نسیم گیلان
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان:
حفظ ذخائر ژنتیکی گیاهی و جانوری مورد توجه نیست
سه شنبه 21 اسفند 1397 - 18:33:42
نسیم گیلان - رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، کاهش تنوع زیستی را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: متاسفانه به مقوله حفظ ذخائر ژنتیکی گیاهی و جانوری بها داده نمی شود لذا نیازمند ارتقای فرهنگ عمومی درباره ذخائر ژنی هستیم.
به گزارش ایسنا – منطقه گیلان، معرفت مصطفوی راد در مراسم بزرگداشت هفته منابع طبیعی و آبخیزداری که در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان برگزار شد، درختکاری را یک سنت حسنه دانست و اظهار کرد: ثواب غرس یک نهال مادامی که درخت حیات دارد جاری و ساری خواهد بود.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان با بیان اینکه در آموزه های دینی به درختکاری توصیه فراوان شده است، افزود: گیاهان و درختان همه مثمر هستند، زیرا در فرایند فوتوسنتر اکسیژن تولید می کنند.
وی منابع طبیعی را ثروت ملی دانست و گفت: حفاظت و صیانت از این ثروت ملی نیازمند یک حرکت ملی است تا به عنوان یک وظیفه عمومی تلقی شود.
مصطفوی راد با بیان اینکه حفظ منابع طبیعی یکی از ارکان مهم توسعه پایدار است، تصریح کرد: برای اینکه به پایداری کشاورزی برسیم لازم است مراقب کنش ها و واکنش های خودمان نسبت به محیط زیست و منابع طبیعی باشیم، زیرا امروز بیش از هر زمان دیگری به خودکفایی نیازمند هستیم و این خودکفایی و خوداتکایی در حفاظت بهتر و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی متبلور می شود.
وی با اشاره به وضعیت نامطلوب محیط زیست و منابع طبیعی در دنیا و به ویژه کشور ما، خاطرنشان کرد: سالانه بخش قابل توجهی از اکوسیستم های جنگلی ما در حال از بین رفتن است. فقر اقتصادی و فرهنگی، بهره برداری بی رویه از جنگل ها و قاچاق چوب از جمله مهمترین عوامل موثر در تخریب منابع طبیعی است لذا در گام نخست فقرزدایی از روستا می تواند نقش بسزایی در حفاظت از جنگل ها و مراتع ایفا کند.
این مقام مسئول با بیان اینکه طرح تنفس فرصت خوبی برای احیا به جنگل های شمال کشور داده است، گفت: بی تردید اگر بین احیای جنگل و بهره برداری از آن یک تناسب برقرار می کردیم، امروز جنگل های ما نیاز به تنفس نداشتند. البته طرح تنفس باید از دو دهه قبل آغاز می شد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان با تاکید بر اینکه جنگل نشینان باید در قالب «همیار طبیعت» ساماندهی شوند، خروج جنگل نشینان از منابع طبیعی را مطلوب ندانست و عنوان کرد: باید با جنگل نشینان مانند همیار طبیعت برخورد کنیم، زیرا همیاران طبیعت بهترین حفاظت را از جنگل ها و مراتع خواهند داشت.
وی تنفس را امری ضروری در تجدیدپذیری اکوسیستم های جنگلی دانست و اضافه کرد: زراعت چوب نیز گامی موثر جهت تامین چوب مورد نیاز صنایع سلولزی است که به جنگل ها فرصت احیا می دهد.
مصطفوی راد با بیان اینکه هرگونه دگرگونی در منابع طبیعی کشاورزی منطقه و فرامنطقه را تحت تاثیر قرار می دهد، گفت: ارتباط تنگاتنگی بین کشاورزی و منابع طبیعی وجود دارد، زیرا اقلیم ما روز به روز به سمت گرما، کم آبی، خشکسالی و بیابان زایی پیش می رود و بی تردید یکی از مهمترین تبعات تخریب محیط زیست و منابع طبیعی فرسایش خاک است که تاثیر مستقیم بر کشاورزی دارد.
وی ادامه داد: قطرات باران املاح موجود در خاک فاقد پوشش گیاهی را می شوید و با خود به اراضی زراعی منتقل می کند و در نتیجه کیفیت این اراضی را تحت تاثیر قرار می دهد.
مدرس دانشگاه کاهش تنوع زیستی را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: متاسفانه به مقوله حفظ ذخائر ژنتیکی گیاهی و جانوری بها داده نمی شود لذا نیازمند ارتقای فرهنگ عمومی درباره ذخائر ژنی هستیم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان بروز آفات و بیماری های گیاهی را یکی دیگر از معضلات منابع طبیعی دانست و یادآور شد: امروز با آفت شب پره و بیماری قارچی شمشاد و سوسک برگخوار درختان جنگلی مواجه هستیم. در گذشه پرندگان زیادی در فصل زمستان به منطقه ما وارد می شدند و این پرندگان از لارو حشرات و سوسک ها تغذیه می کردند، اما نابودی این تنوع زیستی افزایش آفات را به دنبال داشته است.
وی سموم شیمیایی استفاده شده در کشاورزی را عامل انقراض پرندگان و ماهیان دانست و خاطرنشان کرد: محیط زیست و منابع طبیعی مایه حیات بشر بر روی کره زمین است و نیاکان ما از این اهمیت آگاه بودند و لذا هر کودکی که به دنیا می آمد یک درخت می کاشتند و قطعا تداوم این سنت وضعیت کنونی را رقم نمی زد.
مصطفی راد خواستار افزایش تعامل بین تحقیقات و اجرا در بخش منابع طبیعی شد و عنوان کرد: بهره برداری بهینه از منابع طبیعی، جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی و جرائم قانونی از جمله راهکارهای برون رفت از وضعیت کنونی و شکوفایی منابع تجدیدپذیر طبیعی است.
انتهای پیام

http://www.gilan-online.ir/fa/News/89626/حفظ-ذخائر-ژنتیکی-گیاهی-و-جانوری-مورد-توجه-نیست
بستن   چاپ