نسیم گیلان
با هوشمندسازي و مديريت، نظام جمهوري اسلامي را کارآمدتر کنيم
سه شنبه 16 خرداد 1396 - 10:44:14 AM
ايسنا

گيلان انلاين- محمد علي ثابت قدم در نشست بازخواني انديشه هاي امام خميني (ره) که در تالار گفتمان شهر رشت برگزار شد گفت: اگر بخواهيم مباحث تاريخي انقلاب اسلامي و دستاورد هايش و پايگاه تفکري که در راس آن نهفته بود را مبنا قرار دهيم، مقوله کارآمدي نظام جمهوري اسلامي که دستاورد آن پايگاه ايدئولوژيک و آن سير تاريخي و آن نگاهي که در زمان حضرت امام ايجاد شد و قاعدتاً بايد تحقق پيدا کند، بيشتر مي توان براي نسل حاضر مورد نظر قرار داد .

وي افزود: زمانه شايد واژه اي باشد که کمتر به آن توجه کنيم. اما بايد قبول کنيم که سير تاريخي بسته به تغيير جريانات اجتماعي و اقتصادي در دنيا بسياري از اوقات مي تواند مکاتب و ايدئولوژي هاي مختلف را تحت الشعاع قرار بدهد و مي تواند براي بعضي از موضوعات تسهيل گر باشد و براي بعضي از موضوعات تضعيف کننده يا حتي تحقيرکننده است .

شهردار رشت گفت: وقتي به تاريخ انقلاب هاي جهان نگاه مي کنيد مي بينيد خيلي از اين انقلاب ها پس از انقلاب صنعتي در روسيه و فرانسه در زمان خودشان انقلاب هايي بوده اند که چون ذاتا ريشه غرب در آنها منبعث به بحث صنعت و پيشرفت بود لذا مباني فکري و ارزشي يک جامعه در تغييرات عملکردي و کارامدي سيستم آنقدر تاثير خودش را نمي گذاشته است. بنابراين جامعه ذاتا با آنجه بيرون از آن جامعه و بيرون از آن انقلاب داشت رخ مي داد همخوان بود .

وي ادامه داد: در جامعه ما با توجه به سيري که از دوره قاجار و بعد از پهلوي اول و دوم طي مي شود و به انقلاب اسلامي مي رسيم. بحث مربوط به کارآمدي نظام حاکميتي در انقلاب اسلامي يک اصل بود که آن  پايگاه ايدئولوژيک و در عين حال نيازهاي عيني جامعه را براي مردم محسوس کند. چه شد که مردم پذيراي انقلاب بودند و بايد ديد که آن اهداف اجتماعي يعني رفع فقر و تبعيض به چه شکل در جامعه ما هدايت شده است و قرار است هدايت شود .

دکتر ثابت قدم افزود: اگر به تاريخ دول مختلف در دنيا توجه کنيد و حتي از دوره يونان باستان، مي بينيد که جامعه يک نگاه سلسله مراتبي را در اداره خودش دارد که در نظام هاي غربي بيشتر ديده شده است. بدين معنا که يک فرد از بدو تولد، قاعدتاً يک دسته بندي طبقاتي ابتدايي را بسته به طبقه اجتماعي و اقتصادي خودش انجام مي دهد. متفکرين جامعه، حافظان جامعه و بحث تامين کنندگان معيشت جامعه تقسيم بندي هايي بود که انجام مي شده است .

شهردار رشت گفت: طبقه بندي ها به گونه اي بوده که وقتي امروزه نظام غربي را با آن موقع مقايسه مي کنيم مي بينيم عملاً جوامع غربي در عصر حاضر زياد با پايه هاي جوامع غربي در عصر يونان باستان و روم مي بينيم تفاوتي ندارند .

وي اضافه کرد: جوامع غربي نظام سلسله مراتبي را در جامعه شناسي شهري شان، در اداره شهر، مباحث اقتصادي، معادلات اقتصادي و سياسي ايجاد کرده و قاعدتاً مباني اقتصاد کلان از آن منبعث و در اقتصاد خرد و در زندگي شهروندان، روستايي ها و کف جامعه ديده مي شود. ما علي رغم به واسطه عقبه تاريخي اين امر در کشور که ما نيز با اين پديده رو به رو بوديم به طور مثال جريان اصلاحات ارضي را در اوايل دهه 1340 مي بينيد، مشاهده مي کنيد نگاه ناشي از نگاه سلسله مراتبي موقعي خودش را عملاً نشان مي دهد که اين تبعيض و عدم رعايت عدالت اجتماعي خودش را به آن نگاه برابري انسانها متصل مي کند، نه به منزله برابري که جريانات چپ چپ به آن گرايش داشتند، بلکه نوعي تساوي که برابري فرصت ها در دلش نهفته است و بعد بر اساس آن برابري فرصت ها بايد به سمت رقابت پذيري ها، تعالي و استفاده از فرصت هاي ايجاد شده برويم .

