نسیم گیلان
دود آتش کاه و کلش در چشم رانندگان
دوشنبه 15 شهريور 1395 - 11:35:09 AM
ايسنا
fiogf49gjkf0d

گيلان انلاين- هر ساله با اتمام فصل دِروي برنج برخي از شالي‌کاران براي آماده‌سازي زمين‌هاي کشاورزي جهت کشت سال آينده، اقدام به آتش زدن کاه و کلش حاصل از خرمن محصول در همان زمين شالي مي‌کنند. گرچه اين امر با اطلاع‌رساني‌هاي صورت گرفته از سوي جهاد کشاورزي و رسانه‌هاي گروهي بسيار کم شده است اما هستند کشاورزاني که رنج تبديل اين محصول به سرمايه را تحمل نمي‌کنند و نسبت به سوزاندن کاه و کلش اقدام مي‌نمايند.

مزارع شالي‌کاري شهرستان صومعه‌سرا، خصوصاً اراضي که در حاشيه جاده اصلي ترانزيتي صومعه‌سرا واقع‌ شده‌اند با اتمام فصل دِرو، شباهنگام و در تاريکي با دود غليظ ناشي از سوزاندن کاه و کلش و در نتيجه بوي نامطبوع آن مواجه هستند و اين مساله براي مسافراني که مسير آستارا را از کمربندي شهر صومعه‌سرا طي مي‌کنند بسيار مشهود است.

جلوگيري از سوزاندن کاه و کلش براي توسعه پايدار کشاورزي

مهندس سيد جواد معزي رئيس اداره آموزش و ترويج مديريت جهاد کشاورزي صومعه‌سرا با بيان اينکه توليد کاه و کلش به عنوان يکي از محصولات فرعي شاليزارها نقش مهمي در تامين مواد غذاي دام و نيز تامين ماده اوليه برخي از واحدهاي صنعتي دارد، اظهار کرد: کاه و کلش سرمايه و نعمت خدادادي است که استفاده از آن علي‌الخصوص در دامداري‌هاي صنعتي سبب کاهش هزينه‌هاي توليد و اقتصادي‌تر شدن آنها مي‌شود.

وي با بيان اينکه به منظور حفظ محيط زيست و توسعه پايدار کشاورزي به کشاورزان توصيه مي‌شود از سوزاندن بقاياي کاه و کلش حاصل از خرمن‌کوبي، که مي‌تواند مضراتي را در پي داشته باشد خودداري کنند، افزود: بسته‌بندي و ذخيره کردن کاه و کلش موجود در استان گيلان باعث کاهش واردات علوفه از ساير استان‌هاي کشور خواهد شد.

آتش زدن کاه و کلش جرم است

معزي با بيان اينکه اميدست با بهره‌گيري از تمامي ظرفيت‌ها شاهد استفاده بهينه از کاه و کلش توليد شده در اراضي شاليزاري به عنوان سرمايه‌اي مهم و اجتناب از سوزاندن اين سرمايه ارزشمند در سطح شهرستان باشيم، خاطرنشان کرد: آلودگي زيست‌محيطي، ايجاد بيماري‌هاي تنفسي، اختلال در تردد وسايل نقليه، از بين رفتن آسفالت جاده‌ها، از بين بردن حشرات، موجودات ذره‌بيني مفيد خاک، فقير شدن خاک و تهديد بهداشت عمومي از پيامدهاي آتش زدن کاه و کلش است. آتش زدن کاه و کلش جرم محسوب مي‌شود.

وي با بيان اينکه با افرادي که اقدام به آتش زدن کاه و کلش مي‌کنند از طريق مراجع قضايي و انتظامي برخورد قانوني مي‌شود، متذکر شد: سوزاندن کاه و کلش از مصاديق تهديد عليه بهداشت عمومي بوده و مجازات مرتکبين بزه فوق طبق ماده 688 از قانون مجازات اسلامي حبس تا يکسال است.

افزايش درآمد شالي‌کاران با جمع‌آوري و فروش کاه و کلش

معزي با اشاره بر اينکه از کاه و کلش در پرورش قارچ خوراکي به عنوان بستر و ماده اوليه توليد کود آلي استفاده مي‌شود، عنوان کرد: جمع‌آوري، بسته‌بندي و فروش کاه و کلش برنج سبب افزايش درآمد شالي‌کاران مي‌شود.

وي با بيان اينکه کاه و کلش برنج به عنوان علوفه مورد نياز دام بويژه در خشکسالي و زمستان مورد استفاده قرار مي‌گيرد و سبب کاهش هزينه‌هاي توليد مي‌شود، تصريح کرد: کاه و کلش برنج، ماده اوليه مناسب براي برخي از کارخانجات صنعتي توليد نئوپان، فيبر، ظروف يکبار مصرف و ساير محصولات است.

