نسیم گیلان
سرمقاله جمهوری اسلامی/ تحلیل سیاسی هفته
پنجشنبه 23 خرداد 1398 - 10:29:08
نسیم گیلان -
سرمقاله جمهوری اسلامی/ تحلیل سیاسی هفته
٠
٠
جمهوری اسلامی / « تحلیل سیاسی هفته » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بسم‌الله الرحمن الرحیم
ماه مبارک رمضان گرچه نهمین ماه قمری بود و دامن‌کشان از جمع ما رفت ولی به واسطه خیرات و برکاتی که در میان ما گذاشت، می‌تواند ذخیره گرانبهایی برای طول سال باشد. از این جهت اگر ماه شوال را مبداء تولد نفوس و پاکی و طهارت آدمیان بنامیم، چندان به گزاف سخن نگفته‌ایم، پس سعی کنیم بعد از ماه رمضان نیز «ماه» بمانیم و آنگونه رفتار کنیم که رضای خدا و اولیای او در آن است.
هشتم ماه شوال که دیروز آنرا پشت‌سر گذاشتیم، مصادف بود با سالروز تخریب بقیع شریف و حرم مطهر ائمه معصومین توسط وهابیون خبیث که امروز نیز پیروان این فرقه در قالب حکومت آل‌سعود به عنوان عامل دست‌نشانده آمریکا، انگلیس و صهیونیسم کمر به هدم اسلام و مسلمانان بسته‌اند، غافل از اینکه آنان هرگز نخواهند توانست نور خدا را خاموش کنند.
هفته گذشته رئیس‌جمهور نامتعادل آمریکا بعد از ماهها تهدید و قلدری علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که حاضر به مذاکره با ایران است ولی تنها یک هفته صبر لازم بود تا جهانیان به پوچ بودن ادعای ترامپ برای مذاکره با ایران پی ببرند، چرا که او در ابتدای هفته به وزارت خزانه‌داری آمریکا دستور داد تا دامنه تحریم‌ها علیه ملت و دولت ایران را وسعت بخشیده و شرکت‌های پتروشیمی ایران نیز به لیست تحریم‌ها افزوده شود. این اقدام نشان داد که ادعای مقامات آمریکایی برای مذاکره با ایران، اقدامی فریبکارانه، غیرواقعی و صرفاً برای جلب توجه افکار عمومی است. ولی ملت ایران بخوبی ثابت کرده که سیاست فشار حداکثری آمریکا در هر قالب و شیوه‌ای که اجرا شود، یک سیاست شکست‌خورده است که بارها توسط روسای جمهور پیشین آن کشور امتحان شده و دولت آمریکا هم بزودی خواهد فهمید که به هیچ‌یک از اهداف شوم خود نخواهد رسید.
ایران در هفته جاری به‌طور چشمگیر مرکز رایزنی‌های دیپلماتیک بود، چرا که بعد از خروج یکجانبه و غیرقانونی ترامپ از برجام و ایجاد تنش‌های فزاینده ازسوی آمریکا که نگرانی‌های زیادی هم در سطح منطقه و جهان ایجاد کرد، کشورهای متعددی فعال شدند تا سطح تنش‌ها را کنترل کنند.
هفته‌ای که روزهای پایانی آنرا پشت‌سر می‌گذاریم هفته‌ای پرترافیک برای دستگاه سیاست خارجی کشورمان بود زیرا که آنها میزبان وزیرخارجه آلمان و نخست‌وزیر ژاپن بودند که برای مذاکره پیرامون سرنوشت برجام و متعادل‌سازی وضعیت منطقه به تهران آمده بودند.
سفر نخست‌وزیر ژاپن در زمانی صورت می‌گیرد که شاهد بالا رفتن سطح اختلافات میان تهران و واشنگتن هستیم و گفته می‌شود حدود ده روز پیش ترامپ در جریان سفر به ژاپن از تصمیم شینزو آبه برای سفر به تهران استقبال و از آن حمایت کرده است.
