نسیم گیلان
توليد روغن زيتون در گيلان کاهش يافت
يکشنبه 14 آذر 1395 - 1:14:24 PM
ايسنا
fiogf49gjkf0d

گيلان انلاين- حبيب جهانساز با بيان اينکه با کاهش ميزان باردهي درختان زيتون روغني، محصول اين درختان درشت‌تر مي‌شود،گفت:افزايش اندازه محصول، باغداران را تشويق به فروش محصول خود به کارخانه‌هاي کنسروسازي مي‌کند؛ زيرا قيمت زيتون کنسروي معمولاً 1,5 برابر زيتون روغني است.

وي افزود: البته يکي ديگز از دلايل رغبت کشاورزان به فروش محصولشان به صورت زيتون کنسروي براي در امان ماندن از آفت مگس زيتون است.

جهانساز خاطر نشان کرد:روغن زيتون گيلان يکي از باکيفيت‌ترين روغن‌هاي زيتون در خاورميانه است و معمولا در گيلان 65درصد زيتون ها کنسروي برداشت مي‌شود و 35درصد نيز از نوع زيتون روغني است.

وي تصريح کرد:همچنين برداشت زيتون با هدف استحصال روغن زماني انجام مي‌گيرد که رنگ آن از سبز به بنفش يا سياه تغيير کند، براي اين تغيير بايد محصول يک تا دو ماه بيش از زمان لازم براي توليد کنسرو روي درخت بماند که براي توليدکننده هزينه نگهداشت به همراه دارد. اين عوامل در مجموع باعث شده است که باغدار تمايل بيشتري به فروش زيتون قبل از رسيدن به شرايط مناسب روغن‌کشي داشته باشد.

هم‌اکنون سرانه مصرف روغن زيتون در کشور 16 هزار تن است که با توجه به توليد دو تا پنج‌هزار تن، نياز به واردات 10 هزار تن وجود دارد که بر اساس آمار گمرک از اين مقدار چهارهزار تن آن به‌صورت رسمي و مابقي که حدود شش تا هفت‌هزار تن مي‌شود به‌صورت قاچاق وارد کشور مي شود.‌

جلالت عضو هيأت‌مديره شوراي ملي زيتون درباره مصرف روغن‌هاي قاچاق هشدار داد و يادآور شد: روغن‌هاي زيتوني که به‌صورت قاچاق وارد مي‌شود، معمولاً قابليت مصرف انساني ندارد و پوميس (تفاله زيتون) است که به شدت براي سلامت انسان زيان دارد.

وي با اشاره به اينکه حذف محصولات بي‌کيفيت وارداتي و جايگزيني آن با محصولات سالم، نيازمند همکاري بين وزارتخانه‌هاي جهاد کشاورزي، صنعت، معدن و تجارت و بهداشت، درمان و آموزش پزشکي است و همتي ملي مي‌خواهد با اشاره به وابستگي بالاي کشور به واردات روغن زيتون،اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزي برنامه‌هاي خوبي براي کاهش اين وابستگي در دستور کار دارد و در اين راستا اقدام به عرضه نهال‌هاي زيتون روغني مناسب در بين باغداران کرده است، اما رسيدن به نتايج مطلوب اين برنامه زمان‌بر بوده و به زمان پنج تا شش سال نياز دارد. به همين جهت لازم است دولت در برنامه کوتاه‌مدت براي کاهش وابستگي به باغداران يارانه پرداخت کند تا آنان به دلايل اقتصادي مجبور به فروش محصولات زودتر از زمان مناسب روغن‌کشي نشوند.

وي تأکيد کرد: در اين برنامه کوتاه‌مدت، دولت مي‌تواند با تعيين قيمت تضميني، کارخانه‌هاي روغن‌کشي زيتون را تشويق به خريد از باغداران کند؛ سپس مابه‌التفاوت آن را به شکل يارانه به اين کارخانه‌ها پرداخت کند و در ازاي پرداخت يارانه، آنها را موظف به استحصال روغن در کمتر از 24 تا 48 ساعت کند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/4146/توليد-روغن-زيتون-در-گيلان-کاهش-يافت
بستن   چاپ