نسیم گیلان

آخرين مطالب

منطقه شکار ممنوع دیلمان و درفک ؛جان پناهی برای حیات وحش اجتماعي

  بزرگنمايي:

گیلان آنلاین - رشت-ایرنا- منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و درفک با حدود 43 هزار هکتار وسعت در 10 کیلومتری جنوب شهرستان سیاهکل از معدود جان پناه های حیات وحش در گیلان است .
به گزارش ایرنا، این منطقه از سال 1374 به صورت منطقه ی شکار ممنوع درآمده و تاکنون دوبار ممنوعیت شکار در آن تمدید شده است .
منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و درفک جنگلی ، مرتعی و کوهستانی و یکی از غنی ترین زیستگاه ها برای حیات وحش محسوب می شود و به لحاظ برداشت های جنگلی کمتر دستخوش آسیب بوده است .
درفک یا دلفک نام قله ای از رشته کوه البرز در گیلان است که بنا به گفته ی اهالی محلی به دال فک که دال به معنی عقاب و فک به معنی آشیانه است یعنی آشیانه عقاب معروف است .
اما منطقه ی دیلمان که در شهرستان سیاهکل واقع شده است ترکیبی از سه واژه دیل ، ام و ان است که دیل در اصطلاح محلی به معنی محل نگه داری دام و ام پسوند نمایشگر بلندی و ارتفاع و ان پسوند مکان است که در نتیجه معنی دیلمان یعنی سرزمین بلندی که در آن دامداری می شود. این منطقه تا قرن پنجم هجری دیلم نامیده می شد و از آن پس در متون با نام دیلمان دیده می شود.
*مرال شاخص ترین گونه منطقه
در منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و درفک گونه های جانوری و گیاهی زیادی دیده می شود اما یکی از شاخص ترین این گونه ها مرال است از خانواده‌ی گوزنهاست که در بین گوزن های شمال کشور بزرگترین جثه را دارد و در گیلان ، زیستگاه اصلی این جانور جنگل های شهرستان سیاهکل است.
وزن مرال ها بین 100 تا 150 کیلوگرم است و نرهای بالغ وزن شان گاه به 250 کیلو هم می رسد رنگ بدن آنها خاکستری تیره و در فصل تابستان به رنگ قهوه ای در می آید.
جنس نر دارای شاخ های بلندی است که در قسمت جلوی شاخ ها ، دوشاخک که به گرگ کش معروف است وجود دارد که در اواخر اسفند می افتد و در بهار و تابستان رشد می کند.
گرچه مرال ها حس شنوایی بالایی دارند اما در زمان جفت گیری هنگامی که نرها وارد زیستگاه ماده ها می شوند، به خطراتی که آنها را تهدید می کند توجهی ندارند . این محدوده زمانی از نیمه دوم شهریور آغاز و تا نیمه مهر ادامه دارد که به فصل گاوبانگی این جانور معروف است.
*کار سخت محیط بانان
رئیس محیط زیست شهرستان سیاهکل در گفت و گو با ایرنا در مورد ویژگی و اهمیت این منطقه گفت: منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و درفک که بخش عمده ای در شهرستان سیاهکل و بخشهای کمی هم در شهرستان های املش و رودبار قرار دارد زیستگاه گونه های مهم جانوری از جمله مرال بزرگترین پستاندار جنگلهای هیرکانی ، شوکا، پلنگ ، خرس ، گراز ، گورکن ،سیاه گوش و انواع سمورها است.
لطیف جواهر دشتی در رابطه با گونه های مختلف گیاهی و جانوری موجود در منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و درفک و نوع حفاظت از آنان در برابر خطرات اظهار داشت: جنگل های هیرکانی و پهن برگ ما در این منطقه فوق العاده متنوع و یک زیستگاه تمام عیار هم به لحاظ پناه و هم غذا برای حیات وحش است و این تعهد را داریم که به بهترین نحو ممکن از این منطقه شکار ممنوع محافظت کنیم .
وی خاطرنشان کرد: حیات وحش در جایی که پناه و امنیت و غذا داشته باشد قطعا سال به سال به جمعیتش اضافه می شود و فراوانی آنها محسوس است.
وی ادامه داد: در منطقه ی شکار ممنوع کسی حق شکار ندارد و در شهرستان سیاهکل ما دو پاسگاه محیط بانی داریم که یکی در منطقه ی دوست لات است که 5 نفر از همکاران ما درآنجا مستقر هستند و یکی هم پاسگاه محیط بانی آغوذی دیلمان است که در این پاسگاه 8 نفر از محیط بانان به صورت نوبتی و شبانه روزی از منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و دلفک محافظت میکنند.
