نسیم گیلان
بزرگ‌ترين شهرک گلخانه‌اي خاورميانه نيمه جان است
چهارشنبه 7 اسفند 1392 - 10:03:14 AM
فارس
 پس از سفر مقام معظم رهبري در سال 80 به گيلان و تصويب طرح اشتغالزايي براي فارغ‌التحصيلان بيکار کشاورزي طرح احداث بزرگ‌ترين شهرک گلخانه‌اي خاورميانه در 13 کيلومتري رشت منطقه کيشستان صومعه‌سرا کليد خورد.

حدود 200 ميليارد ريال براي ساخت و راه‌اندازي اين شهرک گلخانه‌اي اعتبار اختصاص يافت و قرار شد اين پروژه در زميني به مساحت 400 هکتار در سه فاز توليدي، پايانه صادراتي، مرکز تحقيقاتي گياهان و توليدات گلخانه‌اي احداث شود تا جوانان فارغ‌التحصيل رشته‌هاي کشاورزي استان و کشور در آن مشغول به‌کار شوند.

پيش‌بيني بهره‌برداري از اين شهرک براي يک‌هزار نفر به صورت مستقيم و غيرمستقيم شغل ايجاد شود.

دو سازمان جهاد کشاورزي و جهاد دانشگاهي گيلان نيز متوليان دولتي اين طرح شدند و مقرر شد که تاسيسات زيربنايي مانند آب، راه دسترسي، برق و زهکشي مناسب توسط جهاد کشاورزي و تاسيسات گلخانه‌اي توسط جهاد دانشگاهي ساخته شود.

آنچه که امروز بر جاي مانده گلخانه‌اي با مشکلات فراوان زيرساختي و سوءمديريت برخي مسئولان متولي بوده که پس از 12 سال در آستانه تعطيلي است.

بررسي‌ها حاکي از اين است که مکان‌يابي نابه‌جا، نامناسب بودن سازه‌ها، انتخاب الگوي نامناسب کشت و ناهماهنگي مديران از دلايل عمده ناموفق تنها مجتمع گلخانه‌اي گيلان است.

مساعدت نهادهاي دولتي به کشاورزي کمک به اقتصاد گيلان است

حسابرس گروه تمرکز و تلفيق حساب‌ها در بررسي وضعيت تنها  مجتمع گلخانه گيلان اظهار کرد: امروزه توليد محصولات کشاورزي در شرايط کنترل شده گلخانه‌اي به دليل توجيه اقتصادي مناسب و بالا بودن کيفيت و کميت محصولات داراي جايگاه خاصي است.

الهه نعمت‌نژاد افزود: به لحاظ کاهش مصرف نهاده‌ها و بالا بودن بازده توليد در مقايسه با روش‌هاي سنتي امکان بهره‌برداري اقتصادي از اراضي کوچک را مهيا مي‌کند.

وي تصريح کرد: با توجه به نيروي انساني فراواني در بخش کشاورزي و توليد محصول با استفاده از روش‌هاي نوين در گلخانه در صورت کامل بودن زيرساخت‌هاي لازم به صلاح و مقرون‌به‌صرفه است.

اين مسئول مساعدت نهادهاي دولتي در زمينه گلخانه‌اي و کشاورزي را کمک به اقتصاد کشور و استان و نيل به خودکفايي کشاورزي دانست.

آب شور منطقه کيشستان مناسب کشت محصولات گلخانه‌اي نيست

يکي از فعالان شهرک گلخانه‌اي گيلان درباره مشکلات اين مجتمع اظهار کرد: زمين اين گلخانه در منطقه کيشستان صومعه‌سرا به دليل شور بودن آب آن براي کشت محصولات گلخانه‌اي مناسب نيست.

وي افزود: بسياري از بهره‌برداران در سال‌هاي ابتدايي با آوردن خاک از مناطق ديگر خاک گلخانه‌ خود را بازسازي کردند تا براي بهره‌برداري بهتر آماده شود که اين مسئله دليل بر اشتباه متوليان احداث گلخانه است.

اين فعال گلخانه‌اي ادامه داد: در کنار نامناسب بودن خاک، نداشتن زهکش مناسب نيز کار را براي فارغ‌التحصيلان کشاورزي که مي‌خواستند دانسته‌هاي علمي خود را عملي کنند، با مشکل مواجه کرد.

زهکش‌هاي گلخانه توان هدايت آب‌هاي بارندگي را ندارد و گلخانه را غيرقابل استفاده کرده است.

