نسیم گیلان
سوسن چلچراغ در ایستگاه گل و گیاه لاهیجان به گل نشست
يکشنبه 6 خرداد 1397 - 15:02:36
گیلان آنلاین - لاهیجان- رییس ایستگاه تحقیقات گل و گیاهان زینتی لاهیجان گفت :گلدهی سوسن چلچراغ در باغ کشاورزی لاهیجان از هفته قبل و حدود دوهفته زودتر از زادگاهش در داماش آغاز شده است.
محمدنقی پاداشت روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گل سوسن چلچراغ از سال 1380 از منطقه داماش به منظور حفظ ذخیره ژنتیکی آن به این ایستگاه انتقال داده شد و هر ساله در این ایستگاه نیز به گلدهی می نشیند.
وی خاطرنشان کرد:نمونه هایی از بوته های این گل نادر پس از داماش از قله دلفک ، کلاردشت مازندران و استان اردبیل شناسایی و به این ایستگاه انتقال یافته است که در این ایستگاه پرورش داده می شوند و این گیاه در نقاط مختلف تفاوتی با هم ندارند و فقط در عرض جغرافیایی مختلف زمان گلدهی آن ها با هم فرق می کند.
وی با اشاره به اینکه این ایستگاه تحقیقاتی تنها مرکزی است که روی تکثیر این گل فعالیت پژوهشی دارد ،افزود: گل سوسن چلچراغ در این ایستگاه به روش های پیاز و یافلس ، از طریق بذر و از روش کشت بافت در آزمایشگاه تکثیر و تولید می شود و چهارسال به طول می انجامد تا نهال آن به گلدهی برسد.
پاداشت گفت: هدف از تکثیر و نگهداری گل سوسن چلچراغ در ایستگاه تحقیقات کشاورزی لاهیجان ، حفظ ذخیره ژنتیکی آن است و در این ایستگاه اقدامات تجاری روی این گل انجام نمی گیرد ولی در صورت نیاز می توان به هر اندازه ای که درخواست شود اقدام به تولید آن کرد.
سوسن چلچراغ نخستین بار در سال 1354 در داماش شهرستان رودبار در استان گیلان شناسایی و در کتاب فلور شرق معرفی و به افتخار گیاه‌شناس آلمانی کارل فردریش فون لدبور به نام «لیلیوم لدربوری» نام‌گذاری شد و پس از معرفی این گل به دولت ایران در همان زمان از سوی شورای عالی محیط‌ زیست در گروه آثار زیست‌محیطی ملی و طبیعی کشور به ثبت رسید.
مدت ها تصور می شد که این گل نادر تنها در داماش گیلان و منطقه ای در جمهوری آذربایجان شناسایی شده بود ولی در دهه 70 رویشگاه های دیگری از این گل از جمله در حاشیه های شمالی قله درفک کشف و شناسایی شد.
این گیاه که نادرترین گونه سوسنیان به شمار می‌رود در نواحی بسیار معدودی از جمله در استان‌های اردبیل، مازندران و گیلان می‌روید و علاوه بر آن تنها در منطقه لنکران جمهوری آذربایجان دیده شده است.
رویشگاه سوسن چلچراغ در روستای داماش که به واسطه این گل به منطقه توریستی تبدیل شده است به مساحت چهار هکتار تحت حفاظت سازمان محیط زیست کشور قرار دارد و گلدهی این گل در این منطقه از نیمه دوم خرداد ماه شروع می شود .
جشنواره سوسن چلچراغ تا سال گذشته همه ساله درمنطقه داماش برگزار می شد.
6029 /6030

http://www.gilan-online.ir/fa/News/34043/سوسن-چلچراغ-در-ایستگاه-گل-و-گیاه-لاهیجان-به-گل-نشست
بستن   چاپ