نسیم گیلان
«حمایت از تولید داخلی» تنها در حد شعار/قدرت دلالان بیشتر است
یکشنبه 25 شهریور 1397 - 12:45:39 PM
مهر
نسیم گیلان- سال 97 در حالی  به عنوان سال «حمایت از کالای ایرانی» نامگذاری شد که روند چند ساله اخیر نشان از وضعیت نابسامان و بحرانی بسیاری از بنگاه های تولیدی کوچک و بزرگ، واحدهای تولیدی و صنعتی کشور دارد.

بالا رفتن تورم، رکود اقتصادی، تحریم، فشارهای اقتصادی خارجی و واردات بی رویه محصولات و کالاهای مشابه داخلی سبب شده روند تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی کوچک و بزرگ سرعت بیشتر گرفته و این واحدها دیگر توان فعالیت نداشته باشند. البته در این میان دولت و مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش کرده اند تا با ارائه تسهیلات رونق تولید این واحدهای تولیدی را احیا و خون تازه ای به رگ های آنها تزریق کنند اما مشاهدات عینی و آمارهای ارائه شده نشان از رکود در حوزه تولید و صنعت کشور دارد.

تعطیلی 60 درصدی واحدهای تولیدی گیلان

شاید زمانی که صحبت از استان گیلان به میان می آید همگان این استان را یک استان کشاورزی بدانند اما از گذشته های دور گیلان یکی از قطب های صنعتی کشور به ویژه در صنایع تبدیلی کشاورزی و دریایی، صنایع دارویی و سلولزی و نساجی (جز 10 استان اول کشور) بود است.

ظرفیت استان گیلان در زمینه مواد اولیه برای توسعه صنایع تبدیلی، وجود صنایع بزرگ همچون کاغذ و نساجی و فولاد، وجود شهرک ها و نواحی صنعتی در نقاط مختلف استان، نیروی کار ماهر و متخصص و آماده به کار همه و همه نشان می دهد که اگر توجه لازم به این استان شود و از واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ آن حمایت های لازم صورت گیرد صنعت و تولید این استان می تواند همانند گذشته حرف هایی برای گفتن داشته باشد.

اما این روزها واحدهای تولیدی و صنایع استان گیلان همانند سایر نقاط کشور از وضعیت خوبی برخوردار نیست و بسیاری از این واحدها یا تعطیل شده اند و یا تنها با کمتر از نیمی از ظرفیت خود فعالیت می کنند. در این میان برخی از مسئولان و کارشناسان با تعطیلی بیش از 60 درصدی، وضعیت واحدهای تولیدی و صنایع گیلان را در حالت کما توصیف می کنند. البته در دو سال گذشته مسئولان ارشد استان همگام با سیاست های دولت در رفع موانع تولید جلسات بسیاری در زمینه جذب تسهیلات رونق تولید برگزار کرده اند.

به گفته مصطفی سالاری استاندار گیلان این استان در جایگاه نخست پرداخت تسهیلات رونق تولید در کشور به واحدهای تولیدی و صنعتی دارای مشکل قرار دارد. هر چند با بررسی های انجام شده   مشکل همه واحدهای صنعتی و تولیدی استان تنها منابع مالی نبوده و بسیاری از این واحدها در تهیه مواد اولیه تولید خود با مشکل مواجه هستند و در صورت حل نشدن این معضل آنها نیز به صف واحدهای تعطیل و یا نیمه تعطیل گیلان  می پیوندند.

مشکل نبود مواد اولیه است نه نقدینگی

علی زارع صاحب یکی از این واحدهای تولیدی در شهرک های صنعتی استان گیلان است که مشکل واحد خود را نبود مواد اولیه برای تولید می داند و برای حل این موضوع نیز به گفته خود با بسیاری از مسئولان شهرستان صومعه سرا و حتی استان گفتگو و رایزنی کرده ولی تاکنون با وجودی که مواد اولیه این واحد تولیدی در استان گیلان فراوان وجود دارد به هیچ نتیجه مثبتی نرسیده است.

وی در این باره  با اشاره به اینکه سال 92 با سرمایه دو میلیارد و 700 میلیون تومان و بدون هیچ تسهیلات بانکی اقدام به خرید یک واحد تولیدی در شهرک صنعتی شهرستان صومعه سرا کرده است، افزود: متاسفانه شش ماه بعد از خرید کارخانه بارش برف سنگین آن سال در استان گیلان و این شهرستان باعث تخریب کامل واحد تولیدی وی شده است.

زارع با بیان اینکه دوباره بدون هیچ تسهیلات بانکی و با سرمایه شخصی اقدام به ساخت و بازسازی واحد تولیدی خود کرده است، گفت: در این واحد با حضور هفت کارگر «رول بستر مرغداری» تولید و با توجه به اینکه شهرستان صومعه سرا قطب تولید مرغ در گیلان بوده و بیشترین واحد مرغداری در این شهرستان وجود دارد تمام محصول تولیدی کارخانه خود را به این مرغداری ها و واحدهای تولیدی در شهرستان رشت ارسال می کند.

