نسیم گیلان
رشت ؛ شهري با جاذبه هاي گردشگري ناشناخته
يکشنبه 11 اسفند 1392 - 9:40:57 AM
مهر
رشت يکي از کهن ترين شهرهاي ايران و بزرگترين کلانشهر شمال کشور در تمام طول سال با صبر و حوصله مسافران زيادي را به ساير استان ها بدرقه مي کند.

مسافريني که رشت را فقط به چشم يک  شهر عبوري مي بينند و به سرعت با آن خداحافظي کرده و راهي شهرهاي ديگر مي شوند، بدون اينکه حتي لبخندي به آن بزنند.

حال سئوال اينکه چرا رشت بيشتر نقش يک شهر عبوري را به خود گرفته تا يک مقصد گردشگري؟ آيا جاذبه هاي گردشگري و توريستي اين شهر به حدي نيست که بتواند علاقه مندان سير و سفر را به خود جذب کند يا دليل را بايد در عوامل ديگري جستجو کرد؟ ...

مدير عامل سازمان فرهنگي ورزشي شهرداري رشت در اين خصوص گفت: کلانشهر رشت به رغم داشتن فضاها و ظرفيت هاي فرهنگي و گردشگري متاسفانه به يک شهر عبوري تبديل شده است.

لزوم ارتقاي ضريب ماندگاري گردشگران در رشت

مرتضي عاطفي افزود: با احياي ظرفيت هاي فرهنگي و گردشگري اين شهر مي توان ضريب ماندگاري گردشگران را افزايش داد.

وي اظهارداشت: دليل عدم ماندگاري گردشگران در رشت عدم شناسايي و معرفي ظرفيت هاي گردشگري و فرهنگي به علاقمندان سير و سفر است.

مدير عامل سازمان فرهنگي ورزشي شهرداري جاذبه هاي گردشگري رشت را بي بديل دانست و گفت: گنجينه هاي تاريخي، بازارهاي هفتگي و سنتي، صنايع دستي و غيره از جاذبه هاي مهم گردشگري اين شهر است.

وي تاکيد کرد: رسانه ها بايد براي احياي ظرفيت هاي گردشگري به ويژه خانه ميرزا کوچک خان جنگلي بيشتر تلاش کنند.

عاطفي در ادامه خانه ميرزا را به عنوان يک مجموعه فرهنگي و تاريخي موثر در رشت ياد کرد و گفت: در شهر رشت هر فعاليتي انجام شود با توجه به ظرفيت و فرهيختگاني که اين شهر دارد، قطره اي در مقابل دريا است.

وي افزود: در اين برهوت عدم فعاليت هاي فرهنگي از سوي مراکز دولتي، حرکت هاي سازنده فرهنگي در شهر رشت يک ضرورت اجتناب ناپذير است.

مدير عامل سازمان فرهنگي رزشي بر لزوم گسترش فضاهاي فرهنگي در شهر رشت تاکيد کرد و افزود: رشت يک شهر فرهنگي و از دير باز مهد و زادگاه فرهيختگان، دانشمندان و بزرگان علم و ادب بوده است.

وي اظهارداشت: متاسفانه فضاهاي که در اين شهر موجود هست متناسب با جايگاه و شان شهروندان فرهنگي و فرهيخته رشت نيست.

عاطفي با بيان اينکه نهادهاي دولتي حتي شهرداري براي گسترش فضاهاي فرهنگي بايد بيشتر همت کنند، اذعان داشت: خانه هاي قديمي با معماري هاي منحصر بفرد در شهر رشت وجود دارد که با اندکي بازسازي مي توان به عنوان مراکز فرهنگي و گردشگري بهره برداري کرد.

خانه ميرزا کوچک داراي جاذبه هاي گردشگري و فرهنگي ممتاز است

بدون شک خانه ميرزا کوچک خان يک ظرفيت فرهنگي – تاريخي در کلانشهر رشت است که بايد رسانه ها و مطبوعات براي معرفي و شناساندن اين ظرفيت بي بديل تلاش مضاعف داشته باشند.

