نسیم گیلان
تولید مستند «اشک نخل» توسط مستندساز برجسته گیلانی
سه شنبه 3 مهر 1397 - 12:09:45 PM
ایسنا
نسیم گیلان - مستند عاشورایی «اشک نخل» که روایتگر آیین‌ها و سنت‌های کهن نقاط مختلف کشور است، توسط «شاهین آبزن» عکاس و مستندسازی برجسته گیلانی تولید شده و تا اربعین امسال رونمایی می‌شود.
  «شاهین آبزن» مستند ساز برجسته گیلانی است که در حوزه آیین‌های عاشورا فعالیت می‌کند و هر ساله در ایام دهه ماه محرم به نقاط مختلف کشور سفر می‌کند تا با ثبت و ضبط آیین، آداب و رسوم بتواند فرهنگ غنی ایران اسلامی را در قاب هنر به نمایش بگذارد.
شاهین آبزن، این عکاس و مستندساز برجسته گیلانی هدف خود از انجام این کار را با قرائت بیت "خنده کنان می‌رود روز جزا در بهشت-آنکه به دنیا کند گریه برای حسین(ع)"، چنین بیان کرد: از 11 سال پیش طی یک اتفاق خانوادگی که برایم رخ داد، نذر کردم تا با ابزار هنر بتوانم فرهنگ عاشورایی را به مردمان سرزمین خود معرفی کنم.
وی افزود: از آنجایی که در بعضی موارد شاهد کمرنگ شدن یا افراط در اعتقادات بودیم، این احساس نیاز ضرورت پیدا کرد تا با استفاده از «دوربین» که زبان تصویری و بصری است، به مناطق مختلف کشور سفر کنم و سنت‌های فراموش شده و کهن عاشورایی را ثبت و ضبط نمایم.برای اولین بار هم از شهر بندرعباس شروع کردم و سپس هر سال به شهرهای جاسک، کرمان، کاشان، خرم‌آباد، تبریز، یزد، همدان رفتم و نسبت به ثبت و مستندسازی مراسم‌های آیینی و سنتی عاشورایی اقدام کردم.
تولید فیلم و عکس عاشورایی موهبتی که خدا به من عطا کرده است
این پژوهشگر حوزه عاشورا با بیان اینکه تولید فیلم و عکس عاشورایی موهبتی است که خداوند نصیب من کرده، تصریح کرد: در برخی از این سفرها مشکلات مالی و سختی‌های مسیر رفت و آمد، وجود داشت اما عزم خود را به سبب ارادت به سید و سالار شهیدان اباعبدالله الحسین(ع) جزم نمودم تا بتوانم گوشه‌ای از دلدادگی مردم ایران نسبت به اهل بیت(ع) و به ویژه امام حسین(ع) را ثبت و ضبط کنم.
آبزن با بیان اینکه حاصل این سفرها برگزاری نمایشگاه‌های عکس در رودبار و رشت بوده، گفت: نمایشگاه عکس در شهرستان رودبار با عنوان «خدا در فرسنگ‌های دور»، نمایشگاه «عکس عاشورایی» در دانشگاه آزاد اسلامی رشت و همچنین دو نمایشگاه عکس در طی سال گذشته و امسال هم در جهاددانشگاهی گیلان برگزار کرده‌ام.
این عکاس و مستندساز گیلانی بیان کرد: آیین‌های مذهبی در نقاط مختلف ایران اسامی منحصر به فردی نظیر «شاخصی واخسی» در تبریز، «گل مالی» خرم آباد، «نخل برداری» در تفت، «کمچه زنی» در یزد، «شیر خدا» در بندرعباس دارد، که مردم دیگر نقاط کشور از نزدیک با این مراسم‌ها و آیین‌ها آشنایی نداشتند، با به تصویرکشیدن این آثار مردم را از این مراسم‌های کهن آگاه کنم.
