نسیم گیلان
گیلان، مقصدی نو برای نوروز
امام زاده هاشم و کاروانسرای شاه عباسی، دروازه ای به رنگ معنویت و تاریخ
جمعه 3 فروردين 1397 - 10:58:22
گیلان آنلاین - رشت - گیلان همواره مقصدی نو برای سفر است و درخشش سبز رنگ گنبد امام زاده هاشم(ع) در ارتفاع و نور قرمز رنگ کاروانسرای شاه عباسی در سوی دیگر جاده ورودی رشت، دروازه ای به رنگ تاریخ و معنویت ساخته است.
تهران را که به سمت شمال پشت سر می‌گذاری، تازه نفس تازه می شود و همینطور کرج، قزوین و همینکه وارد لوشان می شوی؛ گیلان است و هوایی خوش و شهرها به هم نزدیک …
منجیل شهر بادهای حیران و توربین‌های غول آسا، رودبار شهر شاخه‌های سبز زیتون، رستم آباد و دشت‌هایی چه فراخ، امامزاده هاشم غرق نور بر فراز و بر پای آن زمزمه سپیدرودی آرام و بی‌کران …
بزرگراه را که از عوارضی قزوین پشت سر می گذارید و به محدوده گیلان وارد می شوید، نیازی به تابلو راهداری نیست چراکه نم باران شمال و عطر جنگل، حضور در سرزمین شالی و باران را نوید می دهد.
لوشان را که پشت سر می نهیم، چشم انداز سد منجیل با توربین های عظیمش نمادی دیگر از گیلان است که این تصویر در امتداد مسیر به رودخانه و جنگل و شالی پیوند می خورد و از پس آن، رودبار شهر زیتون نمایان می شود و درست اینجاست که نگاه گردشگران ، پس از باران به ارتفاع است تا هر چه زودتر نور سبز رنگ گنبد امامزاده هاشم (ع) از نوادگان امام علی (ع) را در ارتفاعی بلند، خوشامدگوی خویش به رشت بدانند و با رسیدن به این بقعه کهن پس از عوارضی رشت، هوایی تازه می کنند.
تعداد زیادی از گردشگران گیلان بخش عظیمی از خرید سوغات اصیل خویش را برای بازگشت می گذارند و پس از زیارت حرم امام زاده هاشم (ع) از بازارچه این مکان که به بیش از 50 مغازه می رسد، دیدن می کنند.
مردمان محلی روستای امامزاده هاشم (ع) اعیاد مذهبی و سوگواری های اهل بیت (ع) را به گونه ای خاص در بارگاه امامزاده برگزار می کنند و مراسم تحویل سال نو در این بقعه به شکل ویژه برگزار می شود.
همیشه امام زاده هاشم با تمام گیرایی‌اش را که پشت سر می نهادیم، بنایی تاریخی به هیبت بناهای فلات مرکزی کشورمان - گنبدی با آجرهای قرمز رنگ که بوی قدمت و کهنگی نشانش بود - علامت سؤالی در ذهن گردشگران ایجاد می کرد و زمانی که جویا می شدی، می شنیدی کاروانسرای شاه عباسی است و دیگر هیچ ؛ اما امروز این بنا به بخش خصوصی واگذار شده و نور قرمزرنگ چراغ ها، به کاروانسرای شاه عباسی در شب، شکوهی خاص می بخشد.
" لات " به معنی زمین صاف و هموار کنار رودخانه است و چون این کاروانسرا در زمین هموار کنار سفیدرود ساخته شده، به آن اراضی لات می گفتند و این مکان از گذشته دور سرزمین‌مان که به شماره 1566 و در سال 1356 به ثبت فهرست ملی رسیده، آماده می شود تا میزبان گردشگرانی باشد که می خواهند در فضایی کهن از سرزمین خویش نفس بکشند.
مجید اخوان کارشناس میراث فرهنگی گیلان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: سبک معماری بنا در حقیقت اقتباسی از سبک کاروانسراهای چهار ایوانی دوره صفوی است.
