نسیم گیلان
به‌مناسبت 24 آبان‌ماه، روز کتاب و کتابخوانی؛
کتابخوانان بریل
دوشنبه 21 آبان 1397 - 12:51:47 PM
ایرنا
نسیم گیلان - رشت - روشندل می خوانیمشان اما خود می گویند جهان‌مان به لمس نوشته های حک شده روشن تر می شود و کتاب ، شیوه هستی‌مان را شکل می دهد.
خواندن فرهنگ است و بنا بر این فرهنگ موسمی از پائیز را به پاس خواندن ، هفته کتاب و خواندنش نام نهادند و این بار دمان ارج گذاری به کتاب، با پوستری که هر کتاب در آن قاصدکیست ، پیامش " حال خوش خواندن " طراحی شده و پوستری از آن بر سر در کتابخانه نابینایان در دل پیاده راه فرهنگی رشت جلب توجه می کند.
زمانه چنان شده که بینایان کمتر کتاب را لمس می کنند چه رسد به نابینایان که به‌زعم بینایان به معلولیتی دچارند؛ اما ورود به جمع روشندلان در کتابخانه خاص‌شان که به کتابخانه گویا و بریل معروف است، بینایان را دچار غبطه و شاید شرم می کند.
مجتمع فرهنگی - هنری خاتم الانبیاء(ص) رشت پنجره ای گشوده به فرهنگ و هنر است؛ در گوشه ای نگارخانه مارلیک برپاست و در لابی اش نمایشگاه کتاب به راه است و از هر کنج آن، فرهنگ می تراود.
کتابخانه گویا و بریل بخشی از کتابخانه عمومی این مجتمع را تشکیل می دهد که قفسه هایش با کتاب هایی عظیم چینش شده و کتابدارش زهرا خسروی از جامعه روشندلان است و چندین بار عنوان کتابدار نمونه را کسب کرده است.
جمعشان جمع است و یکی از طریق دستگاهی کتاب می شنود و دیگری واژه هایی در ستون های نقطه ای را از چپ به راست در قالب کتاب عظیمی که گویا روانشناسی است، لمس می کند.
خسروی کتابدار کتابخانه گویا و بریل گیلان طبق قرار از پیش تعیین شده از اعضا می خواهد در نشستی از دنیای رنگین کتابخوانی سخن بگویند؛ یکی از روشندلان بسیار نیک سخن می گوید اما می خواهد نامش در گزارش درج نشود؛ او دانشجوی دانشگاه گیلان است و  می گوید: تو چه می دانی، چه تفاوت شگفتی است بین دیدن و لمس کردن؛ تو تنها به زیبایی رنگ هایی که می بینی شاد و خوشحالی و من به خاطر قدرت حس کردن ، لمس کردن ، شنیدن و ... شکرگزارم .
وی ادامه می دهد : استقلال مهمترین خواسته ام است و کتاب همه دلخوشیم؛ دریافته ام آن که کتاب می خواند قبل از مردن هزار بار زندگی می کند و من هم با لمس واژه ها زندگی می کنم.
عارف سلیمی یکی دیگر از روشندلانی است که در جمع حضور دارد و حافظ کل قرآن مجید است، او می گوید : نابینایان چون دیگر اعضای جامعه حق زندگی دارند؛ ترحم لازم نیست.
وی می افزاید: ظرف پنج سال از طریق صوت کل قرآن را حفظ کردم و جهان تیره ام را به مطالعه روشن ساختم.
او تاکید می کند: اگر برای انجام کاری یا جستجوی چیزی به نابینایی کمک می کنید، کمک شما چنان باشد که حمل بر دلسوزی و ترحم نشود؛ درست است که او محدود است اما ناتوان نیست.
وی رفع تبعیض را خواسته روشندلان می داند و می گوید: فضای کتابخانه ای که به نابینایان اختصاص یافته غنیمت است اما کاش! به امکانات بیشتری تجهیز شود.
وی همچنین در ارتباط با کم شدن موقعیت شغلی نابینایان می گوید: کاش! پست هایی که برای نابینایان تعریف شده مستدام باشد و این ظرفیت از این قشر دریغ نشود.