پخش کاه و کلش در زمين شالي به جاي آتش زدن و سوزاندن آن

معزي با اشاره بر اينکه به کشاورزان توصيه مي‌شود در صورت عدم دسترسي به دستگاه بيلر حتي‌الامکان نسبت به پخش کردن کاه و کلش در سطح شاليزار اقدام کنند، افزود: مطلوب است همه با هم در يک عزم عمومي با جمع‌آوري و بسته‌بندي به موقع کاه و کلش به صورت دستي و يا با استفاده از دستگاه‌هاي بيلر و نگه‌داري آن از سرمايه‌هاي ارزشمند استان و شهرستان درست استفاده کنيم.

رئيس اداره آموزش و ترويج مديريت جهاد کشاورزي صومعه‌سرا در پايان اظهار کرد: با استفاده از کود دامي و کرم خاکي مي‌توان از کاه و کلش يک نوع کود آلي مناسب به نام ورمي کمپوست توليد کرد.

صومعه‌سرا داراي 28هزار هکتار اراضي شاليکاري است

در ادامه مهندس احمد پادياب مدير جهاد کشاورزي صومعه‌سرا با بيان اينکه يکي از شاخصه‌هاي توسعه هر کشوري بخش کشاورزي است، اظهار کرد: کشوري توسعه‌يافته محسوب مي‌شود که داراي بخش کشاورزي پيشرفته‌اي باشد.

وي با بيان اينکه يکي از افتخارات جهاد کشاورزي تامين امنيت غذايي کشور است و اين مهم نقش بي‌بديلي را در اقتصاد و اشتغال کشور دارد، افزود: 19درصد توليد ناخالص ملي بر عهده بخش کشاورزي است.

پادياب 21درصد اشتغال و 25 درصد صادرات غيرنفتي کشور را بر عهده بخش کشاورزي دانست و عنوان کرد: زودبازده بودن، برگشت‌پذيريِ سرعت سرمايه و توليد تجهيزات کشاورزي در داخل کشور از مزاياي بخش کشاورزي است.

وي با بيان اينکه بخش کشاورزي درون‌زا است و 90 درصد نهاده‌ها و تجهيزات کشاورزي در داخل کشور توليد مي‌شود، خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفيت‌هاي روستاها و بخش کشاورزي، اقتصاد مقاومتي مورد تاکيد مقام معظم رهبري است.

مدير جهاد کشاورزي صومعه‌سرا با بيان اينکه شهرستان صومعه‌سرا با دارا بودن 28هزار هکتار اراضي شالي‌کاري يکي از قطب‌هاي کشاورزي استان گيلان است، گفت: خاک مرغوب شهرستان يکي از دلايل تنوع محصولات کشاورزي در صومعه‌سرا است.

وي با بيان اينکه سالانه 135هزار تن شلتوک و حدود 75 هزار تن برنج سفيد از اين اراضي استحصال مي‌شود،  متذکر شد: صومعه‌سرا داراي مقام نخست در پرورش و توليد صنوبر است. بالغ بر 10 هزار هکتار از اراضي اين شهرستان به کاشت صنوبر اختصاص دارد.

پادياب با بيان اينکه در اين شهرستان سعي شده است با همکاري مراکز خدمات و کارشناسان کشاورزي برنامه‌اي را تدوين و در راستاي آن حرکت کنيم، تصريح کرد: در اين راستا بر اساس استعدادهاي کشاورزي هر منطقه گام برداشته مي‌شود.

وي به اجراي طرح تجهيز و نوسازي اراضي سنتي در اين شهرستان اشاره کرد و افزود: طرح تجهيز و نوسازي اراضي يکي از طرح‌هاي زيربنايي است که هدف از اجراي آن افزايش توليد و کاهش هزينه‌هاي توليد است. با اجراي طرح تجهيز تعداد مرزهاي شاليزارها از 15 به 4 مرز کاهش مي‌يابد.

پادياب مديريت مزرعه، مديريت تامين آب، کاشت، داشت و برداشت مکانيزه، سهولت ورود و خروج ماشين‌آلات کشاورزي به داخل اراضي شاليزاري را از ديگر مزاياي اجراي طرح تجهيز برشمرد و ابراز کرد: از 28هزار هکتار اراضي شاليکاري صومعه‌سرا حدود 21هزار هکتار مستعد طرح تجهيز و نوسازي اراضي سنتي است.

