نسیم گیلان
گيلان آسيب پذير در برابر بلاياي طبيعي
دوشنبه 28 مهر 1393 - 11:00:17 AM
مهر
تنوع آب و هوايي و اقليمي گيلان باعث شده تا استان در معرض حوادث طبيعي متفاوتي قرار گيرد مهمترين بلاياي طبيعي دهه هاي اخير اين استان شمالي زلزله، سيل، خشکسالي، آتش سوزي، رانش زمين، برف و طوفان بوده است.

گيلان امکان آسيب‌ پذيري بيشتري را در برابر حوادث دارد بنابراين مسئولان وظيفه دارند عليرغم حرکت در راستاي پيشگيري از اين حوادث آموزش‌ هاي عمومي را نيز ارائه تا مردم در مقابله با حوادث آمادگي‌ هاي لازم را داشته باشند.

دليل اصلي تمام مخاطرات زيست محيطي در همه جاي دنيا استفاده غير اصولي و غير منطقي بشر از طبيعت است و بلاياي طبيعي و مخاطرات زيست محيطي را  واکنش و انتقام طبيعت نسبت به اين استفاده غير منطقي و غير اصولي است.

مديرکل مديريت بحران استانداري گيلان در اين باره  مي گويد: در بسياري از کشورها ارائه آموزش هاي مختلف موجب اميدواري شهروندان و آمادگي آنان در مقابل وقوع حوادث و سوانح است.

افشين عزيزي با بيان اينکه آموزش يکي از الزاماتي که کشورها بايد مورد توجه قرار دهند، افزود: بسياري از کشورها اين اصل را مد نظر قرار داده و ارائه آموزش هاي مفيد و کاربردي را براي رده هاي مختلف سني آغاز کرده اند.

وي در پاسخ به سئوالي مبني اينکه براساس آمارها خيلي از مناطق کشور در خط زلزله قرار دارد و گيلان هم جزء پنج استان حادثه خيز کشور به شمار مي رود بفرمائيد مديريت بحران استانداري گيلان چقدر و چگونه از اقدامات پيشگيرانه و همينطور  و اميد بخش در مقابله باحوادث استفاده مي کند، اظهارداشت: شعار  امسال هفته ايمني، زلزله و بلاياي طبيعي تحت عنوان "عزم ملي، تدابير پيشگيرانه و افزايش اميد و ايمني در بلاياي طبيعي " بوده است.   

مديرکل مديريت بحران استانداري گيلان گفت: اين هفته فرصتي مغتنم براي فرهنگ سازي، ارتقاي سطح آگاهي هاي عمومي، آموزش و غيره در مقابله با حوادث است.

مردم بايد زندگي مسالمت آميزي با حوادث و سوانح داشته باشد

وي در ادامه با بيان اينکه مردم بايد زندگي مسالمت آميزي با حوادث و سوانح داشته باشد، اظهارداشت: از 24 سال پيش جامعه جهاني به نکته رسيد که در زمينه حوادث و سوانح در آينده با چالش هاي جدي مواجه خواهد شد.

عزيزي تاکيد کرد: براي کاهش خسارت ها و تلفات جاني و مالي در حوادث و سوانح بايد اقدامات اساسي انجام شود.

وي چالش هاي اصلي حوادث و سوانح را افزايش تعداد حوادث، وقوع حوادث و تاثير  آن بر توسعه و غيره برشمرد و اذعان داشت: حوادث و سوانح بايد دغدغه اصلي مردم باشد و همه بايد نسبت به بلاياي طبيعي توجه و عزم جدي داشته باشند.

مديرکل بحران استانداري گيلان گفت: حوادثي طبيعي که امسال در استان رخ داده شامل سرمازدگي باغات ميوه، تنش آبي ، گرما، کمبود آب، خشکسالي در  باغات چاي، آتش سوزي هاي جنگل ها و غيره بوده است.   

 وي همچنين با بيان اينکه براي کنترل خيلي از اين حوادث عزم ملي، منطقه اي و محلي نياز است، افزود: مردم بايد آموزش هاي پيشگيرانه حوادث و سوانح را فراگيرند تا تهديد حوادث و بلايا به يک فرصت تبديل شود.

عزيزي تصريح کرد: بحث مديريت بحران يک بحث فرا بخشي و هم افزايي در مديريت بحران امري ضروري است.

وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه چه دستگاههاي در مديريت بحران نقش دارند، گفت: حوادث زمان و مکان نمي شناسد و در تمامي زاويه هاي زندگي انسان مي تواند دخالت کند بنابراين تمامي دستگاهها، مردم و مسئولان در اين زمينه مسئول هستند.

مديرکل مديريت بحران استانداري گيلان افزود: دستگاههاي امدادي و خدماتي همچون آب، برق، راه، گاز، اورژانس، هلال احمر، هواشناسي، آتش نشاني، شهرداري ها و غيره در  سازمان مديريت بحران استان ايفاي نقش مي کنند.

 وي بيان داشت: سازمان مديريت بحران هماهنگي کننده اقدامات دستگاههاي اجرايي استان در زمينه کاهش حوادث است.      

عزيزي گفت: گيلان امسال با مشکل تنش آبي مواجه بود  اما با عزم همگاني و همياري و تعامل همه دستگاهها مردم شاهد کمترين معضل در اين زمينه بودند.  

مدير عامل هلال احمر گيلان نيز در خصوص اينکه طرح جامع بازتواني کشور به چهار دستگاه حمايتي از قبيل جمعيت هلال احمر ابلاغ و در اين طرح وظيفه هلال احمر در مقابله با حوادث و در مرحله بازتوانايي مشخص شده است بفرمائيد بر اساس اين طرح هلال احمر چه وظيفه اي برعهده دارد، گفت: براي بازگرداندن وضعيت عادي به مناطقي که دچار آسيب شده اند پس از وقوع بحران معمولا با در نظر گرفتن برخي ويژگي ها همانند توسعه پايدار، ضوابط ايمني، مشارکت هاي مردمي، مسائل فرهنگي، تاريخي و اجتماعي منطقه بايد وارد عمل شد.

عليرضا خصوصي ثاني افزود: خود بازتواني مجموعه اقداماتي که براي بازگردندان اين شرايط مثل شرايط جسمي، روحي، رواني و اجتماعي به حالت طبيعي صورت مي گيرد.

وي تصريح کرد:  وظيفه جمعيت هلال احمر در زمان بحران در فرآينده چرخه مديريت بحران در مرحله بازتواني و بازسازي به دو مرحله اوليه و ثانويه تقسيم مي شود.

مدير عامل هلال احمر گيلان گفت: اين سازمان در اقدامات اوليه در ايجاد سرپناه موقت، اسکان موقت با استفاده از چادرهاي امدادي، برقراري تيم هاي حمايت هاي رواني و جداسازي و غربالگري براي 72 ساعت پس از حادثه را در اقدامات اوليه مدنظر دارد.

آموزش مي تواند محوري ترين و ضروري ترين نياز در برابر حوادث باشد

 وي افزود: در اقدامات ثانويه در صورتيکه افزايش طول زمان مرحله بازسازي انجام شود برقراري اردوگاههاي موقت و توزيع اقلام زيستي براي حداقل براي مدت سه ماه و  استفاده از روانپزشکان و افرادي که آموزش هاي لازم را در اين مرحله ديده اند تا در مرحله پس از بحران در چرخه بازتواني و بازسازي در حوزه مديريت بحران آمادگي لازم را ايجاد تا آن حالت هاي خاص روحي و رواني پس از ايجاد  حادثه در  مردم به حداقل امکان برسد.

خصوصي ثاني اظهارداشت: آموزش مي تواند محوري ترين و ضروري ترين نياز در برابر حوادث براي مردم جامعه باشد.

 وي تاکيد کرد: لحاظ کردن مباحث آموزش مقابله با بلاياي طبيعي بهترين راهکاري که مي تواند به کاهش آثار زيانبار اين حوادث بيانجامد.

نماينده مردم رشت و عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي  هم در اين زمينه مي گويد: از آنجائيکه استان گيلان به شدت متاثر از وقوع حوادث غيرمترقبه طبيعي است بنابراين اهميت توسعه آموزش بيش از پيش در جامعه روشن مي شود.

غلامعلي جعفرزاده با بيان اينکه تنوع آب و هوايي و اقليمي کشور باعث شده تا ايران در معرض حوادث طبيعي متفاوتي قرار گيرد، افزود: سيل يکي از مهمترين و بارزترين بلاياي طبيعي در ارتباط مستقيم با عملکرد انسان ها در برابر طبيعت است که به دليل قطع درختان و تخريب مراتع بالادست رخ مي دهد.

