نسیم گیلان
فقط از استان‌های شمالی در زمینه کشت برنج حمایت می‌شود
چهارشنبه 30 آبان 1397 - 12:46:16 PM
ایرنا
نسیم گیلان - رشت - رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان حمایت‌ها در زمینه کشت برنج را از استان‌های شمالی عنوان کرد و گفت: این کمک‌ها و حمایت‌ها در حوزه‌های فنی - اعتباری، امور زیربنایی، تجهیز و نوسازی اراضی است.
گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی گیلان حاکیست؛ علی درجانی با بیان این مطلب؛ امور زهکشی، پرداخت تسهیلات، پژوهش و تحقیقات و بذر‌های گواهی شده را از دیگر کمک ها و حمایت ها در زمینه کشت برنج در استان های شمالی عنوان کرد.
وی یادآور شد: بر اساس مصوبه 9 آبان امسال هیات دولت، کشت برنج با هدف مدیریت بهینه منابع آبی و کنترل سطح زیر کشت فقط در دو استان گیلان و مازندران مجاز است.
وی افزود: کشت برنج در دیگر استان‌ها به شرط خشکه کاری و استفاده از آبیاری تحت فشار، نصب کنتور آب، تحویل حجمی و استفاده از حداکثر هفت هزار متر مکعب آب در هکتار در یک دوره کشت با تایید وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو مجاز است.
درجانی ادامه داد: با افزایش بهره وری در واحد سطح، افزایش بازده در هکتار و استفاده از روش‌های نوین آبیاری می‌توان از این ظرفیت بی رقیب استفاده کرد.
 برای کشت برنج در گیلان سالانه به دو میلیارد و 500 میلیون مترمکعب آب نیاز است. یک میلیارد و 800 میلیون مترمکعب از آب مورد نیاز شالیزار‌ها از سد سفید رود و بقیه از رودخانه‌های مشرف بر سد، رودخانه‌های فصلی، آب بندان‌ها و بازچرخانی آب تامین می‌شود.
استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه یک میلیون و 160 تن شلتوک از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با کیفیت بدست می آید.
بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.
استان گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولیدکننده برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود.
بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/72509/فقط-از-استان‌های-شمالی-در-زمینه-کشت-برنج-حمایت-می‌شود
بستن   چاپ