نسیم گیلان
یادی از آئین های نوروزی آستارا
پنجشنبه 1 فروردين 1398 - 16:59:34
نسیم گیلان - آستارا - آئین های نوروزی آستارا در گذشته توسط خانواده ها اجرا می شد اما با گذشت زمان و تغییر سبک زندگی از کمیت و کیفیت آنها کاسته شده است و اکنون بزرگان خانواده ها از آنها به عنوان خاطره یاد می کنند.
به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار ایرنا، بهار و عید نوروز هرساله با جنب و جوش و تکاپوی مردم همراه بوده و آئین های خاص در هر منطقه را با خود همراه دارد و بیانگر عمق فرهنگی و تاریخی مردم آن دیار است.
بسیاری معتقدند آئین های غنی نوروز در آستارا در حال فراموشی یا کمرنگ شدن است و از دلایل آن به تغییر سبک و مدل زندگی اشاره می کنند.
مهناز علایی از ساکنان آستارا گفت: زنان آن دوران در نوروز برای پختن شیرینی های خانگی آماده می شدند و اتاق بزرگ خانه را به پختن شیرینی هایی از قبیل قطاب، نان پنجره ای و بیشی اختصاص می دادند و شیرینی ها در تشت های مسی بر روی آتش زغال تهیه می شد.
وی افزود: از رسوم مردم آستارا در نیم قرن گذشته این بود که مادران در طول سال به جای پرده پنجره، از پارچه سفید استفاده می کردند و هنگام نزدیک شدن به تحویل سال نو، پارچه ها را از داخل بقچه ها در آورده و به جای پرده آویزان می کردند.
وی بیان کرد: پارچه های سفید به مدت 13 روز و به میمنت سال نو از پنجره ها آویزان می شد و در داخل خانه ها روشنی و صمیمیت خاصی حاکم بود.
رحمان جلیلی از شهروندان آستارایی که حدود 70 سال دارد با اشاره به رونق کار خیاط های 50 سال قبل در آستانه نوروز، گفت: بیشتر پدران برای دوختن کت و شلوار پسران خود نزد خیاط می رفتند تا آنها با پوشیدن لباس رسمی و نو، به استقبال سال جدید بروند.
وی بیان کرد: بسیاری از خیاط ها به جای گرفتن حق الزحمه دوخت کت و شلوار از مردم، کره و عسل محلی دریافت می کردند.
وی خاطر نشان کرد: سفره هفت سین با سفره های هفت سین امروز تفاوت داشت و در وسط خانه و بر روی سینی بزرگ و یا مسی آماده می شد و با چیدن تخم مرغ رنگی، سر ماهی سفید، سبزی کوکو، سبزه، سکه طلا، آینه و یک جلد کلام الله مجید تزئین می شد.
ماهزر حقداری از دیگر شهروندان آستارا با بیش از 50 سال سن نیز گفت: در اعیاد نوروز دهه های گذشته، اهالی آستارا گندم، عدس، نخود و تخم کدو را به عنوان آجیل تفت داده و همراه با ازگیل و گلابی آب نمک خورده، به سفره هفت سین اضافه می کردند.
وی افزود: در گذشته از روز اول عید، دید و بازدید با برنامه ریزی و به صورت محله به محله انجام می شد و تا 12 فروردین ادامه داشت.
وی به حال و هوای دوران کودکی خود و گرفتن عیدی از بزرگان اشاره و بیان کرد: بزرگان فامیل به ما تخم مرغ رنگی عیدی می دادند و با گرفتن این نوع عیدی خوشحالی، شور و نشاط وجود ما را در بر می گرفت.
آئین های نوروزی در گذشته با محبت، صمیمت و وحدت اعضای جامعه همراه بود و خانواده های امروزی به حفظ، مانگاری و انتقال آنها به نسل های آینده همت کنند.
شهرستان آستارا با 91 هزار نفر جمعیت در منتهی الیه غرب استان گیلان و همسایگی جمهوری آذربایجان واقع شده و مرکز آن جزو 20 شهر گردشگر پذیر ایران است.
7105 / 7124 /6030

http://www.gilan-online.ir/fa/News/90184/یادی-از-آئین-های-نوروزی-آستارا
بستن   چاپ