وي اظهارداشت: گيلان در منطقه‌ اي قرار گرفته که احتمال وقوع بسياري از بلاياي طبيعي در اين استان وجود دارد، اين شرايط تدوين مديريت بحران و آموزش عمومي براي مقابله با حوادث و همچنين تجهيز نهادهاي امدادي اين استان را بيش از پيش ضروري مي سازد.

نماينده مردم رشت و عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي بر ضرورت توسعه برنامه‌ هاي آموزشي در زمينه مقابله با بلاياي طبيعي تاکيد کرد و افزود: برگزاري مانورها نيز نقش بسيار مهمي در بهبود وضعيت آمادگي در زمان وقوع حوادث و بلايا دارد و بايد آگاهي‌ هاي لازم در اين زمينه به مردم نيز ارائه شود.

وي ادامه داد:  اعتبارات لازم بايد براي مقابله با سوانح و حوادث طبيعي پيش‌ بيني شود چرا که اين حوادث زمان مشخص و معيني ندارند و بايد با تخصيص اعتبارات مورد نياز براي مقابله با اين بلايا و کاهش خسارات و تلفات تلاش کرد.

معاون عمراني استاندار گيلان نيز به خبرنگار مهر  ضمن تاکيد بر لزوم ارائه مستمر آموزش‌هاي مقابله با حوادث غيرمترقبه به مردم گفت: ارائه چنين آموزش‌ هايي مي‌تواند نقش بسيار مهم و تاثيرگذاري در بهبود عملکرد مردم در زمان وقوع اين حوادث داشته باشند.

حجت شعبانپور افزود: بلاياي طبيعي همواره در صورت وقوع، خسارات و تلفات بسيار زيادي را بر جاي مي‌ گذارند و هر چند نمي‌ توان از وقوع اين بلايا جلوگيري کرد ولي مي‌ توان با استفاده از راهکارهاي مناسب، خسارات و تلفات را تا حد زيادي کاهش داد.

سيل از مهمترين و بارزترين بلاياي طبيعي در ارتباط مستقيم با عملکرد انسان ها در برابر طبيعت است

وي در ادامه به اهميت بسيار بالاي اقدامات قبل، حين و بعد از حادثه در جريان وقوع حوادث غيرمترقبه اشاره کرد و بيان داشت: آموزش و آگاهي در اين زمينه از اهميت و جايگاه بسيار بالايي برخوردار است و بايد اقدامات مناسبي در اين زمينه انجام شود.

معاون استاندار گيلان زلزله را از حوادث غيرمترقبه دانست و گفت: نقاط آسيب‌ پذير در جريان زلزله بايد شناسايي شود و اقدامات مناسبي براي مقاوم‌سازي ساختمان‌ها و ديگر بناها صورت بگيرد تا کمترين خسارت و تلفات حادث شود.

وي افزود: رسانه‌ ها در اين زمينه از نقش و جايگاه ويژه‌اي برخوردار هستند و بايد آموزش‌هاي مناسب را ارائه دهند تا مردم با راهکارهاي کاهش اثرات بلاياي طبيعي آشنا شوند.

شعبانپور اظهارداشت: در حفظ و مقاوم سازي ابنيه ها سازمان نظام مهندسي ساختمان و همينطور شهرداري‌ها در صدور پروانه و پايان کار بايد دقت و نظارت کافي داشته باشند.

در مقوله مديريت بحران پيشگيري گام اصلي و اوليه اي است که بايد با ارائه آموزش هاي همگاني و برگزاري دوره هاي تخصصي اين آگاهي و آمادگي را در ميان مردم و گروههاي مختلف از جامعه ايجاد کرد.

 عدم توانايي انسان از پيش بيني زمان وقوع حادثه و عدم تصور و درک صحيحي از تهديدات حوادث مخربي همچون زلزله توجه به امر آموزش و افزايش ميزان آمادگي در برابر اين پديده طبيعي براي کاهش خسارتها و تلفات احتمالي را دوچندان ساخته است.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/1403/گيلان-آسيب-پذير-در-برابر-بلاياي-طبيعي
بستن   چاپ