نسیم گیلان
جان گیلان بر بوم نقاشان
شنبه 15 ارديبهشت 1397 - 09:20:03
گیلان آنلاین - انزلی- بسیار روزها از خیابانهای شهرهایمان می گذریم از کنار بناهای تاریخی در حال تخریب از بازار ماهی فروشان و اسکله انزلی ، از مقابل ساختمان شهرداری و پستخانه و هتل ایران رشت بی آنکه آنها را درست بنگریم .
این بناها که میراث فرهنگی و بخشی از تاریخ و هویت شهرهایمان هستند در سکوت پیر می شوند و برخی می میرند و ما همچنان خاموش نظاره گریم ، بی آنکه دستی برای یاری آنها دراز کنیم.
به گزارش ایرنا، گروه فرهنگی گردون متشکل از چند هنرمند نقاش با هدف جلب توجه مردم به میراث فرهنگی ،هنر و محیط زیست و اجتماع دست به قلم شدند تا برایمان از اینها بگویند که گاه فراموششان می کنیم ، تابلوهایی که از زیستگاهمان با ما سخن می گویند .
رویدادی شامل اجرای نقاشی ، نمایشگاه و پرفورمنس داستان خوانی و موسیقی که از 12 اردی بهشت از نقاشی در بازار ماهی فروشان انزلی آغاز شد و تا 17 اردی بهشت ادامه دارد.
*هنر وسیله ای برای تعامل فرهنگها
مهتاب نعمت الهی از هنرمندان این گروه درپیاده رو فرهنگی رشت پشت بوم نشسته بود و بنای تاریخی شهرداری را نقش می زد.
او از تجربه مکالمه اش با مردم شهرهای انزلی و رشت سخن گفت که نسبت به شهرهای دیگر راحت تر وارد مکالمه می شوند سئوال می کنند و به نقاشی علاقه نشان می دهند.
این بانوی نقاش و مدرس ادبیات از غنای فرهنگی گیلان در زمینه نقاشی ، تئاتر و ادبیات سخن گفت و رشت را چهار راه فرهنگی خواند .
وی با ابراز تاسف از این که بافت قدیمی شهر انزلی مورد بی توجهی است افزود: ایجاد فضاهایی مانند پیاده راه فرهنگی رشت امیدوار کننده است .
نعمت الهی خاطرنشان کرد در سفرهایی که رفتم بیشتر به این نتیجه رسیدم که خود مردم باید به رفع معضلات شهرشان فکر کنند .
می گوید ما با کار در میان مردم نقاط مختلف ایران با غنای فرهنگی ، تنوعات قومی آشنا و وارد یک جور مکالمه با شهرها و مردمانش می شویم .
وی با بیان این که هنرهایی چون موسیقی و نقاشی زبان بین المللی دارند افزود: در دورانی که در خاورمیانه حرف جنگ و مرگ و خشونت است هنر بهترین وسیله برای تعامل فرهنگ ها و آدمها و موثرترین تجویز برای ایجاد فضای صلح و گفت و گو است .
این هنرمند همچنین اظهار می دارد که سفر و دیدن مردم مختلف و آشنایی با فرهنگهای متفاوت تجربه ای است که می تواند نگاه نادرست و متعصبانه به آدمهای دیگر را اصلاح کند.
*تمرکز روی زشتی ها و زیبایی ها
سهیل هاشمی هنرمند دیگری است که بخشی از بناهای بافت تاریخی میدان شهرداری رشت و مجسمه میرزا را می کشد . می گوید اصالتا گیلانی است اما چه کسی است که میرزای بزرگ را دوست نداشته باشد.
یاداوری می کند در این سفرها بسته به شرایط محیط و شهری که می رویم کار می کنیم یک جا نقاشی دیواری انجام می دهیم و یک جا مساله زیست محیطی را در کانون توجه قرار می دهیم .مثلا در ساحل تنکابن که با معضل زباله روبه روست و نیازمند توجه زیست محیطی است از اشیای بازیافتی برای خلق اثر هنری استفاده کردیم .
این هنرمند وارد مکالمه شدن با شهر و ورود یک فکر جدید به شهر ، دیدن زیبایی ها و مشکلات را از ویژگی های این رویداد فرهنگی هنری می داند.
این هنرمند جوان امیدوار است که چنین رویدادهایی منجر به اتفاقات خجسته ای برای شهر و مردمانش شود.
*رویدادهای نقاشی عامل جذب گردشگر
شیوا رضوان پناه دختر جوانی است که به تماشای رویداد آمده ، خود نقاش است اما تا به حال کار در فضای باز و بین مردم را تجربه نکرده .
