نسیم گیلان
خنجر زباله بر پهلوي دريا در آستارا
يکشنبه 10 بهمن 1395 - 12:56:26 PM
ايرنا
گيلان انلاين- منطقه داداش آباد محل دفن پسماند آستارا با حدود 15 هکتار مساحت در نزديکي ساحل درياي خزر و در حاشيه پناهگاه حيات وحش بخش لوندويل اين شهرستان قرار دارد و هنگامي که به آن وارد مي شوي، بوي تعفن زباله ها و شيرابه ها ، هر موجودي را مي آزارد و در هر لحظه ، صدها کلاغ و پرنده فرياد کنان از لابلاي آشغال ها به پرواز در مي آيد.
حصارکشي محدوده داداش آباد و تخليه مستمر خاک بر روي زباله ها تلاش شهرداري آستارا را در مديريت پسماند اين شهرستان نشان مي دهد و نگهباني ورودي محل دفن زباله، بيانگر دقت بر روند تخليه، تفکيک و دفن زباله هاست اما جنس آشغال با فطرت طبيعت و دريا منافات دارد و کيسه ها و زباله هاي نايلوني و پلاستيکي حتي در صورت دفن اصولي نيز، همچون غده اي درمان ناپذير ، صدها سال پيکر طبيعت را به درد مي آورد.
چند مرد جوان بدون دستکش زباله هاي قابل بازيافت را در کيسه ها و گوني هاي بزرگ جمع و با خودروي نيسان به محل ديگري منتقل مي کنند حال اينکه اجراي اصولي و علمي تفکيک پسماند قابل بازيافت، مي تواند ضمن تغيير نگاه عامه به زباله زمينه بهره برداري از اين طلاي کثيف و اشتغالزايي را نيز فراهم کند.
محمدرضا روشني رئيس اداره حفاظت محيط زيست آستارا مي گويد: حجم زياد زباله خطر آلودگي هوا، آب هاي سطحي، سفره هاي زير زميني و شيوع انواع بيماري ها را به دنبال دارد و برغم تلاش هاي صورت گرفته در مديريت پسماند اين شهرستان، اين موضوع بايد بيش از اين جدي گرفته شود.
وي بيان مي کند: توسعه اجراي طرح تفکيک زباله از مبدا در آستارا ضروري است و تغيير نگاه به زباله، کاهش هزينه جمع آوري آن، حفظ محيط زيست و حتي اشتغالزايي با استفاده از پسماند قابل بازيافت را درپي خواهد داشت.
وي ادامه مي دهد: ميزان پوشش طرح تفکيک زباله از مبدا در شهر لوندويل شهرستان آستارا 75 درصد گزارش مي شود و بايد به منظور اطمينان از اجراي اصولي و اثرگذار اين طرح در شهرستان، پايش هاي ميداني صورت گيرد.
روشني اظهار مي دارد: اداره حفاظت محيط زيست آستارا به لحاظ گردشگر پذير بودن اين شهرستان در مناسبت ها و روزهاي تعطيل، با توزيع هزاران عدد کيسه زباله در محدوده تالاب هاي استيل ، آق و سواحل دريا براي جلوگيري از رها شدن زباله در محيط و ترويج فرهنگ مديريت پسماند تلاش مي کند اما نحوه انتقال زباله هاي خانگي و دفن آنها حساسيت ويژه اي مي طلبد.
از سوي ديگر علي کوهي شهردار آستارا از توفيق در اجراي طرح تفکيک زباله از مبدا در اين شهر و کسب رتبه برتر استان توسط اين شهرداري در اجراي طرح ياد شده خبر مي دهد.
وي مي گويد: طرح تفکيک زباله از مبداء 82 درصد خانوارهاي آستارا را پوشش داده و با همراهي همکاران و برنامه ريزي هاي صورت گرفته براي پوشش کامل همه خانوارهاي شهر تلاش مي کنيم.
مجري طرح تفکيک زباله از مبدا در آستارا نيز از تحت پوشش اين طرح قرار گرفتن هشت هزار و 813 خانوار در اين شهر خبر مي دهد که 90 درصد خانوارهاي آستارا را شامل مي شود.
عباس خيام مي گويد: روزانه حدود 600 کيلوگرم پسماند خشک از در منازل شهر آستارا جمع آوري مي شود و هر روز يک خانوار فعال در تفکيک زباله از مبدا را در اين شهر شناسايي و با اهداي سبد کالاي رايگان غذايي و بهداشتي به ارزش 300 هزار ريال از آن خانوار تجليل مي کنيم.
وي ادامه مي دهد: بيش از 14 ماه از اجراي اين طرح در آستارا مي گذرد و با توجه به همراهي و استقبال خوب مردم، به تدريج شمار سبدهاي کالاي رايگان را براي ترغيب شهروندان در مشارکت با اين طرح افزايش خواهيم داد.
صرف نظر از اقدام هاي خوب انجام شده در مورد مديريت پسماند در آستارا، نماينده اين شهرستان در مجلس شوراي اسلامي خواهان اقدام هاي جدي تري است و مي گويد: در هر ثانيه، حدود 12 ليتر شيرابه از محل دفن پسماند شهرستان در نزديکي ساحل، توليد و بخشي از آن به دريا وارد مي شود و اين خطر زيست محيطي غير قابل جبران است.
ولي داداشي معتقد است که سرازير شدن شيرابه زباله ها در دريا از دلايل گريزان شدن ماهي ها از سواحل است و تاکنون از پرداختن جدي به امور زيربنايي نظير ساماندهي و مديريت محل دفن پسماند و فاضلاب شهري در آستارا غفلت شده است.
وي ادامه مي دهد: مديريت پسماند و حفظ محيط زيست براي نسل هاي حال و آينده اهميت زيادي دارد و با توجه به شرايط اقتصادي کشور و بالا بودن هزينه اين کارها، بايد از بخش خصوصي براي مديريت و رفع مشکل زباله در آستارا دعوت شود و بخش خصوصي مي تواند با اجراي اين امر در آستارا ، ضمن رفع اين معضل زيست محيطي، از مزاياي اقتصادي آن بهره مند شود و در اين راستا از بخش خصوصي توانمند استقبال مي کنيم.
با توجه به موارد فوق، دغدغه و تلاش هاي مسئولان آستارا در مديريت پسماند اين شهرستان مشخص مي شود اما مشکل اساسي پسماند آستارا، محل نامناسب دفن آن به لحاظ نزديکي به درياست و هرچند آن محل ده ها سال قبل جوابگوي نياز شهرستان بوده، اما اکنون که آستارا سالانه بيش از شش ميليون گردشگر را پذيرا و گمرک اين شهرستان تردد بيش از 800 هزار مسافر داخلي و خارجي را شاهد است، توليد زباله در آستارا در فصل هاي گردشگرپذير افزايش مي يابد و براي نجات دريا از لوث زباله ها و شيرابه هاي آن، تعيين محل مناسب دفن زباله براي آستارا ضروري است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/4334/خنجر-زباله-بر-پهلوي-دريا-در-آستارا
بستن   چاپ