نسیم گیلان
رئیس انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران:
گردشگری باید پشتوانه تولیدی داشته باشد
پنجشنبه 27 اردیبهشت 1397 - 3:07:16 PM
ایسنا
گیلان آنلاین - رئیس انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران، با تاکید بر اینکه گردشگری باید پشتوانه تولیدی داشته باشد، عنوان کرد: اشتغال در سطح خرد اگرچه در تخفیف فقر اثرگذار است، اما بعید است که در سطح توسعه تاثیر قاطع داشته باشد.
  دکتر حسن افراخته در سی وچهارمین نشست تخصصی توسعه که با موضوع «پیش نیازهای فعالیت‌های مولد با تاکید بر شرایط استان گیلان» در سالن اجتماعات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان برگزار شد، اظهار کرد: مطالعه وضعیت اقتصادی روستاهای کل کشور و به ویژه گیلان نشان دهنده یکسری ویژگی های مشترک است.
وی با بیان اینکه شیوه سنتی تولید در روستاها مسلط است، افزود: این شیوه تولید بهره وری پایین و رنج و مشقت فراوان دارد، محیط زیست را تخریب می کند و خدمات شایسته و بایسته نمی گیرد لذا ما شاهد یک فعالیت صنعتی مدرن نیستیم که موجب بیکاری قشر جوان، جمعیت گریزی از روستاها به شهرهای بزرگ تر و جایگزینی جمعیت مسن در پیراشهرها می شود.
رئیس انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ایران، با اشاره به توجه ویژه نظام اسلامی به روستاها بعد از پیروزی انقلاب تا سال 1367، عنوان کرد: بعد از انقلاب 11 برابر رژیم پهلوی برای روستاها هزینه شد و جهاد سازندگی با جان و دل در روستاها خدمت کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه، کتاب «بررسی راه های افزایش درآمد روستاییان استان گیلان» را مفید دانست و گفت: علی رغم همه تلاش های صورت گرفته، به اهداف مورد انتظار نرسیده ایم لذا ماده 27 قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، دولت را موظف کرده که ظرفیت های طبیعی، اجتماعی و اقتصادی موجود در روستاها را شناسایی کند و بستر لازم را فراهم آورد تا از این ظرفیت ها برای ایجاد اشتغال پایدار بهره برداری شود.
وی اضافه کرد: ممکن است در استان گیلان مشاوران با تکیه بر مطالعه مرفولوژی، اقلیم، منابع آب، خاک و نیروی کار به این نتیجه برسند که مرکبات، چای، برنج، بادام زمینی، کیوی، نوغانداری، دامداری، آبزی پروری، پرورش اردک، کشت گیاهان دارویی و گردشگری باید توسعه یابد و صنایع دستی و صنایه روستایی احیا شود.
افراخته، با بیان اینکه سال 1355 در ایران 30 هزار هکتار چای کشت می شد، اما اکنون این میزان به 19 هزار هکتار کاهش پیدا کرده است، ادامه داد: این در حالی است که 70 درصد چای مصرفی ایران از خارج می آید.
رئیس انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، با اشاره به کاهش 25 درصدی سطح کشت برنج، از بین رفتن باغات توت به منظور پرورش کرم ابریشم و قرار گرفتن دامداری سنتی در سراشیبی، خاطرنشان کرد: مبنای نظری محکم، سازه های ذهنی، تضمین حقوق مالکیت و نظام قاعده گذاری و پاداش دهی از جمله عوامل اثرگذار بر محورهای توسعه است.
وی فقر را به چهار دسته فقر منابع، فقر قدرت، فقر فرصت و فقر امنیت تقسیم کرد و متذکر شد: برنامه ششم دولت را موظف کرده در راستای یافته های پژوهشگران امکانات مالی در اختیار بگذارد که فقط فقر منابع را حل می کند، اما فقر منابع یک فقر فیزیکی بوده و سه فقر دیگر فقر فزاینده محسوب می شوند و تا فقر فزاینده درست نشود، رفع فقر منابع کارگر نیست.
