نسیم گیلان
اختتامیه تالاب دوخان ،آغاز مطالبه عمومی برای نجات تالاب انزلی
جمعه 18 اسفند 1396 - 12:24:12
گیلان آنلاین - انزلی- "تالاب دوخان "جشنواره فرهنگی ادبی با هدف جلب توجه عمومی به وضعیت نابسامان تالاب بین المللی انزلی پنجشنبه شب به خان پایانی رسید .
به گزارش ایرنا، این در حالی است که با توجه به اقبال عمومی و جلب توجه اقشار مختلف مردم پویش نجات تالاب به صورت مطالبه ای عمومی و ملی و حتی بین المللی همچنان به راه خود ادامه می دهد.
رییس جهاد دانشگاهی گیلان و مدیرکل اسبق تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست در این آیین با اشاره به نمادین بودن جشنواره "تالاب دوخان" گفت: تالاب دوخان حرکتی اجتماعی برای نجات تالاب است .
فریبرز جمال زاد در سخانش با محوریت نمادسازی و نقش آن در ارتقای نگرش محیط زیستی جامعه ایرانی اظهار داشت : مسائل محیط زیستی را باید با نمادسازی و تبدیل آگاهی به نگرش مثبت و عملیاتی شدن دانسته ها و مشارکت اجتماعی پی گیری و مشکلات را رفع کنیم.
جمال زاد با اشاره به ویژگی دین باوری جامعه ایرانی گفت : متاسفانه کسی نیامده به معصیت ها نگاه نمادین و اگاهی محور دهد و مردم را مجاب کند که لطمه به محیط زیست معصیت است.
این استاد دانشگاه اظهار داشت :اگرچه مردم امروز خود را طرفدار محیط زیست می داند اما بر اساس نگرش های مثبت خود رفتارهای مثبت در جهت حفظ محیط زیست انجام نمی دهند.
رییس جهاد دانشگاهی گیلان تاکید کرد :ارزشهای اجتماعی و معیارهای اخلاقی باید تبدیل به رفتار شوند .
این استاد دانشگاه با بیان این که ضعف کارکرد رفتار محیط زیست را در کشور شاهدیم خاطرنشان شد: نیاز به بهینه سازی رفتار محیط زیستی داریم و باید باورهایی را ایجاد کنیم که به صورت هنجار اجتماعی در بیاید.
جمال زاد با اشاره به چالشهای مهم زیست محیطی تالاب انزلی ورود رسوبات ، پسابها و پسماندها ، بی توجهی به حریم تالاب و دست اندازی به آن اظهار داشت :اگر قرار است راهبرد و راهکاری برای حل مشکل باشد باید زیبا به چشم بیاید و این پویش به زیبایی مساله تالاب انزلی را مطرح کرد.
*ادبیات دردمند و متعهد ماندگار است
مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان نیز در سخنانی در این مراسم گفت : انزلی را همگان به تالاب و ملوان می شناختندکه متاسفانه حال هیچ کدام خوب نیست .
مهدی قزلی اظهار داشت : کار بنیاد شعر و ادبیات ایرانیان حفظ محیط زیست نیست بلکه توسعه ادبیات است اما تنها ادبیاتی ماندگار شده که دردمند بوده و نسبت به مسائل اجتماعی تعهد داشته و ما به همین دلیل پشت تالاب انزلی و این جشنواره ایستادیم .
* تاوان جفا به تالاب را خواهیم داد
معاون امور تالاب ها و پارک های ملی دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست نیز در بیاناتی گفت : تاوان ظلم ناشی از ورود آلاینده ها و پسماندها و ایجاد مشکل برای تالاب انزلی را خواهیم داد.
مسعود باقر زاده کریمی اظهار داشت :باید هم افزایی و هم آهنگی ایجاد شده برای احیای تالاب را افزایش دهیم و توسعه را با حفاظت از تالاب موزون کنیم .
*تالاب را به محدوه منطقه بیافزایید،آماده کمک هستیم
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی نیز در این مراسم خواستار الحاق تالاب انزلی به محدوده این منطقه به منظور امکان کمک برای نجات آن شد.
رضا مسرور با بیان این که نام انزلی از تالاب ریشه گرفته و با تالاب گره خورده متذکر شد:تالاب انزلی حال و روز خوشی ندارد و کار دیگر از حد شعار و حرف گذشته و نیازمند اقدامات عملیاتی موثر است .
وی خاطرنشان کرد: بعنوان رییس سازمان منطقه آزاد انزلی هر برنامه ای در راستای بهبود وضعیت تالاب باشد سازمان پای کار خواهد بود و حمایت خواهد کرد .
*زمین به مهربانی هنرمندان نیازمند است
پونه نیکوی دبیر جشنواره تالاب دوخان نیز از نیاز زمین به مهربانی و نگاه عمیق هنرمندان سخن گفت .
وی با اشاره به روند جشنواره و همچنین پویش تالاب دوخان ،این که تالاب انزلی به عنوان یک دغدغه ملی و حتی فراملی در آمد و شاعران ، ادیبان ، فعالان محیط زیست ،ورزشکاران و اقشار مختلف حتی مسئولان و اهالی سیاست هم به آن پیوستند را اتفاقی خجسته و امیدوار کننده برای نجات تالاب دانست .
وی یاداور شد: پاییز 96 دبیرخانه جشنواره فرهنگی هنری "تالاب دوخان" به منظور تشویق مردم در مشارکت و صیانت از حفظ محیط زیست با همکاری بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان، سازمان منطقه آزاد انزلی و موسسه خانه کتاب ایران آغاز کرد.
وی افزود:تجمیع اشعار شاعران با موضوع تالاب بین المللی انزلی در قالب یک مجموعه کتاب نفیس، اجرای برنامه زنگ تالاب به منظور فرهنگ سازی برای دانش آموزان و حاشیه نشینان تالاب در این جشنواره و خلق پویش (کمپین ) های محیط زیستی و طرح های مشارکتی با همکاری سازمان های مردم نهاد و عموما در مقیاس ملی بعنوان اهداف جشنواره با تلاش دوستان و دلسوزان محیط زیست به تحقق پیوست.
شعرخوانی تنی چند از شاعران خوب ایران ، رونمایی از کتاب و اپلیکیشن «فریاد تالاب» ،اجرای نمایش زیبای گیلکی نوشته علی اصغر کهن قنبریان و تجلیل از برگزیدگان بخشهای دیگر آیین اختتامیه جشنواره تالاب دوخان بود.
*برگزیدگان جشنواره فرهنگی ادبی تالاب دوخان
در ادامه مراسم برگزیدگان جشنواره به این شرح اعلام و تجلیل شدند: برگزیدگان در بخش طنز : شروین سلیمانی /کلاسیک : سیده تکتم حسینی / سپید : مریم حسینی تکیه ای / ترانه : اکبر آزادپور / کودک : نرگس میر فیضی / زنگ تالاب : تارا اشرفی ، هستی فخر الدینی ، محنا موسوی ، آتنا امانی ، امیر محمد خوش قدم .
همانگونه که دبیر جشنواره تالاب دوخان گفت : کار این جشنواره به پایان نرسیده بلکه هیات اجرایی جشنواره فرهنگی هنری تالاب دوخان در نظر دارد با تجمیع فعالیت کمپین های موجود و در صورت امکان ایجاد پویش های جدید، بستری مناسب برای گسترش فعالیت پویش های احیای تالاب بین المللی انزلی را فراهم آورد تا گامی برای نجات تالاب های ایران باشد .
تالاب انزلی با حدود 19 هزار هکتار وسعت در طول سواحل جنوبی دریای خزر در جوار شهر انزلی گسترده شده است.
این تالاب نقش مهمی در زیست بوم گیلان و کشور ایفا می کند؛ تالاب کنترل کننده سیل های ویرانگر و تعدیل کننده آب و هوای منطقه و زیستگاه جمعیت زیادی از آبزیان، پرندگان و گیاهان است.این تالاب سال 1354 در فهرست تالاب های بین المللی رامسر به ثبت رسید .
علاوه بر تاثیرات اقلیمی، تالاب انزلی از مراکز مهم جذب گردشگر به گیلان بشمار می رود و معیشت جمعیت قابل توجهی از ساکنان حاشیه تالاب به لحاظ کشاورزی، صیادی و تامین مواد اولیه صنایع دستی به حیات آن گره خورده است.
این تالاب سال 1993 به دلیل مخاطراتی مانند افزایش رسوبات، آلودگی آب ، تغییر سطح آب دریای خزر در فهرست تالابهای در معرض خطر (مونترو) قرار گرفت.
فاضلاب های صنعتی، خانگی،بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی ، سموم کشاورزی ، پسماندها و نخاله ها ، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی ، تصرف اراضی و ساخت و ساز در حریم تالاب،ورود رسوبات از رودخانه ها و انتقال آلودگی ازدریا و نوسانات آب دریا حیات تالاب انزلی را به شدت به خطر انداخته است.
بی شک در این تنگناهای محیط زیستی زمین به مهربانی و نگاه عمیق همگان به ویژه هنرمندان و اهل علم و عمل نیازمند است .
تالاب دوخان مطالبه ای جدی است برای اجرایی و عملیاتی شدن طرح مدیریت پسماند، مدیریت پساب، مدیریت رسوب،کاشت درخت در حوزه آبریز تالاب و جلوگیری از ورود رسوبات بیشتر به تالاب ، جلوگیری از ورود پسماند به رودخانه ها و دریای خزر ، جلوگیری از ورود پسابهای گوناگون از طریق ساخت تصفیه خانه فاضلاب ، جلوگیری از تعدی افراد به حریم تالاب و تصرف اراضی تالابی ،جلوگیری از برداشت بی رویه آب از تالاب و رعایت حقابه تالاب باید به جد توسط همه دوستداران تالاب پی گیری شود.
تالاب بین المللی انزلی بخش مهمی از پیکره زیست بوم گیلان ، ایران و جهان است ، آسیب و زوال تالاب لطمه ای جبران ناپذیر نه تنها به طبیعت و محیط زیست این منطقه بلکه جهان خواهد بود.
گزارش: گیتی بابایی

http://www.gilan-online.ir/fa/News/22304/اختتامیه-تالاب-دوخان-،آغاز-مطالبه-عمومی-برای-نجات-تالاب-انزلی
بستن   چاپ