نسیم گیلان
به مناسبت روز ملی سینما؛
گرد و غبار فراموشی بر روی سینماهای بی اکران رشت نشسته است
پنجشنبه 22 شهریور 1397 - 12:42:56 AM
ایسنا
نسیم گیلان - سالهاست که سینما آبشار و سینما انقلاب به مخروبه ای از خاطرات مردم رشت تبدیل شده اند و گرد و خاک فراموشی روی آنها روز به روز بیشتر می‌ نشیند.
  مدت‌هاست که سینماهای شهر رشت رونق گذشته را ندارند. با اینکه مدام مسئولان وعده ایجاد مدرن‌ترین مجموعه‌های فرهنگی را در رشت می‌دهند، اما باز هم همچنان بهترین سینماهای رشت مانند سینما سعدی و سینما انقلاب و سینما آبشار در حال خاک خوردن هستند. شرایط نامناسب سینماهای موجود از نظر فیزیکی هم در کاهش استقبال مخاطبان از سینماهای رشت بی‌تأثیر نیست و باعث شده که اکثر مردم بیشتر به سمت فیلم‌های کپی و دانلودی گرایش پیدا کنند در خانه فیلم دیدن را به سینما رفتن ترجیح دهند.
در روزگاری نه چندان دور شهر رشت بیش از 10 سینما داشت که به گفته صاحبان سینمای این شهر مردم ساعت ها قبل از باز شدن گیشه فروش بلیط صف می‌کشیدند که امروزه تعدادی از آن ها به علت تخریب یا آتش سوزی مخروبه یا به پارکینگ تبدیل شده اند. اکنون تنها سه سینما در شهر رشت به ناچار در حال فعالیت بوده زیرا مالکان آن اجازه تغییر کاربری ندارند امروز این سینماها کاملا خالی هستند.
سینما آبشار و سینما انقلاب به مخروبه ای از خاطرات مردم رشت تبدیل شده اند و گرد و خاک فراموشی روی آنها روز به روز بیشتر می‌ نشیند.
کتاب تاریخ سینمای گیلان نوشته استاد کریم کوچک نژاد است که در آن چنین آمده: آغاز نمایش فیلم در گیلان به دهه 1290 خورشیدی یعنی تقریبا همزمان با آغاز فعالیت هالیوود در آمریکا برمی‌گردد که متعاقب آن اندکی بعد اولین سینما در رشت تحت نام سینما ایران احداث شد.
سینما ایران تا سال 1345 خورشیدی به کار خود ادامه داد و در این سال تعطیل شد؛ در این دهه در سالن اجتماعات فرهنگ واقع در شمال غرب سبزه‌میدان رشت، هفته‌ای یک‌بار توسط شخصی به نام الوش‌بیک فیلم نمایش داده می‌شد. چندی بعد در سال 1320 ، کریشا مایاک در این محل سینما ایران را تاسیس کرد که بعد به دیده بان تغییر نام یافت و پس از مدتی سینما سهیلا نام گرفت و هم اکنون به سینما سپیدرود مشهور است.
در دهه 1320 سینما سیروس تاسیس شد که در سال 1350 به سینما کوروش تغییر نام یافت و بعد از انقلاب، سینما انقلاب نامیده شد. سینما شرق در دهه 1320 ، سینما خیام در سال 1336، سینما سعدی در سال 1335، سینما آبشار در سال 1339، سینما میرزا کوچک خان در دهه 1340، سینما مولن روژ(فلسطین) در سال 1342 و سینما رادیو سیتی (22 بهمن) در سال 1344 تاسیس شده اند.
اما امروز و در گذر زمان از همه نام ها که در بالا ذکر شد، تنها سپید رود ومیرزا کوچک و 22 بهمن باقی است؛ و سینما سیروس سابق یا انقلاب که خاطرات کودکی بزرگانی همچون آیدین آغداشلو را به همراه دارد و سینما آبشار که نخستین تماشاخانه تئاتر کشور بوده ، غمگین تر از گذشته در پیاده راه فرهنگی و زیر غبار فراموشی نظاره گر نسل ها است.
سه سینما که در شهر رشت به عنوان مرکز استان درحال فعالیت هستند شرایط مناسبی که مخاطب سینما را جذب کنند ندارند و حتی صندلی های این سینماها مناسب برای نشستن به مدت طولانی نیست و سبب خستگی می شوند و صدای نامناسب و فضای نمور و نداشتن تهویه مناسب از مشکلات اصلی این این سینماها محسوب می شود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در این راستا  اظهار کرد : اقدامات لازم و تسهیلات اداری برای ساخت پردیس سینمایی در مکان سینمای قدیمی و تخریب شده انقلاب رشت صورت گرفته است.
فیروز فاضلی با بیان اینکه استان گیلان دارای ١٠ سینمای فعال با ١١ سالن نمایش فیلم در ٨ شهرستان است، گفت: سینما ٢٢ بهمن، سپیدرود (دارای ٢ سالن) و میرزاکوچک رشت، دریا آستارا، گلسرخ و هلال احمر بندرانزلی، زیتون رودبار، شهرسبز لاهیجان، شادی ماسال و طلوع فومن، سینماهای فعال استان هستند.
وی با اشاره به جمعیت بالغ بر دو میلیون و ٥٣٠ هزار نفری استان بر اساس سرشماری سال ٩٥، تصریح کرد: بر اساس آمارها به ازای هر ٢٣٠ هزار نفر یک سالن، و هر ٥١٧ نفر یک صندلی در سینماهای استان موجود است.
فاضلی با اشاره به وجود چهار سینمای غیرفعال در گیلان، اظهار کرد: کهولت سن مالکان سینما، وراثی بودن و تعدد شرکاء عملاً کارایی، بهبود و ترمیم سالن ها را تحت الشعاع قرار داده است.
فاضلی در خصوص تجهیز و مرمت سینماهای استان نیز اظهار کرد: متأسفانه سینماهای فعال کنونی در گیلان از داشتن سیستم تهویه مطبوع، صندلی های استاندارد، امکانات رفاهی ضروری و ظاهر مناسب بی بهره هستند که برای تجهیز و مرمت به حداقل اعتبار بالغ بر ٥٠ میلیارد ریال نیاز است .
وی یبان کرد: موسسه سینما شهر وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در صورت همکاری مالکان سینماها و احراز شرایط اولیه، نسبت به تجهیز این سینماها اقدام خواهد کرد و این در حالیست که مالکان حاضر به دریافت وام و تعمیر و تجهیز سینماهای خود نیستند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/58891/گرد-و-غبار-فراموشی-بر-روی-سینماهای-بی-اکران-رشت-نشسته-است
بستن   چاپ