نسیم گیلان
تماشای باغ و باران از فراز قلعه های تاریخی گیلان
دوشنبه 2 مهر 1397 - 12:11:16 PM
ایرنا
نسیم گیلان- سفر آن زمان آغاز می شود که اندیشه اش در ذهن نمایان شود و آنان که از ذوق سفر سرشارند نیک می دانند که گیلان ، سفرنامه ایست بی منتهی ... اما این بار، تنها سفر بر زمین نیست ؛ بلکه آنانی که اشتیاق فراز دارند ، در قلعه های تاریخی گیلان بر فراز طبیعتی ناب خواهند ایستاد و این واقعیتی است که برای ادراکش باید به گیلان سفر کرد.
بر اساس تعاریف توریسم `گردشگری تاریخی` یکی از گونه های این صنعت نوپاست؛ این گونه گردشگری که `گردشگری میراث` نیز نامیده می شود به بازدید از موزه ها مکان ها ، بناهای تاریخی و محوطه های باستانی می پردازد و امروزه بخش عمده ای از گردشگری را به خود اختصاص داده است.
قلعه گردن و قلعه لیسار یکی در شرق و دیگری در غرب گیلان بر فراز چشم اندازهای بکر واقع شده و بهشت چشم را به گردشگران ارزانی می بخشند؛ هر دو قلعه مربوط به اوایل دوره اسلامیست و در ساخت این دو قلعه سنگی از عوارض کوه و صخره استفاده شده است .
قلعه گردن در شرق استان گیلان در محور رحیم‌آباد به اشکورات و در یک کیلومتری روستای تول لات قرار دارد؛ این قلعه، مساحتی حدود یکصد مترمربع داشته و در ارتفاع 90 متری از سطح دریاهای آزاد واقع شده است؛ ملات به‌ کار رفته در آن از جنس ساروج و بنا به‌صورت سنگ‌ چین ساخته شده که با توجه به مواد به‌ کار رفته در این قلعه، می‌توان گفت که این بنا جزو نخستین بناهای استان گیلان بوده و از ویژگی منحصربفردی برخوردار است .
قلعه گردن در سال 1382به شماره 9407 به ثبت آثار ملی رسیده‌ و نکته بسیار مهم درباره‌ این قلعه، چشم‌اندازهای بسیار زیبا از مناظر اطراف آن است زیرا قلعه‌ گردن علاوه بر آن‌ که در ارتفاع و در کنار رودخانه پل‌رود ساخته شده، اطراف آن نیز در محاصره باغ‌های چای و مرکبات است؛ قلعه مذکور در مسیر مناطق بسیار جذاب و سیاحتی رودخانه سه مـوش، سفـید آب، پـلام دره، آب معدنی سجیران ، آبشار گرمابدشت، سی پل، آستانه هفت امام رودبارک ، دریاچه صمدآباد و هزاران منطقه زیبا و چشم انداز اشکورات رودسر و املش قرار دارد .
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گیلان در این ارتباط اعلام کرد: قدمت 2 قلعه یادشده با توجه به کاوش های باستان شناسی که در دهه 80 انجام شده مربوط به اوایل دوره اسلامی است و پیش بینی می شود با احداث مسیر پلکانی و مرمت اضطراری صورت گرفته شمار گردشگران داخلی و خارجی این منطقه افزایش یابد.
ولی جهانی  افزود: دسترسی به قلعه های یادشده با توجه به وجود شیب تند برای بازدید خانواده ها بسیار مشکل بود و از آنجایی که هر دو قلعه در چشم انداز فوق العاده زیبای طبیعی واقع شده، افراد بسیاری سختی بازدید را به جان می خریدند و با دشواری بر فراز قلعه ها رفته و طبیعت باغ های ،چای ، پرتقال، گیلاس و رودهای خروشان را به تماشا می نشستند.
وی ادامه داد: در ساخت راه پله ها از مصالح سنتی استفاده شده و مردم می توانند به راحتی از مواهب طبیعی این 2 قلعه تاریخی استان بهره مند شوند.
