نسیم گیلان
گل همیشه تشنه، غارتگر منابع آب شیرین گیلان
سه شنبه 9 مرداد 1397 - 4:47:35 PM
ایرنا
نسیم گیلان - رشت- سنبل آبی ، سوغات نامیمون نابخردان با گرم شدن هوا و مناسب تر شدن شرایط رشد بار دیگر به جان منابع آب شیرین گیلان افتاده است.
ناظران آگاه نسبت به مشاهده رشد این گیاه مهاجم در منابع آب شیرین استان گیلان به ویژه رودخانه چمخاله هشدار می دهند.
این گیاه زیبای مهاجم قادر است در تالاب‌ها، آب‌بندان‌ها، مصب رودخانه‌ها، استخرها از جمله استخرهای پرورش ماهی، رودخانه‌های دارای جریان آرام و هر مکان آبی غنی از عناصر غذایی رشد کند.
آنان بر این باورند که رشد سریع این گیاه خاصه در شرایط کمبود بارشها می تواند برای منابع آب شیرین خطرساز باشد.
*بحران در منابع آبی لنگرود
رئیس اداره نظارت بر حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان در این باره گفت:این گیاه مهاجم بومی امریکای جنوبی، بسیاری از تالابهای دنیا از جمله تالابهای کشور ما را مورد حمله قرار داده است.
حسین علی نژاد اظهار داشت : سنبل آبی به دلیل زیبایی فریبنده توسط برخی افراد خرید و فروش و توسط مردم به نواحی مختلف استان منتقل و وارد منابع آبی شد.
وی با اشاره به این که سنبل آبی منابع آب را 13 برابر سطح آبهای آزاد تبخیر می کند افزود:این گیاه به جز تکثیر از دانه ، در شرایط مطلوب به وسیله ساقه‌های رونده به راحتی تکثیر می یابد و طی 6 تا 18 روز دو برابر می شود .
وی خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین استعلام صورت گرفته، وضعیت سنبل آبی در حوزه شهرستان لنگرود بحرانی است.
به گفته وی با توجه به همت خوب مردم گیلان و حمایت دستگاه های دولتی ، سنبل آبی در تالاب انزلی تقریبا ریشه کن شده و فقط لکه های کوچکی باقی است.
وی با بیان این که هم اکنون مهمترین منطقه دستخوش تهاجم سنبل آبی رودخانه چمخاله است افزود: برای رفع این معضل باید با همت مردم استان به جمع اوری دستی این گیاه اقدام کرد.
*همت مردم کارساز است
سال 1390 برای نخستین بار سنبل آبی در آب‌بندان عینک رشت مشاهده شد و نابودی گیاهان و جانوران از جمله انواع گیاهان آبزی و ماهی، مار، قورباغه، لاک‌پشت را در پی داشت .
این گیاه به سرعت در منابع آبی استان رشد پیدا کرد . تالاب بین المللی انزلی از جمله مناطقی بود که مورد تهاجم این گیاه قرار گرفت.
با توجه به گستردگی سطح پوشش گیاه علاوه بر تلاش فعالان محیط زیست برای جمع اوری دستی این گیاه سال گذشته یک دستگاه جمع اوری مکانیکی گیاهان و پسماندهای شناور توسط اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان خریداری و در تالاب انزلی مورد بهره برداری قرار گرفت.
مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان گفت : این دستگاه به قیمت 280 میلیون تومان خریداری و از پاییز گذشته در تالاب انزلی برای جمع آوری زباله و سنبل آبی به کار گرفته شد.
محمد علی صدیق عربانی با اشاره به پایش مداوم تالاب توسط ماموران محیط زیست گفت : نقاط آلوده به طور مستمر مورد پاکسازی قرار می گیرد.
وی با یاداوری این که جمع آوری سنبل آبی از تالاب عینک نیز به صورت دستی انجام شد ابراز امیدواری کرد با همکاری مردم سنبل آبی از سطح رودخانه چمخاله نیز جمع اوری شود.
همچنین به گفته وی قرار است دستگاه جمع اوری زباله و گیاه از سطح تالاب توسط مهندسی معکوس در داخل کشور تولید و در نقاط لازم به کار گرفته شود.
*سنبل آبی تبهکار زیبا
سنبل آبی، طبق گزارش اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) یکی از 10 علف هرز مهاجم دنیا و طبق گزارش برنامه محیط زیست ملل متحد، مهمترین گیاه مهاجم آبزی دنیا است.
این گیاه زیبا اما خطرناک با هدر دادن آب و ایجاد محدودیت در فعالیت‌های کشاورزی موجب کاهش شدید تولیدات کشاورزی و فقر می شود. کارشناسان قاره افریقا را نمونه بسیار روشنی از بروز این مشکل و تبعات ناشی از آن می دانند.
کارشناسان ورود سنبل آبی به پشت سد و گسترش در آب‌بندان‌ها و شبکه‌های آبرسانی شالیزارها را از جمله نگرانی های مهم می دانند.
حفظ منابع آب شیرین در شرایط کنونی بسیار حائز اهمیت است . هشیار باشیم از خرید و فروش این گیاه به ظاهر زیبا اما خطرناک خودداری کنیم .
برخی برای تکمیل کلکسیونهای خانگی خود بازار تقاضای این نوع گونه ها را فراهم می آورند و در نهایت ساختار تنوع زیستی منطقه را بر هم می ریزند.
اطلاع رسانی مستمر رسانه ها به ویژه صدا و سیما ، اتخاذ اقدامات قانونی جدی برای جلوگیری از فروش این گیاه ، اقدامات جدی متولیان و همت جمعی مردم می تواند منابع آبی مان را از هر گزند و تهدیدی اعم از آلودگی به پسابها، پسماندها و گیاهان مهاجم دور نگه دارد .


http://www.gilan-online.ir/fa/News/46870/گل-همیشه-تشنه،-غارتگر-منابع-آب-شیرین-گیلان
بستن   چاپ