افراخته، اقتصاد را به مثابه نظام حیات جمعی دانست و افزود: اگر کسی نتواند به آموزش با کیفیت دسترسی پیدا کند، یعنی فقر امنیت دارد، اگر کسی نتواند در جایگاهی قرار گیرد که استعداد خودش را شکوفا کند، یعنی فقر فرصت دارد و اگر کسی تریبون نداشته باشد و صدایش شنیده نشود، فقر قدرت دارد.
مدرس دانشگاه، با بیان اینکه سازه های ذهنی به نظام تصمیم گیری خط مشیء چگونگی تخصیص منابع در امور مختلف را می دهد، اظهار کرد: سوداگران، نظریه پردازان نولیبرال و دولت متکی به نفت نظام تصمیم گیری ما را برای تخصیص منابع به اشتباه می اندازند و لذا توان تاب آوری را کاهش می دهد.
وی با تاکد بر لزوم کاهش هزینه های حسابداری معاملات و هزینه های بوروکراسی معاملات جهت تضمین حقوق مالکیت، گفت: براساس نظام قاعده گذاری و پاداش دهی، توان رقابت فعالیت های تولیدی هیچوقت بالا نیست. در واقع تولید قابلیت رقابت با فعالیت های سوداگری را ندارد، زیرا تولید با نااطمینانی طبیعی و اجتماعی مواجه است.
رئیس انجمن علمی جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، سرمایه خارجی را زمانی مفید دانست که راه های رانت و دلالی بسته شود و عنوان کرد: نباید تجارت پول سودآور و مبارزه با فساد انفعالی باشد.
افراخته، با اشاره به فعالیت 30 بانک در کشور، تاکید کرد: در 15 سال اخیر سالانه 45 میلیارد دلار کالا وارد ایران شده که 30 میلیارد دلار آن در داخل کشور تولید می شود. در عهدنامه ترکمن چای از ایران خواستند گمرک واردات کالا را کاهش دهد.
وی با اشاره به جایگاه «حمایت از مصرف کننده» در ایران، یادآور شد: آموزش، نهادهای حمایتی و هزینه شکایت سه ضلع حمایت از مصرف کننده را تشکیل می دهد. در واقع باید به مردم آموزش دهیم که تکلیف خودشان را بشناسند، نهادهای حمایتی حامی باشند و مشکل را با جریمه حل نکنند و قاطع، سریع، بی طرف و ارزان به شکایات رسیدگی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه، با بیان اینکه دانش آشکار سهم 10 درصدی و دانش ضمنی سهم 90 درصدی در ذخیره دانایی و فناوری دارد، اظهار کرد: فناوری چهار رکن «هماهنگی سازمانی»، «سرمایه اجتماعی»، « اطلاعات» و «ماشین آلات» دارد، اما اگر سرمایه اجتماعی فرو بریزد، ساختن آن محال است.
وی کلیه تولیدات را در مواجهه با ناملایمات طبیعی دانست و خاطرنشان کرد: پیله بهترین کشت مکمل برای کشاورزان بود، زیرا محصول سال گذشته تمام شده و محصول سال جدید هنوز نرسیده بود، اما واردات کمد پیله را شکست.
افراخته، با تاکید بر اینکه گردشگری باید پشتوانه تولیدی داشته باشد؛ در غیر این صورت شلوغی و آلودگی در پی دارد، عنوان کرد: تولید مدرن و دولت توسعه گرا راهکار رفع مشکلات اقتصادی موجود است. اشتغال در سطح خرد اگرچه در تخفیف فقر اثرگذار است، اما بعید است که در سطح توسعه تاثیر قاطع داشته باشد.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/32531/گردشگری-باید-پشتوانه-تولیدی-داشته-باشد
بستن   چاپ