حسن کهنسال از استادان دانشگاه است که پیشتر دبیر علمی همایش ملی اشکورشناسی در گیلان بوده، معتقد است: سرمایه گذاری در اشکورات بدلیل دارا بودن داشته های طبیعی و تاریخی بسیار می تواند به لحاظ اقتصادی و گردشگری نه تنها برای گیلان بلکه برای کشور مثمرباشد .
وی با بیان اینکه گردشگران با دیدن زیبایی های طبیعت این خطه از گیلان انگشت حیرت می گزند، گفت: کشت گیاهان دارویی چون گل گاوزبان ، گردو ، فندق و اخیرا زعفران می تواند چهره اقتصادی استان را دگرگون سازد.
وی تاکید کرد: این توانمندی با پیشینه تاریخی به قدمت سه هزار سال نباید مغفول بماند و شایسته سرمایه گذاری و توجه بیش از پیش است.
قلعه لیسار در غرب گیلان و در شهرستان تالش، در روستای لیسار واقع شده و این اثر در 10 خرداد 1382 با شماره ثبت 8780 به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده ‌است.
لیسار به معنی محل درخت لی (نارون و...) است؛ لی درختیست که در جنگل های ایران یافت می‌شود و در نجاری به کار می رود؛ شهر لیسار به دلیل حضور قلعه تاریخی صلصال و همچنین به دلیل واقع شدن در میان شالیزارهای برنج ، باغ های گیلاس ، واقع شدن در نزدیکی دریای خزر و همچنین دارا بودن آب و هوای خاص ، از قابلیت جذب بالای گردشگر برخوردار است.
بابک علیدوست دارای مدرک دکترای گردشگری معتقد است: با شناخت گونه های گردشگری به گستردگی مفاهیم و ارتباطات ساختاری این صنعت چند منظوره پی می بریم.
وی  می افزاید: گردشگری یک فعالیت فرهنگی و اقتصادی تخصصی است و یک اداره، استان و حتی کشور نمی تواند در همه شاخه های گردشگری فعالیت کند لذا فعالان این حوزه با شناخت دقیق انواع گردشگری و با توجه به گونه گردشگری اهداف و امکانات مناسب خود را انتخاب می کنند.
علیدوست افزود: خوشبختانه گیلان جزو استان هایی است که گردشگری را در بسیاری از شاخه های آن چون گردشگری طبیعی، تاریخی ، فرهنگی، سلامت و ... می توان پی گرفت اما ورود کنندگان در این زمینه علاوه بر سرمایه گذاری می بایست از برنامه ای مدون بهره مند باشند.
آن زمان که از نیچه می خوانی و می دانی که کوهستان مامنش بود و در کوهستان هر بار اثری از او زاده می شد؛ شاید به غبطه مبتلا شوی، فارغ از آنکه ایران و چه بسا تنها گیلان را خوب دیده باشی ...
آنچه نیچه از کوهستان می سراید به زلال و سکوت ، در ناب دمان قرار گرفتن بر فراز قلعه های تاریخی گیلان چون قلعه رودخان، لیسار و گردن بی اغراق احساس می شود.
قرار گرفتن در مسیر شرق و غرب گیلان برای حضور بر فراز قلعه های تاریخی گیلان، تنها پیچاپیچ جاده، کوهستان و ابر نیست بلکه جشنی است برآمده از گل ها و هیاهوی رودها و پروانه ها که گاه باورش برای دنیای واقع دشوار می شود اما همه اینها در طبیعت گیلان واقعی است و امروز نیز تماشای باغ های پرتقال ، گیلاس ، شالی، جنگل و باران از فراز قلعه های تاریخی گردن و لیسار در گیلان به سبب تجهیز به پلکان میسر شده است.
در گیلان نزدیک به سه هزار اثر تاریخی شناسایی شده که یک هزار و 70 اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/62726/تماشای-باغ-و-باران-از-فراز-قلعه-های-تاریخی-گیلان
بستن   چاپ