جواهردشتی خاطرنشان کرد: البته کارکردن در محیط جنگل خیلی سخت می باشد چراکه مناطق بسیار صعب العبور دارد و مناطقی هم هستند که دسترسی به آنها خیلی زمانبر می باشد.
وی درمورد گونه های گیاهی و درختی موجود در منطقه شکار ممنوع دیلمان و دلفک تصریح کرد: در رابطه با گونه های گیاهی اشکوبندی کردیم که در ارتفاع پایین تا 1800و 2200 متر گونه های مختلف جنگلی داریم که از علف شروع می شود و به درختان و درختچه ها می رسد و بعد به درختان بلند ختم می شود اما به طور کلی گونه های درختی این منطقه شامل راش، توسکا، ممرز، لیلکی، پلت، آزاد ، انار ، تمشک ، خرمالوها وحشی که مورد تغذیه ی خیلی از حیات وحش هم هستند.
جواهر دشتی با بیان اینکه ما امسال تدابیر جدیدی اندیشیده ایم افزود: با تعدادی از افرادی که در قلب جنگل و اطراف آن زندگی می کردند قول مساعدت گرفته ایم و این ارتباط خیلی برای ما تاکنون موثر بوده و توانسته ایم جلوی خیلی از تخلفات شکار را بگیریم اما در حوزه ی دیلمان متاسفانه به دلیل فعالیت شرکت های برداشت چوب از جنگل، افراد زیادی از این فرصت ها سو استفاده کرده اند.
وی ادامه داد در فصل جفت گیری مرال ها که از نیمه شهریور به مدت یک ماه آغاز می شود این جانور به خطرات اطراف خصوصا شکارچیان توجهی ندارد و فوق العاده آسیب پذیر می شود اما ما برای این بازه زمانی تدابیر شدید امنیتی را اندیشیده ایم و تعداد نیرو های خود را در منطقه جهت حفاظت از مرال ها بیشتر می کنیم و سعی می کنیم با وسائل اسکان موقت مثل کیسه خواب و چادر همکاران خود را در جنگل مستقر کنیم.
او گفت :هرسال مناطق مختلف راکه همکاران معتقدند حضور جانور درآنجا بیشتر است را شناسایی می کنیم و از چند ساعت قبل آنها را در آنجا مستقر می کنیم و یا به صورت آوا شنوایی و دوربین ها کار سرشماری را انجام می دهیم تا اوضاع حیات وحش دست مان باشد که خوشبختانه هرسال جمعیت شان خوب و بیشتر از سال قبل است.
وی در زمینه حمله حیوانات وحشی مثل پلنگ به افراد و محیط بانان هم گفت در 22 سال خدمتم در سازمان محیط زیست تاکنون حتی یکبار هم گزارش حمله حیوان وحشی و پلنگ به انسان را نشنیده ام و امکان ندارد قبل اینکه انسان به آنها آسیب بزند آنها به انسان حمله کنند.
جواهردشتی: درمورد حمله پلنگ به دامهای اهلی هم باید بگوئیم که بسیاری از دامداران هستند که در دل جنگل یعنی زیستگاه اصلی پلنگ زندگی می کنند و این طبیعی است وقتی شکار اصلی خود یعنی گراز و مرال را گیر نمی آورد به دام های اهلی حمله می کند که البته سازمان محیط زیست یک اقدام شایسته بیمه پلنگ را مطرح کرده که دامداران را یکطرفه بیمه می کند و دامدار به محض شکار شدن دامش توسط پلنگ مراتب را باید به اطلاع محیط زیست کمتر از سه روز برساند و بعد از بررسی ها و طی مراحلی قیمت دام به وی پرداخت می شود.
رئیس محیط زیست شهرستان سیاهکل بابیان اینکه همکاران ما به صورت شبانه روزی از تمامی گونه های حیات وحش در منطقه ی شکار ممنوع دیلمان و دلفک حفاظت می کنند گفت با سه دستگاه موتورسیکلت و یک دستگاه خودرو به طور شبانه روزی و مجهز به تجهیزات بی سیم و مسلح مشغول گشت زنی هستند و البته زیر مجموعه نیروی انتظامی نیز می باشند و همه افرادی که به صورت همیار نیز به ما کمک می کنند با آنها در ارتباط هستند و تمام تلاش ما این است که تا قبل از این که اقدام به شکار بشود جلوگیری کنیم .
وی درمورد دستگیری شکارچیان در چند روز گذشته هم گفت قبل از اینکه اقدام به شکار بشود ما گروهی را دستگیر و جلوی این کار را گرفتیم و از آنها یک قبضه سلاح شکاری غیر مجاز از نوع دولول ضبط کردیم و پرونده در مراجع قضایی درحال بررسی می باشد.
او ادامه داد تمامی گونه ها از جمله تمامی پستانداران در معرض خطر قراردارند و مورد حفاظت شدید ما در منطقه هستند.
مناطق شکار ممنوع آخرین امید به حفظ گونه های نادر جانوران است همه ما در کمک به بقای این جانداران نقش داریم آن را فراموش نکنیم.
گزارش: لیدا حاجی پور **انتشار دهنده: بابایی
7295 /6030

