارسال می‌شود؛ این خبری بود که روز گذشته علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرد. با اعلام این خبر برای بسیاری این سؤال مطرح شد که در شرایط کنونی کشور که قیمت گوشت بسیار گران شده و این ماده غذایی از سبد برخی از ایرانیان حذف یا کاهش پیدا کرده است، چرا گوشت 86‌هزار‌و 500 دام قربانی حجاج ایرانی به کشور بازگردانده نشد و به سایر کشور‌ها ارسال شده است؟هرچند تاکنون هرگز گوشت قربانی حجاج ایرانی به کشور بازگردانده نشده است، اما گرانی‌های اخیر و حواشی شیوه توزیع گوشت‌ با قیمت دولتی و...، باعث شد اعلام این خبر در شبکه‌های اجتماعی حواشی و واکنش‌های زیادی را به دنبال داشته باشد و کاربران به سرنوشت این گوشت‌ها حساس‌تر شوند.البته چند ماه پیش رایزنی‌هایی با عربستان برای بازگرداندن گوشت‌های قربانی حجاج ایرانی به کشور انجام شده بود. پیش آغاز مراسم حج، حجت‌الاسلام علی قاضی‌عسکر، نماینده پیشین ولی فقیه در امور حج و زیارت، درباره رایزنی با عربستان برای بازگرداندن گوشت‌های قربانی حج ایرانی‌ها به کشور گفته بود: «دولت عربستان چند سال پیش آماده بود ما گوشت‌های قربانی را به کشور بازگردانیم، اما برخی در کشورمان اما‌و‌اگرهایی درباره این گوشت‌ها آوردند و گفتند ممکن است سالم نباشد؛ ولی ما تصمیم گرفته‌ایم امسال مذاکراتی را در‌خصوص برگرداندن بیش از 80 هزار لاشه گوسفندی که هرساله به تعداد حجاج ما در عربستان قربانی می‌شود، به کشور آغاز کنیم تا این میزان گوشت در کشور و در مراکزی مانند بهزیستی و کمیته امداد توزیع شود».این سخنان در شرایطی مطرح شد که قیمت گوشت در ایران روند صعودی پیدا کرده بود و توزیع آن به نرخ دولتی با سهمیه‌بندی انجام می‌شد. با‌این‌حال دیگر مقامات حج پس از کناره‌گیری حجت‌الاسلام‌والمسلمین قاضی‌عسکر از نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت، درباره سرنوشت گوشت‌های قربانی حج 98 اظهارنظری نکردند.
گوشت قربانی حجاج ایرانی به کجا می‌رود؟
گوشت‌های قربانی حجاج ایرانی هر سال همراه با حجاج سایر کشور‌ها زیر نظر بانک توسعه اسلامی به کشورهای عموما محروم اهدا می‌شود. بانک توسعه اسلامی چهار سال پیش، نحوه توزیع گوشت‌های قربانی حجاج را این‌طور شرح داده بود: «توزیع گوشت‌های قربانی‌شده پس از معاینه از همان روز عید (قربان) شروع می‌شود. بخشی از گوشت‌های قربانی‌شده به حاجی‌ها و فقیران حاضر در منا داده می‌شود و باقی گوشت‌ها هم از راه‌های دریایی و زمینی به کشورهایی فرستاده می‌شود». رئیس این بانک همان چهار سال پیش اعلام کرد: «طبق توافق با کمیته امداد ایران، هر سال بخشی از گوشت‌های قربانی‌ به کشور ایران فرستاده می‌شود»؛ اما همان زمان رئیس وقت سازمان حج و زیارت ایران در واکنش به آن اظهارات گفته بود: «ایران سال‌هاست پیشنهاد داده گوشت‌های مربوط به قربانی زائران ایرانی از سوی کمیته امداد امام خمینی‌(ره) توزیع شود، اما هنوز موفق نشده‌ایم این پیشنهاد را عملی کنیم».با‌این‌حال علی‌رضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت، روز گذشته خبر داد قرار است گوشت قربانی حجاج ایرانی در منا به همراه سایر گوشت‌های قربانی حجاج کشورهای اسلامی به 27 کشور محروم ارسال شود.او که در حاشیه بازدید از کشتارگاه صنعتی «المعیصم» و روند انجام عملیات ذبح با دکتر بندر حجار، رئیس بانک توسعه اسلامی، دیدار کرد، دراین‌باره گفت: بر اساس تفاهمی که از قبل انجام شده است، گوشت دام‌های قربانی از سوی این مجموعه برای مردم محروم 27 کشور ارسال می‌شود. دکتر حجار درخواست مشارکت بیشتر جمهوری اسلامی ایران در طرح‌های عام‌المنفعه بانک توسعه اسلامی را داشت که از کلیت آن استقبال کردیم، اما این امر به بهبود و توسعه روابط دو طرف منوط خواهد بود. ضمن آنکه ما تمایل خود را به استفاده از ظرفیت بانک توسعه اسلامی در طرح‌های زیربنایی مانند دو طرح تصفیه‌خانه فاضلاب شهری در مشهد اعلام کردیم.رئیس سازمان حج و زیارت درباره آخرین وضعیت قربانی‌های حج توضیح می‌دهد: در مجموع 86‌هزار‌و 500 دام قربانی متعلق به زائران ایرانی است که در روز یکشنبه 10 ذی‌الحجه هم‌زمان با عید قربان 85 هزار رأس قربانی ذبح شد. هزار‌و 500 رأس قربانی دیگر نیز به خواست حجاج در طلوع آفتاب روز یازدهم ذی‌الحجه در کشتارگاه معیصم ذبح شد. قربانی‌های حجاج کشورمان در روز عید قربان در دو مرحله ذبح شد که در مرحله نخست قربانی‌های بانوان ایرانی ذبح شد و بعد از اتمام آن، کار ذبح دام‌های قربانی حجاج مرد به انجام رسید».آن‌گونه که ایسنا نوشته است، از سال 1360 قربانی‌کردن احشام شامل گوسفند، بز، گاو و شتر با روش‌های کاملا سنتی انجام می‌شد و معمولا صفی طولانی از زائران و نمایندگان آنها در منا حضور پیدا می‌کردند تا نوبتشان برسد و قربانی را به دست قصاب بسپارند و در پایان منظره‌ای آلوده و خونین شکل می‌گرفت و فقط بخشی از گوشت قربانی‌ها نصیب کشورهایی مانند هند، پاکستان و یمن می‌شد که کامیون‌داران‌ خود را راهی این سرزمین کرده بودند. معمولا لاشه‌ گوشت‌ها بدون سرانجام می‌ماند یا سوزانده می‌شد؛ همین مسئله سبب صدور فتواهایی از طرف برخی مراجع تقلید برای جلوگیری از اسراف گوشت قربانی شد. از همان سال احداث کشتارگاه‌های صنعتی در خارج از منا آغاز شد و سال 1377 کشتارگاهی مکانیزه زیر نظر شرکتی وابسته به بانک توسعه اسلامی بهره‌برداری شد که بخشی از فضای آن نیز به زائرانی که می‌خواهند خودشان ذبح را انجام دهند، اختصاص داده شد.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/110494/چرا-گوشت‌های-قربانی-حجاج-به-ایران-برگردانده-نمی‌شود؟
بستن   چاپ