شینزو آبه اولین نخست‌وزیر ژاپن است که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی به تهران سفر می‌کند. تاکنون در مورد سفر نخست‌وزیر ژاپن به تهران نظرات مختلفی ازسوی کارشناسان مطرح شده و همگی بر اهمیت این سفر تاکید کرده‌اند. برخی از تحلیلگران معتقدند که در این سفر شینزو آبه که از روابط خوبی با ترامپ نیز برخوردار است احتمالاً حامل پیامی ازسوی آمریکا برای مقامات تهران خواهد بود.
در همین راستا باید به این موضوع توجه داشت که ژاپن همواره بر اهمیت وجود ثبات و امنیت در خاورمیانه تاکید داشته چرا که بخش اعظمی از نیازهای نفتی‌اش را از این منطقه تامین می‌کند و توکیو از مشتریان قدیمی نفت ایران محسوب می‌شود.
از سوی دیگر سفر نخست‌وزیر ژاپن به ایران همزمان با نودمین سال آغاز روابط دیپلماتیک میان تهران و توکیو انجام می‌شود و شینزو آبه در جریان سفر به تهران قرار است با آقای روحانی رئیس‌جمهور ایران و مقام معظم رهبری نیز دیدار کند.
در این رابطه رسانه‌های خبری اعلام کرده‌اند که هدف اصلی سفر شینزو آبه به تهران تلاش برای کاهش تنش میان تهران و واشنگتن و متقاعد کردن دو کشور برای بازگشت به میز مذاکره است که مقامات ایران بارها اعلام کرده‌اند این آمریکا بوده است که از میز مذاکره و توافق هسته‌ای خارج شده و به تعهدات خود در زمینه برجام عمل نکرده است و با فشار حداکثری به دنبال این است که سیاست‌های خود را به تهران تحمیل کند. مقامات ایران بارها تاکید کرده‌اند تا زمانی که دولت آمریکا در سیاست‌های خود در قبال تهران تجدید نظر نکند با این کشور وارد مذاکره نخواهد شد و روابط ایران و آمریکا درحال حاضر در مرحله میانجی قرار ندارد.
از خبرهای هفته اینکه رئیس جمهوری اسلامی ایران امروز برای شرکت و سخنرانی در نشست سران عضو اجلاس‌های "شانگهای" و "سیکا" به کشورهای قرقیزستان و تاجیکستان سفر می‌کند. این سفر به دعوت رسمی رئیس جمهوری قرقیزستان برای شرکت و سخنرانی در نشست شورای سران کشورهای عضو سازمان شانگهای به بیشکک خواهد بود. رئیس جمهوری علاوه بر سخنرانی در این نشست، دیدارهای دوجانبه‌ای نیز با سران هیات‌های شرکت‌کننده در اجلاس شانگهای خواهد داشت.
نوزدهمین اجلاس سازمان همکاریهای شانگهای در بیشکک قرقیزستان با حضور سران 11 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران به عنوان ناظر درحالی برگزار خواهد شد که گفته می‌شود قرار است موضوع عضویت رسمی ایران را به طور رسمی مورد بررسی قرار دهد و ایران در زمره اعضای این پیمان که روسیه، چین و هند نیز عضو آن هستند، قرار گیرد.
آقای روحانی همزمان با پایان نشست سران شانگهای، بیشکک را برای شرکت و سخنرانی در پنجمین نشست سران کنفرانس تعامل و اقدامات اعتماد ساز در آسیا "سیکا" عازم شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان خواهد شد.
بررسی رویدادهای خارجی هفته را با تازه‌ترین تحولات در جنگ یمن آغاز می‌کنیم. حملات متقابل و متهورانه ارتش یمن علیه پایگاه‌های متجاوزان، خواب از سر سردمداران ائتلاف متجاوز به سرکردگی ریاض ربوده است. گزارش‌های رسیده حاکی از عملیات پی‌درپی، دقیق و ویرانگر یمنی‌ها علیه مراکز نظامی و اقتصادی جبهه متجاوز است.