مسئول کتابخانه عمومی گویا و بریل خاتم الانبیاء(ص) رشت نیز در گفت و گو با ایرنا می گوید: روزگار ما روزگار خاموشی نیست؛ جهان من بواسطه کتاب روشن است و همیشه کوشیده ام شاهد زمانه خویش باشم.
زهرا خسروی که دانش آموخته ادبیات فارسی است، ادامه می دهد: دنیای مجازی به طرز شگفت آوری به یاری روشندلان آمده و خواندن و نوشتن را بسیار برایمان آسان کرده است.
وی که همسرش نیز از جامعه روشندلان است، ادامه می دهد : هیچگاه در زندگی ام بواسطه خواندن، ساکن نمانده ام و از همین روی کتاب را سرگرمی اول کودکانمان قرار داده ام.
خسروی کتابخانه بریل رشت را دارای پنج هزار عنوان کتاب می داند که خدمات رایگانی به شهرستان ها ارائه می دهد.
وی ادامه می دهد: این کتابخانه از سال 80 افتتاح شده و از سال 96 "پیک دانش "در آن دایر شده که با همکاری اداره کل بهزیستی گیلان کتاب ها به درب خانه روشندلان ارسال و یا باز پس گرفته می شود.
وی می گوید: خوشبختانه اعضایی از این کتابخانه به درجه های عالی علمی دست یافته اند که اکنون خود یاریگر این کتابخانه هستند و در راستای تامین کتاب های گویا و بریل تلاش می کنند.
خسروی قدردان فضای اختصاص یافته برای کتابخانه نابینایان است اما می گوید: روشن دلان جهانشان با صدا تعریف می شود بنابراین نیازمند فضایی هستند که صدا از داخل به بیرون درز نکند و موجب مزاحمت برای اعضای بینا نشود؛ به همین دلیل امیدواریم این فضا به سیستم عایق صوتی تجهیز شود.
وی بیان کرد: به‌ روز شدن منابع صوتی با توجه به کتاب‌های جدید ارسالی به کتابخانه‌ها و گسترش منابع بریل می‌تواند زمینه استفاده تعداد بیشتری از نابینایان و کم‌بینایان از کتابخانه عمومی را فراهم کند.
وی تاکید کرد: اگر با فردی زندگی می کنید که دارای معلولیت بینایی است، در نظر داشته باشید بهترین محبت به او این است که وی را نیز چون دیگر اعضاء خانواده طرف مشورت قرار داده و در کارهای منزل و فعالیت های زندگی از همکاری او بهرمند شوید و به او اجازه دهید امور شخصیش را خودش انجام دهد.
مصاحبه با کتابخوانان بریل پایان یافته بود و از درز در نیمه باز کتابخانه بریل ، نسل جوان بینا را می دیدم که گوشهایشان با سیمی به گوشی هایشان وصل است و همزمان با آن همخوانی می کنند.
می گویند کتاب خواندن باید لذتی به همراه داشته باشد؛ پس کتاب آنقدر ‌باید جذاب باشد که لذتی را برای خواننده به همراه بیاورد؛ کتاب خواندن ‌باید مفید باشد، کارآیی داشته باشد، مشکلی را حل کند، مسیری را روشن و باز کند، اگر نه همه زندگی، بخشی از آن را بهتر کند؛ بهبود ببخشد، کامل کند؛ لذا خواندن کتاب نه تنها یک امر آموزشی، بلکه یک فرهنگ است و نیاز به فرهنگ سازی دارد یعنی خود به خود در فرد بوجود نمی‌آید و کاش! فرزندانمان هر بار بیش از پیش مطالعه را بیاموزند.
بیست و چهارم آبان‌ماه روز ارج گذاری به کتاب و کتابخوانی است و هفته پاسداشتی به همین نام تا یکم آذر ماه تعریف شده است.



http://www.gilan-online.ir/fa/News/70732/کتابخوانان-بریل
بستن   چاپ