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/10688/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حباب‌های مرموز در داخل زمین

«بزرگداشت مریم میرزاخانی» در اصفهان برگزار می‌شود

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

پلیس مانع خودسوزی زن 50 ساله شد

وزیر ارشاد: مردم کتاب را رها نکردند

بنای ما بر حمایت جدی است

معمای ناپدید شدن سبحان 5 ساله

جهان در شوک اتمی؛ روسیه و چین در ماه، پایگاه هسته‌ای می‌سازند

کودک‌ربایی از گیلان تا خلخال

اجرای 197 مصوبه کارگروه رفع موانع تولید در گیلان

بارش شدید باران در رشت

رونمایی از کتاب حضرت فاطمه (س) با محتوای ١٠٠ ساله

زمین چگونه شگل گرفت؟

حضور نشر شاهد با حدود 20 اثر تازه در نمایشگاه کتاب تهران

تجلیل از خانواده معلم شهید غریب در اسارت «صفدر محمدی» در کرمانشاه

دیدار مدیریت شعب بانک سپه آذربایجان شرقی با سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

سوم خرداد نماد سرافرازی ملت ایران است

سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بازنگری شود

داروی دل نمی‌کنم کان که مریض عشق شد

چند ثانیه قبل از مرگ چه اتفاقی می افتد؟

آزمایشی به زیبایی خورشید

کاراکتر «دختر کاپشن‌صورتی با گوشواره قلبی» رونمایی شد

شهرستان‌های استان تهران 57شهید امدادگر تقدیم انقلاب کرده است

مدیرکل بنیاد مازندران از ثبت بیش از پنج هزار تاریخ شفاهی والدین شهدا خبرداد

فرهنگ سازی در سبک زندگی و تغذیه سالم نیاز ضروری امروز است

میز خدمت جهادی در شهرک امام زاده ابراهیم (ع) شفت برپا شد

انهدام یک شرکت هرمی در استان گیلان

همدردی باشگاه هوادار با آسیب‌دیدگان آتش‌سوزی گیلان

تو را با غیر میبینم، صدایم درنمی‌آید

گریه ای افتاد در من بی امان

پیش بینی بارش ها و دمای هوا تا آخر خرداد

با این تی‌شرت دیگر هنگام ورزش به بطری آب نیاز ندارید

رآکتور همجوشی هسته‌ای WEST رکورد زد؛ حفظ پلاسمای 50 میلیون درجه‌ای به‌مدت 6 دقیقه

تصاویری از ایستگاه فضایی با لنز 6000 میلیمتری از فاصله 400 کیلومتری

اسپیس ایکس از لباس جدید مخصوص راهپیمایی فضایی خود رونمایی کرد

تشکل‌ها بازوی توانایی برای بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند

جلسه وبیناری برنامه عملیاتی معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

احراز 50 پروند رزمندگان فاقد مدارک بالینی در استان البرز

اختصاص 20 پلاک مسکونی مشمولان قانون جوانی جمعیت در رضوانشهر

کشف 215 کیلوگرم حشیش از یک منزل در رودبار جنوب

سامانه بارشی عصر فردا از گیلان خارج می‌شود

عرضه جدیدترین کتاب محمود دولت‌آبادی در نمایشگاه

کتاب جدید بهناز ضرابی زاده با نام «پری خانه ما» رونمایی می‌شود

به مناسبت سالروز درگذشت دانشمند و جغرافی‌دانِ قرن چهاردهم، عبدالرزاق بغایری

شاهکار مهندسی SpaceX

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «جوینی»

عیادت جمعی از اعضای تشکل‌های شاهد و ایثارگر از ایثارگران بستری در بیمارستان ساسان

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان معظم «شیخ شعبانی»

قانون حمایت از خانواده و جوانی در محیط زیست گیلان اجرا می‌شود

نگران فراگیری تک فرزندی هستیم/ دیابت و فشار خون؛ تهدیدی برای گیلان