نسیم گیلان
گیلان سالانه بیش از 625 هزار تن علوفه خشک نیاز دارد
سه شنبه 22 اسفند 1396 - 15:35:10
گیلان آنلاین - محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان گفت:سالانه حدود 645هزار و 813 تن علوفه خشک برای تغذیه دام های استان لازم است.
به گزارش ایسنا-منطقه گیلان، ابراهیم قاسمی،در خصوص مناسب ترین روش خشک کردن بوته بادام زمینی،بوته لوبیا و سرشاخه صنوبر جهت استفاده در تغذیه دام" گفت:بر اساس آمارهای موجود حدود یک میلیون و 676هزار و 12 رأس دام در استان وجود دارد که شامل گاو،گاومیش،گوسفند و بز بوده که میزان خوراک مورد نیاز جمعیت دامی فوق حدود یک میلیون و 251هزار و 625 تن در سال تخمین زده می شود.
وی افزود:اگر به طور متوسط 50 درصد خوراک دام ها علوفه باشد،سالانه 625هزار و 813 تن علوفه خشک برای تغذیه دام های استان لازم است .
محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان ادامه داد:بخش اعظم علوفه های مورد نیاز دام های کوچک، گاومیش و گاوهای بومی از طریق چرای آزاد در مراتع و پس چر مزارع تأمین می شود ولی چرای آزاد در این مناطق فقط در محدوده زمانی خاصی از سال می‌تواند نیاز دام را تأمین کند،غالب علوفه ای محلی(بومی)که ذخیره می شود کاه برنج است که آن هم فاقد ارزش غذایی کافی برای رفع نیاز دام است.ولی در همین راستا یک سری از منابع گیاهی وجود دارند که پتانسیل استفاده از آنها به عنوان علوفه دامی قابل توجه هستند که از جمله آن می توان به پس مانده های زراعی مانند بوته بادام زمینی،بوته لوبیا و برگ و سرشاخه صنوبر اشاره کرد
مهندس قاسمی گفت:منابع گیاهی فوق به دلیل داشتن رطوبت بالا حداکثر طی مدت 2 روز پس از برداشت محصول فاسد شده و غیر قابل استفاده می‌شوند، لذا ضرورت دارد تا برای ذخیره سازی،در اولین فرصت به روش مناسب خشک شود که این امر نیز خوشبختانه با توجه به زمان استحصال این منابع هم زمان با اوج گرما در استان است.
وی با بیان اینکه ارزش غذایی این منابع قابل توجه است،میزان پروتئین خام نمونه بوته لوبیا،بوته بادام زمینی و سرشاخه صنوبر را به ترتیب 13/08درصد،11/30 درصد و 8/53درصد برآورد کرد که بیش از 2 تا 3 برابر پروتئین خام کاه برنج (4/05درصد) است.
مهندس قاسمی خاطرنشان کرد:بر اساس نتایج تحقیقات به عمل آمده در مرکز تحقیقات گیلان،ساده ترین روش خشک کردن این گیاهان پهن کردن در یک بستر سیمانی (آسفالت) تمیز شده زیر تابش مستقیم خورشید است که در صورت وجود محدودیت در سطح، می توان طبقاتی از جنس فلز به ارتفاع 1/9 متر، عرض 0/9 متر و طول 2 متر در 8 طبقه که فاصله بین طبقات 22 سانتیمتر باشد، با کف توری فلزی ساخته شود.
وی ادامه داد:علوفه باید به ضخامت 5 سانتیمتر بر روی این سطوح پهن شود که در صورت صاف بودن هوا(نباریدن باران) طی مدت 24 ساعت علوفه ها خشک شده و قابل ذخیره هستند.
قاسمی همچنین تاکید کرد:سعی شود علوفه های خشک شده در اولین فرصت جمع آوری شوند، زیرا بدلیل این که طولانی شدن تابش خورشید بر روی علوفه خشک شده باعث تغییر رنگ آن(رنگ کاهی)می شود و ارزش غذایی آن را نیز کاهش می دهد.
وی توصیه کرد:بهتر است پس از جمع آوری علوفه‌های خشک شده،علوفه‌ها چاپر(خرد)و در انبار ذخیره شوند و در هنگام تغذیه دام نیز با سایر اقلام جیره مخلوط شده و تعلیف شود.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/22593/گیلان-سالانه-بیش-از-625-هزار-تن-علوفه-خشک-نیاز-دارد
بستن   چاپ