نسیم گیلان
غلو و اغراق از آسيب هاي جدي فرهنگ عاشورا است / مقتل خواني احياء شود
سه شنبه 6 مهر 1395 - 12:24:30 PM
ايرنا
fiogf49gjkf0d
گيلان انلاين- فيروز فاضلي بر لزوم احياي سنت مقتل خواني به منظور معرفت افزايي و کسب معنويت نسبت به وقايع مستند حوادث روز عاشورا تاکيد و اظهار کرد: با توجه به اهميت روايت واقعه کربلا بر اساس مستندات تاريخي و در راستاي جلوگيري از تحريف اين واقعه، احياي مقتل خواني ضروري است.
وي اظهار کرد: در قديم که نحوه عزاداري ها با امروز فرق مي کرد، مقتل خواني يکي از مهمترين آيين هاي عزاداري در ماه محرم بود که متاسفانه با تغيير شکل و نحوه عزاداري ها، اين سنت کمرنگ شد و امروزه در کمتر هياتي شاهد اجراي مقتل خواني هستيم.
وي تاکيد کرد: عزاداري در ايام سوگواري سيدالشهدا (ع) از وزانتي عظيم برخوردار است و مي بايست شأن اين سوگواري و فرهنگ عاشورايي حفظ شود.
فاضلي ادامه داد: پس از واقعه جانگداز عاشورا در سال 61 هجري، نخستين گزارش ها را شاهدان عيني واقعه يعني خانواده امام حسين(ع) بويژه زينب کبري (س) و حضرت سجاد (ع) به تاريخ ارائه کرده اند.
وي اظهار کرد: سنت مقتل خواني، مناقب خواني، پرده خواني، شبيه خواني، روضه خواني و ... آيين هاي مربوط به سنن اقامه عزاي حسيني است و تکيه بر مقتل خواني از منابع اصلي آئين عزاداري براي امام حسين (ع)است.
مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي گيلان با بيان اينکه در آستانه ماه محرم همه برنامه هاي فرهنگي و هنري مطابق با شأن و جايگاه اين ماه سترگ برگزار مي شود، از اجراي تعزيه با خوانش گيلکي در ايام محرم و صفر خبر داد.
فاضلي با اشاره به جايگاه تعزيه در ترويج فرهنگ عاشورايي و استفاده بجا از ابيات و اشعار مذهبي در اين هنر آييني، گيلان را يکي از استان هاي پيشرو و موفق در عرصه اين هنر آييني دانست و بيان کرد: در زمان حاضر تعزيه به دو زبان آذري و فارسي در کشور خوانده مي شود که با اقدامات انجام گرفته، تعزيه با خوانش گيلکي هم به تعزيه کشور افزوده شده است.
وي تاکيد کرد: تعزيه بايد با تحقيق و پژوهش و بهره گيري از توانايي، تخصص و تجربه تعزيه خوانان گيلاني، برجسته تر از گذشته مطرح شود.
فاضلي تاکيد کرد: زبان هنر، زباني است که هميشه ارزش ها را تداوم مي بخشد و به نسل هاي بعدي منتقل مي کند؛ زبان هنر زباني هميشگي است.
تعزيه يا شبيه خواني نوعي نمايش مذهبي و سنتي ايراني شيعي و بيشتر درباره شهادت امام حسين(ع) و مصائب اهل بيت (ع ) است و اهميت هنرمندانه خواندن اشعار در تعزيه بيش از روش اجرا و نمايش واقعه هاست.
هنر تعزيه شاهکاري از کلام، اعتقاد، اجرا و آييني از ژرفاي تاريخ اين سرزمين است که چهار سال پيش به نام ايران در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيد.
دوازدهم مهرماه جاري، اولين روز محرم الحرام است. جلسه شوراي فرهنگ عمومي استان گيلان نيز روز گذشته (دوشنبه) با حضور آيت الله زين العابدين قرباني امام جمعه رشت در آستانه فرارسيدن ماه محرم برگزار شد.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/3957/غلو-و-اغراق-از-آسيب-هاي-جدي-فرهنگ-عاشورا-است---مقتل-خواني-احياء-شود
بستن   چاپ