وی به وضعیت واحد تولیدی خود و مشکل آن در حال حاضر اشاره و خاطرنشان کرد: این واحد تولیدی به هیچ عنوان از نظر مالی و نقدینگی مشکل نداشته و تنها مشکل آن نبود مواد اولیه یعنی ضایعات کارتن و کاغذ برای تولید «رول بستر مرغداری» است.

زارع با بیان اینکه ضایعات کارتن و کاغذ به وفور در استان گیلان و شهرستان صومعه سرا وجود دارد، تصریح کرد: متاسفانه وجود دلالان که این روزها قدرتشان از تولیدکنندگان و حتی گاهی اوقات از مسئولان بیشتر است اجازه تولید و فعالیت به هیچ کس را نمی دهند.

وی افزود: دلالان با بستن قرارداد با شرکت های جمع کننده ضایعات، آنها را به استان های دیگر همانند تهران، یزد، کرمان و سایر شهرهای کشور ارسال می کنند این درحالی است که واحدهای تولیدی همانند واحد من بدون حتی یک گرم ضایعات است.

مسئولان به فکر تولیدکنندگان نیستند

زارع با اشاره به اینکه این وضعیت سبب شده واحد تولیدیش در آستانه تعطیلی و بیکاری کارگران قرار داشته باشد، گفت: بارها با مراجعه به مسئولان شهرستان و حتی استان خواستار ممانعت از خروج این ضایعات شده ام ولی تاکنونی هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

وی با بیان اینکه این واحد تولیدی روزانه به 5 تُن ضایعات برای تولید رول بستر مرغداری نیاز دارد، افزود: ضایعات کارتن و کاغذ شهرستان صومعه سرا می تواند مواد اولیه این واحد تولیدی را تأمین کند. این در صورتی است که این ضایعات به شهرهای دیگر ارسال نشود.

زارع تأکید کرد: نبود ضایعات و عدم رسیدگی مسئولان به این موضوع سبب شده رول بستر مرغداری تولید نشده و مرغداری های شهرستان و حتی استان نیز با مشکل تأمین این رول ها مواجه شوند.

وی در ادامه به تهیه بخشی از ضایعات واحد تولیدی خود از استان اصفهان نیز اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه این استان نیز با توجه به افزایش قیمت ارز و دلار ضایعات را در اندازه های 100 گرمی به خارج از کشور صادر کرده و دیگر به واحدهای تولیدی داخلی نمی فروشد.

حضور دلالان به تولید ضربه زده است

زارع در پاسخ به این سوال که بهترین راهکار برای حل این مشکل چیست   گفت: یکی از راهکارهای حل این مشکل دستور مسئولان به شهرداری ها برای فروش ضایعات به این واحد تولیدی و ممانعت از خروج ضایعات ازشهرستان و فروش آن به سایر شهرها و استان ها با توجه به نیاز در داخل استان  گیلان است.

وی ضمن گلایه از بی توجهی و کم کاری مسئولان به این موضوع، اظهار کرد: در صورت اجرای این راهکار از سوی مسئولان، تولید در کارخانه دوباره آغاز و حتی سبب افزایش تولید و همچنین ایجاد اشتغال پایدار شده و کاهش قیمت تمام شده محصول تولیدی و تأمین نیاز مرغداری های استان خواهد شد.

زارع با بیان اینکه با دیدن بی توجهی مسئولان به این موضوع شخصا به ضایعات فروشی ها مراجعه کرده و از آنها خواسته است تا ضایعات این واحد تولیدی را تأمین کنند، اظهار کرد: آنها مدعی هستند که با کارخانه ای در استان یزد قرارداد داشته و روزانه 70 تُن ضایعات باید برای این استان ارسال کنند.

وی بااشاره به اینکه امروز دلالان بیش از تولیدکنندگان قدرت داشته و تولید را با مشکل مواجه کرده اند، افزود: این مشکل انقدر بزرگ نیست که مسئولان نتوانند با یک دستور العمل آن را حل کنند. ما نیاز به تسهیلات نداریم تنها حمایت مسئولان را می خواهیم.

زارع به تأکید و توجه دولت برحل مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال و رونق واحدهای تولیدی اشاره کرد و گفت: متاسفانه ما تاکنون هیچ حمایت و اقدام عاجلی از سوی مسئولان دولتی ندیده ایم و این موضوع سبب تعطیلی این واحد تولید و مشکلات بعدی برای مرغداری های شهرستان و استان شده است.

به گفته این تولیدکننده در صورت تأمین مواد اولیه و ضایعات مورد نیاز ظرفیت تولید این کارخانه سه برابر شده و از سوی دیگر تعداد افراد مشغول به کار نیز افزایش می یابد.

واحدهای تولیدی و صنعتی گیلان در کما

در این باره با رئیس هئیت مدیره کارفرمایان گیلان   با اشاره به وضعیت واحدهای تولیدی و صنعتی این استان، گفت: کارخانجات استان گیلان همانند سایر کارخانجات کشور وضعیت خوبی نداشته، در بحران بوده و به نوعی در کما است.