وي به اجراي طرح تجهيز و نوسازي اراضي سنتي شاليزاري صومعه‌‌سرا در سطح هزار و 500 هکتار طي يکسال گذشته اشاره کرد و گفت: تا سال 94، 11 هزار و 700 هکتار از اراضي صومعه‌سرا تجهيز و نوسازي شده است. با اجراي طرح تجهيز هزار و 500 هکتار از اراضي در سال جاري، ميزان اراضي تجهيز شده اين شهرستان به 13هزار و 200 هکتار افزايش خواهد يافت.

سوزاندن کاه و کلش با هدف سهولت عمليات زراعي

وي با بيان اينکه با توجه به شرايط اقليمي و درجه حرارت مناسب، پيش‌بيني ما افزايش کيفيت برنج از نظر کيفي است، يادآور شد: در سال گذشته به علت درجه حرارت بالاي دما، کشاورزان در هنگام تبديل شلتوک به برنج سفيد با خرد شدن و ضايعات بسيار برنج مواجه شدند که خوشبختانه امسال با شرايط مناسب دمايي پيش‌بيني مي‌شود ميزان ضايعات به حداقل رسد.

مدير جهاد کشاورزي صومعه‌سرا با بيان اينکه کشاورزان به طور معمول در راستاي آماده‌سازي زمين براي شخم زمستانه و سهولت عمليات زراعي براي سال بعد دست به سوزاندن کاه و کلش مي‌زنند، ابراز کرد: جهاد کشاورزي صومعه‌سرا طي چند سال اخير با افزايش اعتبارات بانکي و تزريق تسهيلات در بخش مکانيزاسيون و استقبال کشاورزان توانسته ضريب مکانيزاسيون را در زراعت برنج افزايش دهد که اين امر موجب افزايش دستگاه‌هاي کمباين برنج و بسته‌بندي کاه شده که علاوه بر ايجاد درآمد از آلودگي محيط زيستي به شدت کاسته است.

پرداخت سه ميليارد تومان تسهيلات به کشاورزان صومعه‌سرايي

وي با بيان اينکه اطلاع‌رساني خوبي در خصوص معايب سوزاندن و مزاياي کاه و کلش در سطح شهرستان صورت گرفته است، متذکر شد: طي يکسال گذشته سه ميليارد تومان تسهيلات خريد انواع ماشين‌آلات کشاورزي به کشاورزان صومعه‌سرايي پرداخت شده است. در سال جاري 12هزار هکتار از اراضي شهرستان به صورت مکانيزه کشت شده‌اند.

مضرات سوزاندن کاه و کلش بايد اطلاع‌رساني شود

مدير جهاد کشاورزي صومعه‌سرا در پايان به برگزاري جلسات و تبليغات در راستاي آگاه‌سازي و فرهنگ‌سازي معايب سوزاندن کاه و کلش اشاره کرد و افزود: از بين رفتن ميکروارگانيسم‌هاي خاک، کاهش قدرت حاصل‌خيزي و فقير شدن خاک،  وقوع تصادقات ناشي از دود کاه و کلش، از بين رفتن منبع بزرگ تامين علوفه براي تغذيه دام و اختلال در تردد وسايل نقليه از جمله معايب سوزاندن کاه و کلش است.

ارجاع 8 کشاورز صومعه‌سرايي متخلف به مراجع قضايي

مهندس حمزه عشوري رئيس اداره محيط‌ زيست صومعه‌سرا با بيان اينکه امسال در پي گشت و کنترل يگان حفاظت محيط زيست صومعه‌سرا هشت نفر که نسبت به سوزندان کاه و کلش اقدام کرده بودند شناسايي و به مراجع قضايي ارجاع داده شدند، اظهار کرد: در سال گذشته نيز هفت نفر نسبت به سوزاندن کاه و کلش اقدام کرده بودند که مطابق قانون با افراد متخلف برخورد شد.

وي با بيان اينکه سوزاندن کاه و کلش موجب تشديد آلودگي و بروز ناراحتي‌هاي تنفسي و قلبي مي‌شود، گفت: سوزاندن کاه و کلش تاثيرات منفي بر اکوسيستم دارد و باعث از بين رفتن ميکروارگانيسم‌هاي مفيد خاک مي‌شود.

رئيس اداره حفاظت محيط زيست صومعه‌سرا در پايان اظهار کرد: يگان حفاظت محيط زيست صومعه‌سرا با گشت‌هاي مداوم در طول شبانه‌روز مناطق استحفاظي شهرستان را مورد پايش قرار مي‌دهد و در صورت مشاهده سوزاندن کاه و کلش با متخلفين به طور قانوني برخورد مي‌کند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/3873/دود-آتش-کاه-و-کلش-در-چشم-رانندگان
بستن   چاپ