نسیم گیلان
ضرورت غني‌سازي مواد غذايي براي کنترل کمبود ويتامين D
دوشنبه 10 آذر 1393 - 11:51:30 AM
فارس
بر اساس مطالعات انجام شده درصد بالايي از مردم دچار کمبود ويتامين «D» هستند، ويتامين D يکي از ويتامين‌هاي موثر در پيشگيري از پوکي استخوان، افسردگي، ابتلا به بيماري‌هاي گوارشي، چاقي و فشار خون و ... است. 

نياز به کلسيم و ويتامين D در مقاطعي از زندگي بيشتر مي‌شود و اين مقاطع شامل رشد سريع جنين در دوران جنيني، شيرخواري، مراحل اوليه کودکي و بلوغ، بارداري و شيردهي است.

کمبود ويتامين D و کلسيم در اين دوران نمود بيشتري پيدا مي‌کند و زندگي آپارتمان‌نشيني به ويژه در استان‌هاي شمالي مانند گيلان که خورشيد در بيشتر روزهاي ماه‌هاي سال از جمله در پاييز و زمستان پشت ابر است و نمي‌توان از منبع غني نور آن که ويتامين «D» است، استفاده کرد کمبود اين ويتامين بيشتر مشاهده مي‌شود.

يکي از راهکارهاي پيشگيري و کنترل کمبود ويتامين «D» غني‌سازي مواد غذايي با اين ويتامين است که بايد اين ويتامين مهم به مردم برسد.

نقش مهم ويتامين «D» در استخوان‌سازي

جلوگيري از پوکي استخوان، جلوگيري از ابتلا به بيماري ام‌اس، کاهش احتمال بروز سرطان، افزايش عملکرد مغز، پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي و عروقي، افزايش ترشح انسولين، محافظت از بدن در برابر انواع تشعشعات، جلوگيري از آرتريت روماتوئيد، جلوگيري از بروز التهاب در بدن و... از فوايد ويتامين «D» است.

نقش اصلي ويتامين D، حفظ سلامت استخوان‌ها است و مهم‌ترين منبع طبيعي اين ويتامين نور خورشيد است اما به دليل زندگي آپارتمان‌نشيني بيشتر افراد با کمبود ويتامين D مواجه هستند.

کارشناس تغذيه بهداشت شفت در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: با بررسي‌هاي که سال‌هاي اخير در کشور ما انجام شده حاکي از کمبود ويتامين «D» را در تمام سنين به ويژه در نوجوانان نشان داده است.

زهرا نصرالله‌زاده، با بيان اينکه ويتامين «D» براي سلامتي بدن ضروري است، افزود: از جمله مهم‌ترين نفش اين ويتامين در جذب کلسيم و استخوان‌سازي است.

وي با بيان اينکه ويتامين «D» در سنين رشد که افزايش طولي و تراکم استخوان انجام مي‌گيرد اهميت بسياري دارد، تصريح کرد: کمبود اين ويتامين موجب نرمي استخوان و پاي پرانتزي در کودکان و پوکي استخوان در بزرگسالان مي‌شود.

کارشناس تغذيه مرکز بهداشت شفت با اشاره به اينکه بخش عمده اين ويتامين در اثر تابش نور خورشيد بر پوست بدن تامين مي‌شود، گفت: مردم به اندازه کافي در شرايط مناسب نور خورشيد قرار نمي‌گيرند.

وي خاطرنشان کرد: مواد غذايي به اندازه کافي ويتامين «D» ندارند و بيشتر در روغن کبد ماهي و ماهي‌هاي چرب است و مقداري نيز در جگر، زرده تخم مرغ و کره وجود دارد و شير ويتامين «D» کم دارد.

نصرالله‌زاده با بيان اينکه به طور کلي سفره غذايي ايراني از نظر تامين اين ويتامين کافي نيست، متذکر شد: استفاده از مکمل ويتامين «D» يا مواد غذايي غني شده با ويتامين «D» مانند شير غني شده با ويتامين «D» راه‌هايي براي تامين اين ويتامين است.

وي به طرح توزيع ويتامين «D» وزارت بهداشت و درمان اشاره کرد و يادآور شد: وزارت بهداشت و درمان براي رفع اين کمبود و پيشگيري از اختلالات ناشي از آن و تامين ويتامين «D» مکمل‌هاي اين ويتامين‌ را به صورت مکمل 50 هزار واحدي در مدارس توزيع مي‌کند.

کارشناس مرکز بهداشت شفت گفت: در مدت 9 ماه تحصيلي، ماهانه يک مکمل در مدارس زير پوشش دانشگاه‌هايي که شيوع کمبود ويتامين «D» در آنها بالاست، توزيع مي‌شود.

وي از اولياي دانش‌آموزان خواست با تشويق و توجيه فرزندان دانش‌آموز خود نقش مهمي در تامين سلامت جامعه داشته باشند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/1569/ضرورت-غني‌سازي-مواد-غذايي-براي-کنترل-کمبود-ويتامين-D
بستن   چاپ