نسیم گیلان
شایگان نسبت به هیچ تفکری کینه ورزی نداشت
پنجشنبه 20 ارديبهشت 1397 - 22:54:59
گیلان آنلاین - رشت - سردبیر مجله بخارا با بیان اینکه پرداختن به شخصیت استاد شایگان در زمان کوتاه قابل پردازش نیست، گفت: مرحوم شایگان نسبت به هیچ تفکری کینه ورزی نداشت و تنها روشنفکری بود که بین فرهنگ ها حرکت کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا علی دهباشی عصر پنجشنبه در مراسمی بمنظور پاسداشت استاد داریوش شایگان و تجلیل از تلاشگران حوزه اسناد گیلان در رشت افزود: مرحوم شایگان در تاریخ روشنفکری ایران استثناست و هرگز وارد نگاه تند و تیزی که روشنفکری ایران درگیر آن است، نشد.
وی اظهار کرد: شایگان در نقطه نظرات اجتماعی انسان معتدلی بود و در هیچ نوشته ای نسبت به هیچکس توهین نکرد و احترام عمیقی به منتقدان و مخالفان فکری خویش داشت.
وی که بعنوان یکی از نزدیکان استاد شایگان در این مراسم سخن می گفت، تصریح کرد: مرگ شایگان زندگی دوباره ای به او در کشور بخشید و موجب شد بحث شایگان و کتاب هایش بار دیگر و عمیق تر مطرح شود.
دهباشی مرحوم شایگان را دارای جنبه های انسانی والایی دانست که می توان حتی با عقایدش مخالف بود اما جنبه های انسانی او را آموخت.
سروش اکبرزاده رئیس مجمع اسلامی فرهنگیان گیلان نیز در این نشست، استاد داریوش شایگان را به مسافری دانست که هرگز از آموختن باز نایستاد و مدام در حال تغییر بود.
وی اظهار کرد: بر اساس تمثیل مسافر از استاد شایگان، به این باور دست یافته بود که به طور حتم تمام دنیا نباید بر اساس باورهای من زندگی کنند .
وی ادامه داد: اگر در عوالم معنوی سیر شود، دستاوردها بسیار والاتر و ارزشمندتر خواهد بود لذا براین است هر لحظه جهان بینی انسان تغییر می کند .
ژاله حساس خواه مدیر سازمان اسناد و کتابخانه ملی گیلان نیز در این مراسم، استاد شایگان را سند معاصر توصیف کرد و افزود: شایگان شدن دشوار است اما می توان در راستای دانش ورزی او حرکت و از تفکرات و دانش وسیعش، بهره جست.
وی تسلط به چندین زبان زنده دنیا، سفر، فلسفه و شناخت ادیان مذهبی را از ویژگی های بارز استاد شایگان ذکر کرد و بر اساس داستانی از چخوف بیان داشت: در روح تمام بزرگان جهان یک آتش می سوزد.
داریوش شایگان، فیلسوف معاصر ایران دوم فروردین ماه امسال، قلم را زمین گذاشت و رحلت کرد. وی متولد سال 1314 تهران، دانش آموخته دانشگاه سوربن فرانسه، استاد فلسفه ادیان هند و زبان سانسکریت بود. بسیاری آثار او به زبان فرانسه منتشر شد. آشنایی او با چند زبان اروپایی از او فردی جهان وطنی و آماده شنیدن و پذیرفتن ساخته بود. او از بزرگانی چون علامه طباطبایی فیلسوف و عارف و هانری کربن اسلام شناس و شیعه شناس فرانسوی بسیار آموخت.
شایگان که از پنجم بهمن 96 به دلیل سکته مغزی در یکی از بیمارستان های تهران بستری شده بود، از جمله اندیشمندان و روشنفکران ایرانی بود که هم در دانشگاه های معتبر غربی تحصیل کرد و هم نزد علمای شیعی در کشورش درس خواند و در مواردی به موضوع های مرتبط با اندیشه سیاسی از جمله دموکراسی (مردم سالاری) پرداخته است.
در پایان مراسم تجلیل استاد داریوش شایگان، تلاشگران حوزه اسناد گیلان نیز تقدیر شدند.
19 اردیبهشت ماه، روز ملی اسناد و میراث مکتوب نام گرفته و بدین سبب بمدت یک هفته بمناسبت پاسداشت این روز برنامه های مدونی طرح ریزی شده است.
1881 / 2007

http://www.gilan-online.ir/fa/News/32115/شایگان-نسبت-به-هیچ-تفکری-کینه-ورزی-نداشت
بستن   چاپ