وی می افزاید: کاروانسرای لات در زمان فتحعلی شاه قاجار توسط منوچهرخان معتمدالدوله حکمران گیلان در سال 1246 ه.ق بنا شده و الکساندر خودزکو در کتاب سرزمین گیلان نوشته است: در مراسم خارج کردن یک پل از دل خاک حضور داشته، این پل زیرطبقه ای به ضخامت سه متر و 25سانتیمتر از بقایای نباتات مخفی مانده بود؛ رودخانه که در واقع یک سیلاب کوچک کوهستانی بوده، همانطور که اغلب اتفاق می افتد، بستر خود را تغییر داده و پل از یادها رفته بود.
به گفته اخوان در این کتاب آمده است؛ سنگ‌های بزرگ و چهارگوشی که از این پل به دست آمده در کار ساختمان پایه های این کاروانسرا مورد استفاده قرار گرفته است.
خودزکو در جایی دیگر از کتاب نوشته است: عبور از کوه‌های خزر همه با دشواری صورت می گیرد و بهترین گذرگاه در این کوه‌ها راهی است که از رشت به قزوین می رسد و هم اکنون محل تردد کاروانسراهاست؛ این راه به طول 28 فرسنگ از رشت پس از عبور از دوشنبه بازار، شاقاجی، کاروانسرای پی لات، نقلبر، رودبار زیتون، پل منجیل، کاروانسرای خزران و مزرعه به قزوین می رسد و بی تردید یک راه بزرگ کاروان روست.
میل و رغبت عمومی در جهان برای ایجاد ارتباط میان معماری و گردشگری به سرعت در حال افزایش است و بایستی در آینده به انتظار نمونه های بیشتری از آثار معماری که در راستای تحقق اهداف صنعت گردشگری طراحی و ساخته می شوند، نشست.
به گفته کارشناسان گردشگری؛ یکی از مهم‌ترین آرمان‌های گردشگران از بازدید شامل آسایش و دیدن زیبایی‌هاست و این آرمان به سلیقه، آگاهی، زمان مسافرت، شرایط اقتصادی و گزینه های دیگر وابسته است. آنان معتقدند: گاه بسیاری گردشگران را از دست می دهیم چراکه به گیرایی‌های گردشگری سرزمین خویش آگاه نیستیم.
پیدایش نوروز را روایت ها بسیار است اما در غالب گفتار راویان، از جمشید پادشاه پیشدادی به عنوان پایه گذار این جشن یادشده است. به هر روی نوروز آمد و آمد تا رسید به امروز که همچنان خانه تکانی و پروردن سبزه و سور چهارشنبه و سیر و سماق و سنجد و دیگر سین هایش همچنان به راه است.
وب گردی مختصری با کلید واژه جاذبه های گیلان، اهل سفر را به ماسوله - با معماری پلکانی و گلدان های رنگین شمعدانی هایش، قلعه رودخان هزار پله اش و راه پر پیچ و خم جنگل و آبشار دیلمانش رهنمون می سازد اما این روزها که گذر از بزرگراه فراهم شده، تعداد شمال یافتگان بیش شده و این رهنمون ها تکرار است.
از این روی علاوه بر مکان های یادشده برخی مکان های بکرتر نیز معرفی می شود چرا که برای برخی گردشگران ناشناخته ها جذاب تر است. گیلان؛ همایشی است از گیرایی ها و گونه های متعدد گردشگری که طبیعت گردی (اکوتوریسم) سرآمد آنهاست و چه بسیار حیف که تنها بایستی به برشی از آن بسنده کرد.
گیلان، هماره مقصدی نو برای نوروز است ...
گزارش از: مرضیه ضامن
1881/2007

http://www.gilan-online.ir/fa/News/23038/امام-زاده-هاشم-و-کاروانسرای-شاه-عباسی،-دروازه-ای-به-رنگ-معنویت-و-تاریخ
بستن   چاپ