نسیم گیلان
بایسته های حفظ سلامت روزه داران در وعده های افطار و سحر
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1398 - 16:14:37
نسیم گیلان - رشت - رعایت برنامه صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا هم بتوان عادات غذایی غلط را اصلاح کرد و هم از برکات معنوی این ماه بهره مند شد.
تغذیه صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر وقت ها ، به معنی رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی است، تنوع به معنی استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و لبنیات، سبزی ها، میوه ها، گوشت و تخم مرغ، حبوبات و مغزها و تعادل به این معنی که از همه گروه های غذایی به مقدار کافی مصرف و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود.
در این ماه بهترست از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود، زیرا علاوه بر افزایش چربی های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می شود، با رعایــت تـنوع و تعادل در مصرف غذا نیازهای تغذیه ای شامل آب، املاح، ویتامین ها، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن تامین می شود.
** تغذیه مناسب در وعده افطاری
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان درباره تغذیه سالم و مناسب در وعده افطاری گفت: توصیه می شود که افطار با نوشیدنی های گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیرگرم آغاز شود.
محمد عباسی استفاده از نان، پنیر ، سبزی، خرما یا کشمش را از عادات خوب غذایی روزه داران در ماه مبارک رمضان عنوان و اضافه کرد: مصرف خرما یا کشمش موجب کنترل اشتها می شود و از پرخوری هنگام افطار جلوگیری می کند، ضمن این که مصرف خرما در تنظیم قندخون بسیار مفیدست، البته از مصرف بیش از حد خرما مانند سایر شیرینی ها بایستی خودداری شود.
وی با بیان این که مصرف مواد غذایی سنگین، دیرهضم، پرچرب و سرخ کرده هنگام افطار مناسب نیست، اظهار داشت: توصیه می شود به جای غذاهای پرچرب و سرخ کرده از غذاهای آب پز و بخارپز استفاده شود.
عباسی بیان داشت: آش رشته غلیظ به همراه پیاز داغ که حاوی روغن زیادست به وفور در افطار مصرف می شود که غذای مناسبی برای این وعده نیست زیرا موجب سوء هاضمه و اختلالات گوارشی دیگری می شود، به جای آن بهترست از آش رشته رقیق و کم روغن استفاده شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان اضافه کرد: استفاده از مواد غذایی آبکی مانند سوپ ، آش، حلیم بدون روغن و مایعات به هنگام افطار موجب حفظ تعادل آب و املاح روزه دار می شود و در فاصله افطار تا سحر بهترست از انواع میوه که حاوی ویتامین ها و املاح معدنیست و برای سلامت بدن مفیدست، استفاده شود.
وی ادامه داد: مصرف مایعاتی مانند آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چربی، دوغ بدون نمک در فاصله افطار تا هنگام خوابیدن کمک می کند که تعادل آب و الکترولیت های بدن در هنگام روزه داری حفظ شود.
وی با تاکید بر این مطلب که روزه داران بایستی از مصرف تنقلات زیاد در فاصله افطار تا سحر پرهیز کنند، خاطر نشان کرد: تنقلات دیرهضم بوده و موجب می شود که به هنگام سحر به دلیل پری معده میل به غذا کاهش یابد.
** تغذیه مناسب در وعده سحری
برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی شود، بلکه به دلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا روزه دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می شود.
خیلی ها فکر می کنند که هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پرکالری بخورند که در طول روز احساس گرسنگی نکنند، ولی بایستی بدانیم که مصرف مواد غذایی پرچربی به ویژه در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن می شود.
عباسی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان داشت: توصیه می شود که در وعده سحری از مواد غذایی پرفیبر مانند میوه ها و سبزی ها استفاده شود که منبع سرشاری از فیبرند، مواد غذایی پرفیبر آب زیادی را در خود جذب می کند و بدن می تواند آن را به آهستگی جذب کرده و تشنگی دیرتر احساس شود.
وی با بیان این که مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری به ویژه بین غذا توصیه نمی شود ، خاطرنشان کرد: این کار موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می شود، ضمن این که مصرف مواد غذایی شیرین نیز در وعده سحری توصیه نمی شود.
وی اظهار داشت: در وعده سحری از خوردن غذاهای خشک مانند کوکو سیب زمینی ، کوکو سبزی، کتلت و انواع کباب، زولبیا، حلواهای شیرین و چرب، غذاهای تهیه شده با ادویه جات زیاد، سس مایونز، خامه، سوسیس، کالباس و دیگر غذهای آماده به دلیل ایجاد تشنگی خودداری شود.
عباسی مهمترین زمان برای نوشیدن آب کافی را یک ساعت بعد از افطار تا نیم ساعت قبل از سحری عنوان و تصریح کرد: مصرف میوه مانند هندوانه، خربزه، طالبی و آبمیوه تازه با شربت های کم شیرین حاوی خاک شیر و تخم شربتی در فاصله افطار تا سحر از تشنگی در طول روز جلوگیری می کند.
7286/2007

http://www.gilan-online.ir/fa/News/94836/بایسته-های-حفظ-سلامت-روزه-داران-در-وعده-های-افطار-و-سحر
بستن   چاپ