ميرزا کوچک هويت گيلان و کمال يک گيله مرد است. ميرزا  نماد عزت، استقلال طلبي و هويت حق طلب ملت ايران و گيلان است.  

يک مجموعه دار تمبر، عکس و اسناد تاريخي گيلان در اين زمينه گفت: خانه ميرزا متاسفانه 80 سال دور از چشم عوام بوده و خيلي از شهروندان رشتي حتي نمي دانستند، خانه ميرزا کجاست.

مهران اشراقي افزود: اين خانه در سال 1381 در حال تخريب بود که شهردار و قت و شهرداري رشت متوجه خانه ميرزا مي شوند.

وي اظهارداشت: در آن سال قرار بودن خانه ميرزا تخريب و تبديل به يک مجتمع ساختماني شود که به همت شهرداري از تخريب اين خانه جلوگيري شد.

اين مجموعه دار تمبر، عکس و اسناد تاريخي گيلان گفت: بازسازي خانه ميرزا از نيمه دوم سال 1382 آغاز شد، از سال 1384 تا 1390 در خانه ميرزا حداقل روز هاي جمعه به روي علاقمندان باز بوده است.

وي افزود: نخستين نمايشگاهي که در خانه ميرزا برگزار شد در مرداد ماه سال 1385 به مناسبت يکصدمين سال مشروطه بود.

اشراقي ادامه داد: يازدهم آذرماه سال 1391 به مناسبت سالروز شهادت ميرزا،  نخستين نمايشگاه "  ميرزا و جنگل " در اين فضا برگزار شد.

رشت  داراي جاذبه هاي طبيعي فراواني مانند  رودخانه هاي متعدد، شاليزارهاي سرسبز، باغات، جنگل ها و پارک هاي تفريحي است و همين جاذبه ها گردشگران شهري بسياري را جذب خود مي کند.

 علاوه بر جاذبه هاي طبيعي اين شهر داراي جاذبه هاي مذهبي مانند مساجد قديمي، بقعه هاي متبرکه، ساختمان هاي قديمي با معماري هاي منحصربفرد، آرامگاه ميرزا  کوچک و غيره  است که مسافران بسياري براي زيارت و ديدن امکان تاريخي به رشت سفر مي کنند.

شهر دار کلانشهر رشت در اين خصوص گفت: بناهاي تاريخي و گردشگري اين شهر شامل موزه رشت، عمارت کلاه فرنگي، داناي علي، كتابخانه ملي رشت، باغ محتشم، سبزه ميدان، بوستان كشاورز، بوستان دانشجو، بوستان ملت، بوستان پليس، بوستان توحيد، بوستان بهار و بوستان فرشتگان است.

محمد ابراهيم خليلي افزود: از ديگر ظرفيت ها مي توان به کاروانسراها،  طاقي بزرگ، طاقي کوچک، طاقي سعادت، کاروانسراي محتشم، کاروانسراي چيني چيان، کاروانسراي ملک، خانه ابريشمي، خانه قديري، آرامگاه ميرزا کوچک، مزار شهيدان راه آزادي، خواهر امام رضا (ع)،  مسجد حاج صمد خان،  بازار اصلي شهر رشت، بقعه متبركه آقا سيد اسماعيل و سيد عباس (ع) را نام برد.

وي همچنين ظرفيت هاي گردشگري رشت را مثال زدني توصيف کرد و اظهارداشت: گردشگري از مباحث مهمي است که علاوه بر جنبه‌هاي اقتصادي داراي مزيت‌ هاي فراواني از قبيل ايجاد اشتغال، توسعه اجتماعي و غيره است.

گردشگري يک شاخص مهم توسعه يافتگي است

شهردار رشت  از گردشگري به عنوان يک شاخص در زمينه توسعه يافتگي ياد کرد و  افزود: براي توسعه گردشگري در شهرهاي بزرگ همچون کلانشهر رشت قبل هر چيزي بايد به فکر بسترسازي و سرمايه‌گذاري در اين زمينه بود تا بسترهاي لازم براي ورود گردشگر فراهم شود.

به هر ترتيب از مشکلات عمده شهر رشت در زمينه گردشگري نبود هتل‌ هاي مناسب براي حضور مسافران و گردشگران است، آنچه که در بحث گردشگري مهم به نظر مي‌ رسد ماندگاري مسافران است و اين استان به دليل جاذبه‌ هاي گردشگري در جذب گردشگر مشکلي ندارد  اما آنچه که در شهر رشت به عنوان يک مشکل محسوب مي‌شود کمبود پارکينگ و ترافيک در اين شهر است.

بنابراين يکي از مهمترين پيامدهاي توسعه شهري شهروند محور و انسان‌ محور، افزايش روحيه نشاط و شادابي بين مردم بوده و از اين لحاظ يکي از مهمترين وظايف مديريت شهري برنامه‌ ريزي براي ارتقاي روحيه شادکامي و نشاط بين شهروندان است، بهره‌ مندي از شهرونداني شاداب و حائز بهداشت رواني بالا از مهم‌ترين نتايج سياست‌گذاري‌ هاي توسعه شهري پايدار است.

شهر رشت مهمترين شهري است که در دروازه ورودي استان گيلان قرار دارد و اين موقعيت جغرافيايي براي شهر رشت امتياز بالايي است و با داشتن قابليت ‌ها و جاذبه‌هاي گردشگري طبيعي، تاريخي و فرهنگي به عنوان يکي از قطب‌هاي گردشگري در کشور شناخته مي‌ شود.

 نماينده مردم رشت در مجلس شوراي اسلامي بر لزوم اجراي طرح راهبردي توسعه گردشگري شهر رشت تاکيد کرد و گفت: اين  کلانشهر از فرصت هاي مناسبي براي توسعه گردشگري برخوردار است.

حسن تاميني افزود: بهره‌ برداري بهينه از منابع و قابليت ‌هاي گردشگري مناطق و هدايت سرمايه‌گذاري ‌ها در ايجاد زيرساخت‌ هاي لازم يکي از مهمترين راهبردها در برنامه‌‌ ريزي ‌هاي توسعه به شمار مي‌ رود.

شناخت و معرفي جاذبه ‌هاي گردشگري مي‌ تواند در شکوفايي صنعت توريسم بسيار مفيد باشد

وي اظهارداشت: شناخت و معرفي جاذبه ‌هاي گردشگري اعم از جاذبه‌ هاي اکوتوريسم، تاريخي و فرهنگي مذهبي در شهر رشت مي‌ تواند در شکوفايي اين صنعت و جذب گردشگران بسيار مفيد باشد.

نماينده مردم رشت در مجلس شوراي اسلامي در ادامه با بيان اينکه نواحي شهري به دليل اينکه جاذبه ‌هاي تاريخي و فرهنگي بسيار دارند اغلب مقاصد گردشگري مهمي محسوب مي ‌شوند، افزود: شهرها معمولا جاذبه ‌هاي متنوع و بزرگي شامل موزه‌ ها، بناهاي يادبود، پارک‌ ها، شهربازي، مراکز خريد، مناطقي با معماري تاريخي و غيره  دارند که خود گردشگران بسياري را جذب مي‌ کند.

وي يادآورشد: بسياري از جاذبه ها و تسهيلات رفاهي بطور کلي براي خدمت به شهروندان توسعه يافته اند ولي استفاده گردشگران از اين تسهيلات مي تواند به تداوم اين زير ساخت ها کمک کند.

به هر حال اهميت اکوتوريستي گيلان از نظر برخورداري از سواحل زيباي دريا، تالاب‌ ها و مناظر منحصر به‌فرد منطقه، مناطق کوهستاني و جنگل‌هاي زيبا با گونه منحصر به‌ فرد ، جاذبه‌ هاي فرهنگي و تاريخي موجود در استان و شهر رشت، واقع شدن در مسير عبوري قزوين، رشت، اردبيل، مجاورت با کشورهاي همسايه به‌ويژه آذربايجان از مسير آستارا، مجاورت با بندر انزلي با توجه به سابقه تاريخي و منطقه آزاد انزلي و‌ غيره از ضرورت‌ هاي طرح راهبردي توسعه گردشگري شهر رشت است.

