نسیم گیلان

آخرين مطالب

عکس ها، روایتگر نهضت جنگل و مبارزات آزادی خواهان فرهنگي

  بزرگنمايي:

گیلان آنلاین - لاهیجان - عکس های به یادگار مانده از دوران مبارزات آزادی خواهانه میرزاکوچک جنگلی، روایتگر مجاهدت مردانی است که توانستند عصری از تاریخ معاصر ایران را به نام خود ثبت کنند و امروز، چهره های مبارزان نهضت جنگل در آلبوم تصاویر به جای مانده از آن دوران، در ذهن محققان و علاقمندان به تاریخ نقش بسته است.
یازدهمین روز سومین ماه فصل پاییز برای مردم گیلان و البته ایران، یادآور واقعه ای مهم در تاریخ است؛ شهادت میرزاکوچک جنگلی. بیشتر مردم میرزا کوچک خان و یارانش را از عکاس هایش می شناسند؛ در زمان این سردار آزادیخواهی و استقلال طلبی ایران آنچنان مطرح بود و دهان به دهان می گشت که نام میرزا، بلندآوازه شد؛ مردی که توانست در مدت کوتاهی مبارزان را در محدوده جغرافیایی گیلان گرد آورد و الگویی از مبارزات ضد استبدادی و استعماری را برای جهان معاصر ارائه کند.
عکس ها نقش مهمی در معرفی چهره های نهضت جنگل دارند؛ دوربین ها مردی را به تصویر کشیدند که با محاسن بلند و چشمان رنگی، تفنگی بر شانه آویخته و جوراب های پشمی تا زیر زانو (پاتابه) پوشیده و با چموش هایی ساده، استوار در تاریخ نقش بسته است اما هیچ کس نمی داند تصویرگر این عکس ها چه کسی یا کسانی است؟ به تعبیری، میرزا و یارانش توانستند هنر عکاسی را در نهضت جنگل به خدمت بگیرند و از آن برای معرفی خیزش جنگل به آیندگان و تاریخ بهره جویند.
تصاویری از رزم های دلاوران جنگل، آرایش نیروها و چهره یاران میرزا و عکس های متنوعی از خود میرزا و حتی سربریده او به یادگار مانده که اصالت و مظلومیت این نهضت و میرزاکوچک خان جنگلی را نشان می دهد.
در زمان نهضت جنگل گروه‌هایی از عکاسان در گیلان از جمله ارمنی ها، عکاسان خارجی در ایران و جهانگردان، حاکمان محلی، ایرانیان مسلمان بازگشته از روسیه و عکاسان ایرانی و گیلانی فعالیت می کردند.
کبری علیپور پژوهشگر تاریخ عکاسی، دارای کارشناسی ارشد عکاسی و مدرس رشته عکاسی در هنرستان ها و مراکز آموزش عالی گیلان است که مقالات متعددی در زمینه عکاسی ، آموزش آن و چند کتاب در این زمینه به رشته تحریر در آورده و سالروز شهادت میرزا ، بهانه ای شد تا با او، به روایت تصاویر به جای مانده از دوران نهضت جنگل به گفت وگو بنشینیم.
به گفته علیپور، عکاسانی چون میرزا مهدی خان پُلکوهی یا میرزا مهدی خان عکاس، میناسیکان چالیک یگانیان (عکاسخانه چالیک) ، مسیو سورن ارمنی، القیاس صادق لی (القیاس مهاجری) ، مکائیل لالایان ، کارنیک (مقیم تهران) و رافائل شارویان از جمله عکاسانی بودند که در نهضت میرزاکوچک خان جنگلی عکاسی می کردند.
وی در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: هنگام قیام میرزا ، مشروطه در عکاسی تحولی شگرف به وجود آورده بود و نگاه عکاسان کشف موضوعاتی از قبیل انقلاب مشروطه و نگاه آنان به سوژه های انقلابی و در خدمت آرمان های اجتماعی معطوف شده بود و خدمت شایان عکاسان موجب پیشرفت اهداف انقلاب مشروطه و بدنبال آن نهضت جنگل شد.
وی خاطرنشان کرد: در تاریخ مشروطه ایران و گیلان برخی عکاسان جایگاه ویژه ای داشتند زیرا آنان با گرفتن عکس های گوناگون از پیشامدهای انقلاب مشروطه، جنگ ها، سران و سرداران این واقعه مهم ایران و چاپ و پخش آنها میان مردم، در زنده نگاه داشتن خاطره و تاریخ این نهضت و جلوگیری از فراموشی پیشامدها و داستان های آن، خدمتی بس بزرگ به ایران، دموکراسی و مشروطه کردند.