شهردار رشت تاکيد کرد: اين تفکر موقعي که در کشور با آن نگاه پادشاهي که بر آن حاکم بود و مي خواست با اولين جمهوري بعد از راه اندازي مشروطه مي خواهد شکل بگيرد، خودش را در يک مدلي از جمهوريت نمايش بدهد، و وقتي بنيان گذار و تداعي کننده اين نگاه خودش يک انسان مذهبي و برگرفته از همان تفکرات پايگاه هاي مذهبي است نمايش چنين امري در قالب يک جمهوري اسلامي است که آراي مردم به تاييدش مي انجامد .

وي افزود: شاخصه هاي چنين نظامي در عرصه هاي عيني جامعه قاعدتاً چه چيزهايي مي تواند باشد، غير از مواردي که اهداف بوده، بايد ببينيم چقدر به آن چيزهايي که در گذشته نداشتيم و به دنبالش بوديم که داشته باشيم رسيديم و چقدر مواردي که به آن رسيديم با اهداف مدنظرمان فاصله داردو بايد به ارتقاي آن بينديشيم. اين موضوع در دهه چهارم انقلاب بايد يک مطالبه عمومي و مردمي بشود .

دکتر ثابت قدم گفت: مي توان روي چند آيتم مشخص دقت کرد. يکي اينکه نظام رسيدگي به مناطق محروم به لحاظ پروژه هاي عمراني و شاخص هاي توسعه اي که مشخصاً زير ساختهاي زندگي است که نشان دهنده يک تفاوت في مابين بين گذشته و امروز است. اين نگاه و شعار انقلاب مستضعفين بوده است .

وي اضافه کرد: نکته دوم اين است که ممکن است ارتقاي زندگي حاشيه نشينان و روستايي ها در خيلي از نقاط را به واسطه مهاجرت از روستاها با انگيزه هاي مختلف داشته باشيم اما نيازمند اين هستيم که آن ارتقا صرفاً موجب ايجاد فاصله بيشتر نشود. شايد يکي از مشکلاتي که امروز ما در گفتمان غالب جامعه داشته باشيم بحث اشتغال و معيشت است. سوال اين است که آيا امروزه ما فرصت هاي برابري را براي همه شهروندان و ساکنان اين کشور به عنوان يک ايراني فراهم کرده ايم يا نه؟ اگر دو جوان با تحصيلات مشابه، ضريب هوشي و سطح خانوادگي مشابه در کنار يکديگر قرار مي گيرند آيا از يک فرصت براي رسيدن به يک اشتغال برخوردارند يا خير؟

شهردار رشت همچنين گفت: اگر ما به دنبال اين هستيم که بتوانيم اين نگاه را که شايد ضعف امروز جامعه ما باشد و بايد قبول کنيم که اين ضعف موجود هست را  رفع کنيم نيازمند اين هستيم که اولاً اتاق هاي مديريتي و مسوولين ما و در عين حال تمام افراد که گفتمان ساز هستند شيشه اي باشد چرا که فاصله بين آنچه مردم حس مي کنند و آنچه مسوولين حس مي کنند بايد بسيار بسيار کم و يا اصلاً بدون فاصله باشد .

وي ادامه داد: اگر قرار است اين اتفاق بيفتد قاعدتاً بايد از اي تي و هوشمند سازي در کارآمدسازي مديريت استفاده ببريم چرا که ما اگر بخواهيم رقابت پذير شويم بايد اقتصاد فعال داشته باشيم و اگر شفافيت داشته باشيم، مي توانيم اقتصاد فعال داشته باشيم .

ثابت قدم همچنين گفت: تمامي عواملي که مي تواند به آنچه امام عزيز به دنبال او بود و به پايداري اين مسير کمک کند. نوعي از پايداري که از دل جمهوريتش يک پاکبان عزيز عضو شوراي شهر مي شود و جمهوريتي که يک فرد تحصيل کرده متخصص در يک گفتمان آزاد مي تواند رييس جمهور يک کشور شود و اين موضوع ارتباط به اين ندارد که ما خواستيم صرفاً يک انتخاب مشخص داشته باشيم. اين موضوع در پهنه بزرگترش ارتباط پيدا مي کند به اينکه جامعه به آن ميزان از آزادي رسيده که براي لايه هاي مختلف جامعه اش، براي تفکر مردم يک ارتباط مستقيم و موثر را براي انتخاب آينده خودش برگرفته از نياز ها و ضعف هاي روز خودش انتخاب کند


http://www.gilan-online.ir/fa/News/4899/با-هوشمندسازي-و-مديريت،-نظام-جمهوري-اسلامي-را-کارآمدتر-کنيم
بستن   چاپ