وي با بيان اينکه جهاد کشاورزي با احداث زهکش‌هايي اين مشکل را تا حدودي برطرف کرد گفت: با وجود اين مسئله، هنوز سنتي بودن زهکش‌ها توان هدايت آب‌هاي ناشي از بارندگي‌هاي مداوم را ندارد و همين موضوع موجب باتلاقي و غيرقابل استفاده شدن گلخانه گيلان شده است.

فعال گلخانه‌اي با اشاره به اينکه سازه‌هاي به‌کار رفته در مجموعه گلخانه استحکام لازم را ندارد، گفت: اين سازه‌ها با اندک بارش برف و وزش بادهاي تند آسيب‌هاي جدي مي‌بيند.

وي انتخاب الگوي اشتباه کشت را عامل ديگري براي ناموفق بودن اجراي طرح کشت گلخانه‌اي در اين شهرک دانست و اضافه کرد: ابتدا جهاد دانشگاهي که پيمانکار اين طرح بدون مطالعه جامع طرح کشت موز را در دستور کار قرار داد و از آنجا که آب و هواي گيلان براي کشت اين محصول مناسب نبود، پس از سه سال با شکست مواجه شد و گلخانه‌داران يکي پس از ديگري مجبور به تغيير الگوي کشت خود شدند.

اين فعال گلخانه‌اي گيلان يادآور شد: با وجود تمام اين مشکلات مهندسان کشاورزي هنوز دست از کار نکشيده‌اند و به توليد محصولاتي مانند توت فرنگي و گل و گياه زينتي ادامه مي‌دهند.

گلخانه گيلان به آب شرب دسترسي ندارد/نبود امکانات امنيتي در گلخانه

وي يکي از مشکلات را دسترسي نداشتن به آب شرب مناسب ذر شهرک گلخانه عنوان کرد و افزود: به دليل نبود آب تصفيه شده شهري گلخانه‌داران اقدام به حفر چاه کردند که براي شرب مناسب نيست و براي مصرف اقدام به خريداري آب مي‌کنند که از نظر اقتصادي مقرون به‌صرفه نيست.

اين گلخانه‌دار نبود امکانات امنيتي و ايستگاه نگهباني و گشت پليس را از ديگر مشکلات گلخانه‌داران دانست و خاطرنشان کرد: به دليل هزينه بالاي استخدام نگهبان و ناتواني گلخانه‌داران در تامين هزينه‌هاي نگهباني مجموعه گلخانه گيلان فاقد نگهبان است و به همين دليل سرقت‌هاي زيادي از جمله سرقت سيم‌هاي برق و ديگر تاسيسات گلخانه‌اي رخ مي‌دهد که گلخانه‌داران و دولت از اين نظر متحمل ضرر مي‌شوند.

خسارت گلخانه‌داران برف 83 و 86 پرداخت نشد

عضو شوراي مرکزي خانه کشاورز ايران نيز درباره وضعيت گلخانه گيلان اظهار کرد: تعداد زيادي از گلخانه‌داران گيلان بر اثر بارش برف در سال‌هاي 83 و 86 دچار خسارت سنگين شده‌اند که به دليل نبود قدرت توليد قادر به بازپرداخت اقساط بانکي تسهيلات دريافتي نشده و هنوز به سيستم بانکي بدهکار هستند.

جواد خضر ابراهيمي افزود: از مجموع بدهي معوقه خسارت‌ديدگان بخشي که مربوط به تسهيلات پرداختي از محل وجوه اداره شده بود توسط دبيرخانه کارگروه اشتغال و سرمايه‌گذاري استان بر اساس تفويض اختيار شورايعالي اشتغال کشور نسبت به بخشودگي سود و سود پس از سررسيد و تقسيط 5 ساله اصل وام اقدام و بانک عامل نيز از دريافت جرايم دير کرد 6 درصد صرف‌نظر کرده است.

دبير خانه کشاورز گيلان با بيان اينکه تاکنون از طرف دستگاه‌هاي متولي براي جبران خسارت گروه گلخانه‌داران مکاتبات و پيگيري‌هاي متعددي انجام گرفته است، خاطرنشان کرد: تاکنون اين مسئله نتيجه مطلوب نداشته است.

وي پيگيري پرداخت مطالبات گلخانه‌داران براي جبران خسارات برف را مورد تاکيد قرار داد و خواستار پيگيري مسئولان دولتي در اين زمينه شد.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/730/بزرگ‌ترين-شهرک-گلخانه‌اي-خاورميانه-نيمه-جان-است
بستن   چاپ