وی با اشاره به اینکه از دو سال قبل تصمیم گرفتم تا در حیطه فیلم هم وارد شوم و این مراسم‌ها را به صورت فیلم مستند آماده کنم، اضافه کرد: سال گذشته هم توفیقی حاصل شد تا با کاروان خدام العتره ستاد اربعین شهرداری رشت به کربلا اعزام شدم و یک فیلم مستند 30 دقیقه‌ای را با عنوان «چند قدم مانده به خورشید» در کربلا ساختم که توسط علی شفیعی کلی تدوین شد و عکاس این پروژه هم حسین شمس بودند.
آبزن ادامه داد: امسال هم فیلم مستندی با عنوان «اشک نخل» را در یزد و تفت ضبط کردم که در حال حاضر در مرحله تدوین و مونتاژ قرار دارد و تا اربعین سالجاری طی یک مراسمی رونمایی می‌شود، تیزر این فیلم در خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری منتشر شده، محتوای این فیلم شامل مراسم‌های آیینی و سنتی مردم تفت و یزد است و ضمن پخش از شبکه مستند به جشنواره‌های مختلف ارسال می‌شود.
این عکاس و مستندساز برجسته گیلانی در پاسخ به این سوال که مستندسازی مراسم‌های آیینی گیلان را در برنامه دارید؟ گفت: این سوال بارها از من پرسیده می‌شود و در پاسخ باید بگویم که در گیلان عکاسان و خبرنگاران بسیاری در این حوزه آثار متعددی را ارائه داده‌اند، سالهاست که در حوزه علم‌بندی ماسوله، شیپورنوازی شرق گیلان، مراسم‌های آیینی مذهبی رودبار، کار شده؛ بیشتر هدفم این بود تا مراسم‌هایی که مردم گیلان در اقصا نقاط کشور ندیده‌اند و جذابیت دارد را به نمایش بگذارم.با توجه به اینکه رسانه‌ها در حوزه گیلان فعالیت‌های بسیاری داشته‌اند اما در آثار من هم به آیین‌ها و سنت‌های گیلان اشاره شده است.
این پژوهشگر حوزه عاشورا افزود: در طول این پروژه مصاحبه‌های بسیار زیادی با پیرغلامان، مداحان و مردم بومی مناطق مختلف کشور داشتم که از اینرو نسبت به ثبت و ضبط آواها و نواها هم اقدام کرده‌ام.
آبزن در پاسخ به اینکه برگزاری نمایشگاه در نقاط مختلف کشور را در برنامه دارید؟ گفت: به دلیل مضایق مالی و عدم هماهنگی‌ها و بروکراسی اداری متاسفانه خیلی در این زمینه همکاری نمی‌شود؛ لذا با برگزاری نمایشگاه در دانشگاه‌ها که محل پرورش علم و ایده‌هاست هدفم این بود تا علاوه بر اینکه توجه دانشجویان را به حوزه عاشورا و آیین‌های سنتی جلب کنم، می‌خواستم بحث پژوهش در این حوزه هم تقویت و استقبال شود.
وی ادامه داد: هدف اولیه برگزاری نمایشگاه ابتدا در مراکز دانشگاهی و علمی و پژوهشی و سپس در شهرها و مناطق مختلف کشور است؛ در حال حاضر هم استانداری خرم‌آباد و یزد جهت برگزاری نمایشگاه عکس و فیلم اعلام آمادگی کرده‌اند.
این عکاس برجسته گیلانی در پایان خاطرنشان کرد: از همه کسانی که در این مسیر با بنده همراهی و همکاری کردند، تشکر و قدردانی می‌کنم چون در تهیه این آثار هیچگونه مساعدت‌های دولتی نداشتم و به مدد لطف و کرم امام حسین(ع) و حضرت عباس(ع) این آثار ثبت و ضبط شدند.تاکنون هم دوستان در دانشگاه آزاد و جهاددانشگاهی کمک‌ کردند و انتظار دارم در ادامه مسیر معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی گیلان همانطور که در برگزاری نمایشگاه کمک کرده‌اند در بحث ساخت و اتمام و رونمایی این فیلم هم یاریگر باشند.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/62810/تولید-مستند-«اشک-نخل»-توسط-مستندساز-برجسته-گیلانی
بستن   چاپ