می گوید امروزه در خیلی از کشورهای دنیا مثلا در کشور همسایه مان ترکیه نقاشها یک روز در هفته در پارکی جمع می شوند نقاشی می کشند و در مورد کارهای جدیدشان صحبت می کنند .
این هنرمند جوان علاقمند است که در چنین برنامه هایی شرکت کند و برگزاری این چنین رویدادهایی به شکل منظم را نه تنها برای فرهنگ شهر بلکه برای جذب گردشگر و ایجاد بازار هنر و کمک به اقتصاد شهر موثر می داند.
*گیلان بهشت نقاشان
ترانه صادقیان مدیر گروه گردون و سرپرست این رویداد فرهنگی است ، با آرامش زیر آفتاب نشسته و منظره بخشی از میدان و ساختمان تاریخی شهرداری رشت را می کشد.
روز قبلش بندرانزلی بوده و بازار ماهی فروشان را که سالها دوست داشته نقاشی کند ، کشیده است.
می گوید : انزلی مانند فلورانس زیباست ، پلهای قدیمی ، بازار ماهی ، اسکله ، بافت تاریخی اش در صورت رسیدگی می تواند به کانون گردشگری تبدیل شود.
این بانوی هنرمند افزود: این حق شهر انزلی نیست که داشته هایش و بافت تاریخی اش را از دست بدهد.
صادقیان ادامه می دهد: با علاقه اما دریغ و افسوس کار کردیم ، حین نقاشی ، ماهی گیرها و اهی فروشان و مردم محلی می آمدند به تماشا و گپ و گفت و قدردانی و تشویق.
خاطرنشان می کند:بعضی مناظر و بناها ذهن آدم را مشغول می کند چطور می شود آنها را نقاشی نکرد .
این هنرمند می گوید : سرانجام به یکی از آرزوهای دیرینه ام که نقاشی کشیدن از بعضی مکانهای شهر انزلی و رشت بود رسیدم . دلم می خواست ساعتها دور و بر بندر و اسکله در گوشه ای بنشینم و نقاشی کنم .
او شخصیت اسطوره ای سیاگالش را در کارهایش آورده . می گوید : از بین داستانها سیاگالش را که قهرمان داستانهای فولکلور گیلان و نگهبان گله و انسانها است برگزیدم.
یاداوری می کند : بانوی میانسالی از سر کار بر می گشت نشست به تماشای کار و می گفت خستگی آدم را در می برد تماشای کارهای هنری .
*ارتباط با مخاطب روی هنرمند اثرگذار است
مجید زراعتی نیز در نزدیکی مجسمه میرزا نشسته و ، فقط تصویر این مجسمه را می کشد .
می گوید وقتی بین مردم می نشینی و نقاشی می کشی تنها این تو نیستی که تاثیر می گیری بلکه آنها هم تاثیر می پذیرند .
ادامه می دهد : فارغ از حرفه ای یا اماتور بودن تجربه این کار جالب است ، برخی با دیدن صحنه نقاشی کشیدن من به سر ذوق امدند و همان لحظه رفتند مداد و ابرنگ خریدند و امدند نشستند به کار کردن. می گوید : مردم حتی اگر از کنار ما رد شوند روی ما تاثیر می گذارند و این نگاه ذهنیت و فضای کار ما را متفاوت می کند .
به نظر وی ، گذشت دوره ای که هنرمند فقط در اتاقش بنشیند و کار خلق کند باید بیاید لابه لای مردم .
خاطرنشان می کند وقتی رفتگری می آید سلام و خسته نباشید می گوید نقاشی کشیدنم را تماشا می کند ، این فوق العاده ارزشمند است. این ارتباط خود نوعی پرفورمنس انسانی است .
هنر می تواند ما را به درک بهتری از جهان و زندگی برساند و کمک کند که دنیا را به جایی بهتر برای زیستن تبدیل کنیم .
زیستگاهمان نیازمند نگاه دقیق تر و مهربانانه تر ما است بی تفاوت از کنار طبیعت و میراث فرهنگی و همنوعانمان نگذریم .
آثار نقاشان شرکت کننده در این رویداد مدت یک هفته از جمعه 14 اردی بهشت ساعت 5 تا 8 عصر در نگارخانه ی کوچه باغ انزلی در معرض تماشا قرار دارد.
6030

http://www.gilan-online.ir/fa/News/31802/جان-گیلان-بر-بوم-نقاشان
بستن   چاپ