نسیم گیلان
زنگ خطر برای تالاب‌ها به صدا درآمد
«سنبل‌آبی» مهمان ناخوانده آستارا/ هشدار درباره نگهداری این گیاه
شنبه 12 آبان 1397 - 12:49:32
نسیم گیلان - آستارا- «سنبل آبی» گیاهی مهاجم، آبزی و شناور که این روزها مهمان ناخوانده یکی از آبگیرهای آستارا است، زنگ‌ خطر را برای تالاب‌های این شهر به صدا در آورده است.

خبرگزاری مهر -گروه استان ها، مهدی حسین‌نژادی: گیاه «سنبل آبی» که یک گیاه زیبا و شناور است، گیاهی غیربومی و وارداتی از مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی است که در آب‌های شیرین زندگی کرده و در خارج از زیستگاه خود به عنوان یک گیاه مهاجم آبزی مطرح است.
تنوع زیستی بسیاری از این کشورها با رشد برگ‌های گسترده و ضخیم این گیاه درآب که با ریشه‌های بزرگ گل‌هایی زیبا تولید می کند، باخطر نابودی مواجه شود. در صورت کنترل نشدن این گیاه، تالاب‌ها و آبگیرها را پوشش داده و موجب کاهش اکسیژن موجود در آب و جلوگیری از رسیدن نور خورشید به گیاهان و موجودات آبزی داخل تالاب‌ها و آبگیرها خواهد شد.

تکثیر بی سابقه سنبل آبی در آبگیر سفیر امید آستارا
آبگیر «سفیر امید آستارا» که در حاشیه جاده اصلی و بین المللی آستارا قرار دارد، حدود 2 هکتار وسعت داشته و متعلق به بخش خصوصی و با مالکیت افراد مختلف است ولی با توجه به اهمیت بحث های مهم زیست محیطی و حفاظت از محیط زیست منطقه و همچنین اهمیت اکوسیستم، دستگاه‌های عضو شورای پدافند غیرعامل و به ویژه اداره حفاظت محیط زیست و شهرداری آستارا این روزها به دلیل تکثیر گیاه مهاجم «سنبل آبی» در این آبگیر فعالیت‌های خود را برای جلوگیری از رشد این گیاه و مقابله با به خطر افتادن نفس جانداران این آبگیر طبیعی آغاز کرده‌اند.
در روزهای گذشته جمع آوری گیاه مهاجم سنبل آبی از آبگیر سفیر امید آستارا با مصوبه شورای پدافند غیر عامل آستارا و تشکیل کارگروه ویژه با دستور فرماندار این شهرستان آغاز شده است در روزهای گذشته جمع آوری گیاه مهاجم «سنبل آبی» از آبگیر سفیر امید آستارا با مصوبه شورای پدافند غیر عامل شهرستان آستارا و تشکیل کارگروه ویژه با دستور فرماندار این شهرستان آغاز شده است و در این رابطه اداره حفاظت محیط زیست آستارا با جدیت تمام و با همکاری دوستداران محیط زیست در حال جمع‌آوری گیاه زیبا ولی خطرناک از این آبگیر طبیعی هستند تا از تکثیر آن به سایر مناطق آبی و تالابی آستارا و برهم خوردن اکوسیستم منطقه جلوگیری شود.
اهمیت اقدامات پیشگیرانه و مشارکت فعالان محیط زیست
انجام اقدامات پیشگیرانه و ضربتی در بحث مقابله با گیاه «سنبل آبی» با توجه به خطرات این گیاه به موجودات آبزی و حتی انسان‌ها بسیار ضروری است و در این رابطه جدا از فعالیت دستگاه‌های اجرایی مرتبط در این زمینه، تشکل‌های مردمی و فعالان محیط زیست منطقه در راستای اهداف و وظایف سازمانی خود در زمینه اطلاع رسانی و آگاهی بخشی وارد عمل شده و در جمع‌آوری آن مشارکت می‌کنند.

سنبل آبی در تالاب های آستارا مشاهده نشده است
رئیس اداره حفاظت محیط زیست آستارا در این باره در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پایش مداوم تالاب‌های منطقه توسط ماموران حفاظت محیط زیست، اظهارکرد: نمونه‌هایی از این گیاه مهاجم در بخشی از یک ملک شخصی در شهر آستارا مشاهده شده بود که توسط اداره حفاظت محیط زیست جمع‌آوری شد.
محمدرضا روشنی گفت: این گیاه هرز در تالاب‌ها، آب بندان‌ها، مصب رودخانه‌ها، باتلاق‌ها، زیستگاه‌های آبی کم عمق و مکان‌های آبی غنی از عناصر غذایی رشد و گسترش می یابد و خوشبختانه در تالاب استیل آستارا مشاهده نشده و جدیت در مقابله با آن ضروری بوده و دوره آموزش دهیاران در این باره مطابق مصوبه شورای پدافند غیرعامل آستارا برگزار شده است.
وی ادامه داد: این گیاه از طریق بذر، ساقه و افتادن در طبیعت رشد می کند و باید برای ریشه‌کنی، به‌طور مرتب پایش شود و جمع‌آوری این گیاه از آبگیر سفیر امید آستارا در حال انجام است.

هشدار به شهروندان برای عدم خرید و فروش سنبل آبی
فرماندار آستارا نیز در این‌باره در گفتگو با خبرنگار مهر نسبت به عدم انتقال گیاه مهاجم سنبل آبی توسط شهروندان و گردشگران شهرستان به داخل منازل و مغازه‌ها هشدار داد.
یونس رنجکش در مورد این گیاه که علاوه بر آلرژی زا بودن احتمال سرطان زا بود آن نیز وجود دارد، افزود: متاسفانه گزارش‌های رسیده حاکی از آن است که برخی از افراد به‌ویژه گردشگران این شهرستان با جمع‌آوری این گیاه و کاشتن آن در گلدان نسبت به حمل آن به داخل شهر، منازل و مغازه‌های شخصی خود اقدام می‌کنند که این عمل بسیار خطرناک است.
وی گفت: با توجه به قدرت تکثیر و رشد سریع این گیاه مهاجم و تهدیدات ناشی از نگهداری آن برای ساکنان و محیط زندگی آنان، به شهروندان و گردشگران توصیه می شود از این اقدام پرهیز کنند. با توجه به قدرت تکثیر و رشد سریع این گیاه مهاجم و تهدیدات ناشی از نگهداری آن برای ساکنان و محیط زندگی آنان، به شهروندان و گردشگران توصیه می شود از نگهداری آن پرهیز کنند
رئیس شورای پدافند غیرعامل آستارا ادامه داد: از تمامی دستگاه‌های اجرایی به‌ویژه شهرداری و محیط زیست خواسته شده است تا اقدامات اطلاع رسانی نسبت به تهدیدات زیستی گیاه مهاجم «سنبل آبی» را انجام و مردم را از خطرات نگهداری آن آگاه کنند.
رنجکش گفت: در حال حاضر با توجه به جمع‌آوری «سنبل آبی» در آستارا شاهد از بین بردن آن در این منطقه هستیم اما خطر تکثیر و انتقال آن به سایر نقاط وجود دارد و در این زمینه هوشیاری مردم بسیار حائز اهمیت است.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/70002/«سنبل‌آبی»-مهمان-ناخوانده-آستارا--هشدار-درباره-نگهداری-این-گیاه
بستن   چاپ