نسیم گیلان
استقبال از نقد دولت ، نويدبخش فضاي آزاد
چهارشنبه 15 دي 1395 - 11:47:39 AM
ايرنا
گيلان انلاين- بي شک پذيرش و کنار آمدن با نقد سخت است اما کارشناسان، نقد را شکلي از ارتباطات مي دانند و معتقدند که بازخورد نقد مي تواند موجب اصلاح و بهسازي شود، نقد شما را مجبور به انديشيدن و يافتن راهکار براي ارائه عملکردي بهتر مي کند و انتقاد درست، مي تواند در نهايت به سود شما تمام شود.
در تمامي لغتنامه ها ، نقد به معناي جدا کردن سره از ناسره و شناخت محاسن و معايب و داوري و قضاوت دو جانبه است. به عبارتي ديگر منتقد بايد نيک و بد را در کنار هم به قضاوت بنشيند، البته در وهله نخست بايد از تخصص و شايستگي لازم براي داوري برخوردار باشد.
صرف وجود شرايط نقد از يک دولت، خود به تنهايي براي مردم اميدوارکننده است چرا که نشان از وجود آزادي نسبي براي بيان نظرات و به قضاوت پرداختن اقدامات اصحاب دولت دارد؛ شرايطي که آزادانديشان فعال در بخش هاي مختلف سياسي ، رسانه اي، فرهنگي ، هنري و دانشگاهي را به وجود شرايط لازم براي کار و نقد خوش بين مي کند.
اما نقد نيز مانند ديگر امور زندگي، آدابي دارد که بايد از سوي منتقد و همچنين نقدشونده رعايت شود. کارشناسان و تحليلگران بهره مندي نقاد از تخصص در مسئله مورد نقد، همچنين رعايت انصاف و نيت اصلاح گرانه را از الزامات نقد مي دانند.
حسن بهشتي پور از کارشناسان و تحليل گران سياسي در خصوص نقد و نقادي اظهار کرد: اصولا در هر نقدي بايد جنبه هايي لحاظ شود، نخست اينکه کسي که نقد مي کند داراي صلاحيت تخصصي در موضوع مورد نقد باشد.
وي با بيان اينکه وجه اول هر نقد تخصص ناقد در موضوع نقد است، تصريح کرد: کسي که سياست هاي اقتصادي دولت را نقد مي کند، بايد اطلاعات تخصصي و اشراف لازم در باب موضوعات اقتصادي داشته باشد.
اين تحليلگر سياسي افزود: کسي که وارد نقد مي شود اعم از دولت و قواي سه گانه يا اشخاص نيز بايد ظرفيت لازم براي پذيرش نقد را داشته و ظرفيت لازم براي نقدپذيري را در خود ايجاد کرده باشند.
به گفته اين کارشناس، نقد بايد در زمان و مکان بايسته مطرح شود و شرايط لازم براي نقد منصفانه زماني فراهم است که ناقد و نقدشونده هر دو در آرامش و به دور از تهديد باشند تا احساس کنند به راحتي مي توانند با نقد کردن و نقد شنيدن، امور را اصلاح کنند.
بهشتي پور خاطرنشان کرد: علاوه بر اين پيش زمينه ها ، منتقد بايد قصد اصلاح داشته باشد و از تخريب خودداري کند.
وي با بيان اينکه لازمه هر نقدي پرداختن به هر دو جنبه مثبت و منفي است، افزود: زبان نقد بايد فاخر و به دور از اتهام زني باشد و ناقد بايد مستند صحبت کند، اگر در مورد موضوعي نظر مي دهد بايد بتواند با سند، مدرک و استدلال عقلي از آن موضوع دفاع کند.

** لزوم نهادينه کردن نقد و نقادي در جامعه
يکي ديگر از کارشناسان علوم سياسي نيز در خصوص نقادي گفت: نقد در هر موردي، لازم و جزو مهمترين نشانه هاي جامعه اي پويا و شهروندمحور است.
مجيد صياد نورد تصريح کرد: مردم وقتي خود را در مقام شهروند مي پذيرند، طبيعتا مي بايست در اين خصوص مسئوليت داشته و در قبال مسائل جامعه و عملکرد مسئولان واکنش نشان دهند.
وي با بيان اينکه نقد يعني بررسي و اعلام نقاط ضعف و قوت يک عمل و يا رفتاري که به صورت شخصي و در فضايي دوستانه و خيرخواهانه بيان شود، افزود: نقد و نقدپذيري را بايد در بستر فرهنگي مورد بررسي قرار داد.
وي ادامه داد: تا وقتي زمينه هاي فرهنگي پذيرش و تعميم نقادي و پذيريش نقد در مولفه هاي فرهنگي يک کشور وجود نداشته باشد يا به آن توجهي نشود، نمي توان انعکاس آن را در فضاي جامعه مشاهده کرد.
به گفته صياد نورد، نبايد نقد همراه با تخريب و عيب جويي، مچ گيري، اتهام زني و عنادورزي باشد.
به يقين، اگر نقد صحيح و منصفانه در جامعه اي نهادينه شود، موجب توسعه پايدار آن جامعه خواهد بود؛ به خاطر داشته باشيم اگر خود را منتقد مي دانيم بايد آداب آن را نيز رعايت کنيم و آن را به عنوان حربه اي عليه مخالفان خود به کار نبريم.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/4238/استقبال-از-نقد-دولت-،-نويدبخش-فضاي-آزاد
بستن   چاپ