نسیم گیلان
استقبال از سال نو در رضوانشهر با نوروزه خوانی
جمعه 24 اسفند 1397 - 13:13:18
نسیم گیلان - رشت - هنرمندان رضوانشهری با برگزاری مراسم نوروزه خوانی آواز نوید شنیده شدن گام های بهار را سر داده و به استقبال سال نو رفتند.
به گزارش خبرنگار ایرنا آیین سنتی نوروزّه خوانی یکی از آداب و رسوم کهن دیار تالش است که بر اساس آن بهاریه خوانان محلی تالش در آستانه سال نو با خواندن اشعاری در وصف بهار در خیابان ها و معابر در دهه آخر اسفندماه ، رسیدن نوروز باستانی را به مردم خبر داده و با تشکیل گروه های دو یا سه نفره شب هنگام فانوس به دست به در خانه ها رفته و با خواندن اشعاری موسوم به بهار آمد، مژده آمدن بهار را به ساکنان خانه می دهند و در مقابل وجه نقد یا برنج و تخم و مرغ و حلوا از صاحب خانه هدیه می گیرند.
در این میان هنرمندان رضوانشهری از دیگر شهرها پیشی گرفته و با راه اندازی کارناوال نوروزه خوانی از ابتدای شهر به سمت چهارشنبه بازار و برگزاری مراسم عروس گولی ، شور و نشاطی مضاعف در بین مردم پدید آورده و نوید فرارسیدن بهار دادند.
کودکان با لباس های محلی هرکدام سینی از هفت سین را در دست داشته و با نوای نوروز خوان و رقص و پایکوبی هنرمندان نمایشی این کارناوال در نقش های عروس گولی و نازخانم و نوای سرنا و طبل و دهل نوازندگان در میان خیابان و مسیر منتهی به بازار توجه مردم را به خود جلب کرده و مردم نیز با فیلمبرداری و عکسبرداری از این آیین سنتی با تلفن های همراه شان علاوه بر ثبت آن با دوستان و بستگان خود به اشتراک می گذاشتند.
در روزهای پایانی اسفندماه ، مردم رضوانشهر همت به استقبال بی نظیر از بهار گذارده و نوای شور و عشق سر دادند که ساقیا آمدن عید مبارک بادت .
به گزارش ایرنا، نوروز نامه خوان ها ، چاوشان نوروز و بشارت دهندگان شب زنده دار بهار و پیک های شادی ها و شکفتن ها هستند؛ آنها فعالیت خود را از هفته اول اسفند ماه آغاز و تا نیمه فروردین ادامه می دهند. نوروزنامه خوانی کاری گروهی است و هر گروه نوروز خوان، معمولاً سه نفرند که هر یک از آنها وظیفه مشخصی دارد؛ نفر اول که خوش صداتر است، تکخوان و نفر اصلی گروه می باشد.
گروه های نوروز نامه خوان هر روز ساعتی پس از تاریک شدن هوا، گشت گذار خود در محله ها را آغاز می کنند و به هر خانه ای که می رسند، بی هیچ مقدمه ای نوروز نامه ای را با آهنگی دل انگیز می خوانند.
نوروز خوانان قاصد بهار هستند و ترانه ‌هایی زمزمه می کنند که آمدن آفتاب و بهار را نوید می‌دهد، طنین صدای آنان بشارت ‌دهنده رویش سبزه و شکوفایی گل ها بوده و پیام آور دوستی، تولد دوباره و تشدید مهربانی است.
ساکنان شهرستان رضوانشهر بر این باورند که پیشینه این گونه آواز مربوط به دوران قبل از اسلام می ‌باشد که در بعضی از کتب نزدیک به دین زرتشتی و در ستایش اهورامزدا و همچنین در توصیف طبیعت و زیبایی فصل بهار و ستایش شاهان و امیران آمده است که بعد از ورود اسلام و مذهب شیعه این گونه آواز با مفاهیم مذهبی و روایات اسلامی آمیخته شد.
نمونه هایی از این اشعار بشرح زیر است:
بخوانم من امام اولین را شه کشور امیرالمؤمنین را
وصی جانشین یعنی علی را به یاسین و الف لام و به فیروز
دهید مژده که آمد عید نوروز
.
.
.
.
آنها این اشعار را تا امام دوازدهم تکرار می کنند.
امام دوازدهم مهدیش نام است تمامی کل عالم را امام است
بدانید حضرت صاحب الزمان است به یاسین و الف و لام و به فیروز
دهید مژده که آمد عید نوروز خدایا صاحبخانه را خوشحال گردان
جوانان را داماد گردان عروسش صاحب اولاد گردان
به یاسین و الف و لام و فیروز دهید مژده که آمد عید نوروز
هوا سرد است و بگرفته صدایم که چند تا تخم مرغ باشد دوایم
ایا همشیره فرخ لقایم بکش زحمت بیار عیدی برایم
جوانب خیر ببینید از دعایم و...
شهرستان رضوانشهر در 70کیلومتری غرب مرکز گیلان واقع شده و تالش زبانان ایران در این استان، در شهرستان های آستارا، تالش، رضوانشهر، ماسال، فومن ، شفت و صومعه سرا سکونت دارند.
7471/2007

http://www.gilan-online.ir/fa/News/89817/استقبال-از-سال-نو-در-رضوانشهر-با-نوروزه-خوانی
بستن   چاپ