 استان گيلان در تمام دنيا و کشور به عنوان استان شمالي و سرسبز است که اين استان را بهترين مکان براي گذران اوقات فراغت مي ‌شناسند.

شناخت امکانات و محدوديت‌ هاي وضع موجود، شناخت زمينه‌ هاي جذب گردشگر، شناخت ظرفيت‌ هاي خالي در زمينه‌ هاي امکانات رفاهي، زيرساختي و همچنين تعيين اقدام‌ هاي اجرايي در زمينه توسعه گردشگري شهر مي‌ تواند از جمله کاربردها و دستاوردهاي احتمالي طرح راهبردي توسعه گردشگري شهر رشت باشد.

وجود زيارتگاه‌ ها، اماکن مذهبي همچون مقبره خواهر امام، بقاع متبرکه آقا سيد ابراهيم و آقا سيد عباس، مقبره داناي علي، بقعه بي بي رقيه و مساجد صفي و حاج صمدخان و همچنين آرامگاه ميرزاکوچک خان جنگلي سالانه باعث جذب گردشگران زيادي مي ‌شود.

 مسئولان براي پذيرش و ماندگاري تمامي گردشگران در شهر رشت با هر وضع مالي بالا، پائين و متوسط بايد از واحدهاي آموزشي در فصول پر گردشگر کمک گرفته و از قبل نيز به فکر تجهيز کردن امکانات اوليه در اين مراکز باشند.

علاوه بر هتل ها و مسافرخانه ها بسياري از مدارس بازسازي يا جديد ساخت هستند  و مي‌توانند با فراهم شدن امکانات محلي، براي استقرار گردشگران مناسب باشند.

براي دستيابي به رشد اقتصادي بايد شاخصه هايي مانند جاذبه هاي گردشگري را مورد بررسي قرار داد

عضو هيئت رئيسه شوراي اسلامي کلانشهر رشت نيز در اين باره اظهار داشت: براي دستيابي به رشد اقتصادي بايد شاخصه هايي مانند جاذبه هاي گردشگري را مورد بررسي قرار داد تا از اين راه بتوان به توسعه شهري دست يافت.

فاطمه شيرزاد افزود: جاذبه هاي گردشگري رشت با برخورداري از سابقه ديرين تمدن و فرهنگ، طبيعت و شرايط اقليمي گوناگون، توانايي قرار گيري در جايگاه مناسب نقاط پر جاذبه گردشگري در کشور را دارد.

وي با بيان اينکه کلانشهر رشت باوجود داشتن جاذبه هاي قابل توجه از جايگاه مناسبي در بازارهاي گردشگري برخوردار نيست، ادامه داد: صنعت گردشگري به عنوان زمينه و گستره مؤثري در توسعه اقتصادي، اجتماعي شهرها مطرح است.

سخنگوي شوراي اسلامي شهر رشت گفت: اين کلانشهر از جاذبه هاي طبيعي و ميراث فرهنگي بهره مند است و براي دستيابي به اهداف توسعه پايدار گردشگري با توجه به ابعاد اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، زيست محيطي آن، نگرش همه جانبه اي ضروري و اجتناب ناپذير است.

وي همچنين بيان داشت: شهر رشت باوجود توانمندي هاي محيطي در ابعاد مختلف داراي قابليت گردشگري است كه اين قابليت ها در چشم انداز محيط طبيعي اين منطقه تبلور عيني مي يابد.

عضو کميسيون فرهنگي شوراي اسلامي شهر رشت يادآورشد: با توجه به محروميت شهر رشت براي دست يابي به اهداف توسعه گردشگري پايدار در آن، كاهش تفاوت هاي سطح توسعه نواحي شهري و روستايي و تعادل يابي روند توسعه، مطالعات پايه و شناخت همه جانبه از توان هاي محيطي و فرصت هاي سرمايه گذاري پايدار رشت در حوزه گردشگري امري ضروري است.


http://www.gilan-online.ir/fa/News/740/رشت-؛-شهري-با-جاذبه-هاي-گردشگري-ناشناخته
بستن   چاپ