محمدرضا سماکچی با بیان اینکه مسائل ارزی به وجود آمده مشکلات را بیشتر کرده و موجب شده تا برخی تجار برابر دستور العمل، ثبت سفارش با مبلغ 4 هزار و 200 تومان را انجام دهند و بعد از مدتی کوتاه به آنها اعلام شود که باید ما به التفاوت ارز دریافتی تا مبلغ 8 هزار تومان را پرداخت کرده تا بتوانند اجناس خود را از گمرک خارج کنند، اظهارکرد: دوبرابر شدن قیمت ارز موجب کمبود سرمایه در گردش و افزایش دو برابری قیمت اجناس شده است.

وی با اشاره به اینکه با افزایش قیمت توسط کارخانه ها و فروشندگان، مصرف کننده توان خرید نخواهد داشت، افزود: افزایش 32 درصدی لبنیات در کشور و به طبع در استان گیلان توسط دولت سبب کاهش قدرت خرید مردم و همچنین کاهش تولید کارخانجات شده است.

عضو خانه صنعت ایران ادامه داد: در حال حاضر میزان تولید لبنیات در کشور به علت افزایش قیمت ها و کم شدن مشتری کاهش پیدا کرده است و این افزایش قیمت ها مغایر با شعار سال یعنی  حمایت از کالای ایرانی و تولیدات داخلی است.

کاهش نرخ اشتغال در گیلان براساس آمار تأمین اجتماعی

سماکچی به تعدیل نیرو از سوی بسیاری از کارخانجات اشاره و آن را برخلاف آمار اشتغالزایی اعلام شده از طرف رئیس جمهور عنوان کرد و افزود: متاسفانه در استان گیلان در زمینه اشتغال با کاهش مواجه هستیم. افرادی که جذب بازار کار شده اند کمتر از افرادی است که یا بازنشسته شده و یا از کار اخراج شده اند.

وی ادامه داد: براساس آمار سازمان تامین اجتماعی استان گیلان تعداد افرادی که در سال جاری بیمه شده اند کمتر از کسانی است که از بیمه خارج شده اند و این به خودی خود نشانگر منفی بودن فعالیت ها در زمینه اشتغال است.

عضو هیئت مدیره کارفرمایان گیلان با اشاره به تعطیلی حدود 60 درصد از کارخانجات شهرک های صنعتی در شهرستان های مختلف این استان، افزود: تنها در شهرک صنعتی رشت 50 درصد از کارخانجات یا تعطیل هستند و یا با 20 درصد از ظرفیت موجود خود تولید می کنند. 50 درصد مابقی نیز به صورت 100 درصدی تولید نداشته و با ظرفیت کامل کار نمی کنند.

وی با تاکید بر اینکه ما فعالیت اجرایی نداشته و وظیفه ما این است که با جمع آوری مشکلات کارفرمایان و انتقال آن به مقامات مربوطه و انعکاس آنها به طرق مختلف مشکلات را مطرح کرده تا مسئولان به فکر برطرف کردن آنها باشند، اظهارکرد: به عنوان بلندگوی کارفرمایان استان گیلان مشکلات را با راهکار های موجود اعلام می کنیم و رفع مشکلات با دستگاه های حاکمیتی و دولتی است. ‌

سماکچی در ادامه با اشاره به اینکه برای رونق کسب و کار دولت باید بدهکاری های خود به کارخانجات، شرکت های پخش دارویی، تامین اجتماعی و صندوق های مختلف را بپردازد گفت: دولت اگر بدهکاری های خود به موسسات، پیمانکاران، کارخانجات و تامین اجتماعی را پرداخت کند 50 درصد مشکلات حل می شود.

عضو خانه صنعت ایران با بیان اینکه دولت می تواند برای رونق دوباره کسب کار و فعالیت های تولیدی با مصوبه مجلس و یا هیئت دولت به کارخانجات تولیدی که وام دریافت کرده اند یک سال تنفس از پرداخت دهد، تصریح کرد: این حمایت می تواند زمینه قوت گرفتن تولید و خروج از بحران شده و بعداز یکسال واحدهای تولیدی بدهی های خود به بانک ها و امور مالیاتی را پرداخت کنند.

 هرچند اولویت استان گیلان صنعت و تولید نیست و بیشتر توان و ظرفیت استان به حوزه گردشگری و کشاورزی اختصاص یافته است ولی بیاد گفت با توجه به اینکه این استان روزگاری در حوزه تولید و صنایع کوچک و بزرگ قطب کشور بوده و حرف هایی برای گفتن نیز داشته است می توان با توجه و حمایت البته نه فقط از نظر منابع مالی، دوباره این بخش را نیز فعال کرده و فرصت های شغلی فراوانی برای جوانان جویای کار گیلان ایجاد کنند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/61115/«حمایت-از-تولید-داخلی»-تنها-در-حد-شعار-قدرت-دلالان-بیشتر-است
بستن   چاپ