در تازه‌ترین عملیات، پایگاه هوایی ملک خالد در جنوب عربستان مورد حمله پهپادی ارتش و کمیته‌‌های مردمی یمن قرار گرفت. مبارزان یمنی طی هفته‌های اخیر ضربات سنگینی به پایگاه‌های عربستان و امارات وارد کرده‌اند. قدرتمند شدن روزافزون نیروی دفاعی یمن به‌شدت موجب نگرانی ائتلاف متجاوز و حامیان بین‌المللی آن شده است. در این باره برخی حامیان از تغییر معادله در جنگ یمن سخن گفته‌اند. در همین ارتباط، سخنگوی نیروهای مسلح یمن این هفته تاکید کرد که ارتش یمن غافلگیری‌های زیادی برای عربستان و امارات دارد. این سخنگو در واکنش به انکار موفقیت‌های نظامی ارتش یمن توسط مقامات سعودی، تاکید کرد تمام اهداف عملیات یمنی‌ها با عکس و صدا مستند است. جنگ ائتلاف سعودی به یمن که از فروردین 1394 آغاز شد اکنون به باتلاقی برای متجاوزان سعودی تبدیل شده است که حکام ریاض و همدستانش برای خروج آبرومندانه از این باتلاق، عاجز مانده‌اند.
این هفته، قتل‌عام معترضین سودان توسط شورای نظامی این کشور بازتاب گسترده‌ای در سطح بین‌المللی پیدا کرد.
شورای نظامی سودان که با سوار شدن بر موج اعتراضات مردم این کشور علیه ژنرال البشیر دیکتاتور سابق، قدرت را در دست گرفت اکنون نه‌تنها حاضر به تحویل آن به نمایندگان قانونی مردم نیست بلکه با توسل به مشت آهنین تلاش می‌کند صدای معترضین را خاموش کند.
این شورا، هفته گذشته تظاهرات مردم معترض را به خاک و خون کشید و دهها نفر را قتل عام کرد. این جنایت، موجی از انزجار در این کشور و همچنین در سطح بین‌المللی را علیه نظامیان حاکم سودان برانگیخته است. این شورا در تلاش برای خلاصی از این رسوایی و تبرئه کردن خود، حدود 100 نظامی را به اتهام دست داشتن در کشتار مردم دستگیر کرده است، با اینحال معترضین اقدامات شورای نظامی را فرافکنی خوانده و اعلام کرده‌اند دست این شورا و حامیان خارجی آن ازجمله رژیم سعودی به خون مردم آغشته است.
این هفته، بحران داخلی در انگلیس با وجود اعلام استعفای «ترزا می» نخست‌وزیر آن کشور ادامه یافت. بحران سیاسی انگلیس که در پی همه‌پرسی خروج این کشور از اتحادیه اروپا موسوم به «بریگزیت» آغاز شده است روز به روز شدت گرفته و دامنه آن گسترده‌تر می‌شود. در تازه‌ترین نظرسنجی مردم انگلیس، کشور خود را یک کشور بحران‌زده خوانده و خواستار اقدامات عاجل ازجمله انتخابات فوری به‌عنوان راه‌هایی برای نجات از این بحران شده‌اند.
بر پایه این نظرسنجی 73 درصد مردم انگلیس گفته‌اند این کشور پس از همه‌پرسی خروج از اتحادیه اروپا دچار شکاف عمیق سیاسی و اجتماعی بی‌سابقه شده است.
«بریگزیت»، که گروه سیاستمداران جاه‌طلب و مغرور آن را به عنوان راهکاری اساسی برای افزایش اقتدار این کشور معرفی می‌کردند اکنون به یک معضل تبدیل شده است که تاکنون دو نخست‌وزیر را از اریکه قدرت به زیر کشیده است. این درحالی است که پس‌لرزه‌های بریگزیت همچنان ادامه دارد و هنوز چشم‌‌انداز روشنی برای خروج لندن از این بحران مشاهده نمی‌شود.

http://www.gilan-online.ir/fa/News/98112/سرمقاله-جمهوری-اسلامی--تحلیل-سیاسی-هفته
بستن   چاپ