علیپور یادآور شد: چه بسا پیشامدهایی در تهران و دیگر شهرهای ایران روی داده بود که خبر و موضوع و نوشته های مربوط به آنها از میان رفته و یا در جایی ثبت نشده بود؛ ولی بودن عکسی از آن وقایع یادآور موضوع بود و کسانی را به جستجو و پژوهش پیرامون چگونگی این حوادث واداشت که به دنبال داستان آنها بر آیند و سپس آن ها را به رشته تحریر در آورند.
وی در مورد تهیه امکانات عکاسی در آن زمان می گوید: با توجه به رونق عکاسی در گیلان به دلیل مسیر راه تجاری از روسیه به تهران، ارمنی ها از اولین گروه‌هایی بودند که به رواج هنر عکاسی در ایران کمک کردند و دوربینی دست ساز و چوبی ساختند و سپس از کشور آلمان، لوازم و تجهیزات وارد کردند.
این پژوهشگر تاریخ عکاسی در گیلان ادامه می دهد: پس از انقلاب مشروطه، عکاسی در ایران و گیلان گسترش یافت و اهمیت و اعتبار آن دوچندان شد و عکاسان بعد از عکاسی فوری از سران مشروطه و بعضی یاران میرزا کوچک خان جنگلی، عکس ها را می فروختند و اسباب کسب روزی و گذران زندگی خود و خانواده را فراهم می کردند.
وی اضافه کرد: در زمان میرزا ، مردم اشتیاق فراوانی داشتند تا چهره رهبران خود را مشاهده کنند و رواج این‌گونه عکس‌ها ، مصداق این تمایل است.
به نظر می رسد هنوز تاثیر و ارزش عکس در نهضت جنگلی به درستی مورد واکاوی قرار نگرفته و لازم است از سوی محققان و پژوهشگران بررسی شود.
میرزا یونس فرزند میرزا بزرگ که بعدها مشهور به میرزاکوچک خان جنگلی شد، با راه اندازی جنبش جنگل و رهبری آن، یکی از مردمی ترین نهضت های محلی ایران را تشکیل داد که خواستار قطع دست بیگانگان از کشور و استقلال و سربلندی ایران بود.
میرزا کوچک جنگلی پس از چندین سال مبارزه و جنگ و گریز علیه نظام مستبد شاهنشاهی، با تعداد اندکی از یاران خود برای جمع آوری قوا به طرف خلخال حرکت کرد که در کوه های تالش در برف و بوران اسیر و به شهادت رسید.
با شهادت میرزا کوچک خان در یازدهم آذرماه سال 1300 هجری خورشیدی (سوم ربیع الثانی 1340 ق) نهضت جنگل به نقطه پایان خود رسید.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به کنگره بزرگداشت میرزا کوچک خان جنگلی در سال 1391 ، منشأ حرکت میرزا کوچک خان را یک منشأ صددرصد دینی و اعتقادی دانستند و تاکید کردند: ایشان یک واحد مینیاتوری از نظام اسلامی را در همان محدوده خاص خود - گیلان - ایجاد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/14302/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

11 آلاینده بیماری‌زای مخفی در خانه

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

مسئولان امنیت شغلی کارگران را تامین کنند

کاهش 3 درصدی نرخ بیکاری گیلان/ برخورد قضایی با 150 کار فرمای متخلف

انعکاس به موقع رسانه‌ها در پاسخ سخت ایران به اسراییل

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

«حجت الاسلام اسماعیلی» به عنوان راهیار تبلیغ گیلان منصوب شد

رفع تصرف 1000 متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن

نگهداری 42هزار نسخه خطی در سازمان اسناد وکتابخانه ملی کشور

کشف 700 کیلو گردو قاچاق در بازرسی از یک اتوبوس

ادامه گرمای هوا اواسط هفته در گیلان

حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

یادواره سردار شهید سیدمعروف ایرانی در صومعه سرا

پایداری گرمای هوا در گیلان

دستگیری قاتل کمتر از 5 ساعت در تالش

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

داستانک/ راه نجات

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

رونمایی از لوح ثبتی مهارت سنتی فراوری چای دستی در لاهیجان

لزوم حمایت از تولیدکنندگان برای تحقق جهش تولید

رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد