نسیم گیلان

آخرين مطالب

يادماني براي مشروطه خواهان گيلان/ 89 سال بي نشان بودند مقالات

  بزرگنمايي:

گيلان انلاين- 12بهمن ماه 1290 خورشيدي، سالروز اعدام چهار تن از مشروطه خواهان گيلان، به دست روسيه تزاري است که در يک دادگاه فرمايشي و با شاهدان دروغين اعدام شدند و بناي يادمانشان اين روزها محل بازديد بسياري از شهروندان است.

«يوسف خان جوبنه اي» سرتيپ نظميه (شهرباني) وقت رشت يکي از اين چهار انقلابي بود که به دليل مقاومت در برابر خواست «نکراسف»، کنسول روسيه در رشت- که مرتب به بهانه هاي واهي خواستار حبس و تاديب مشروطه خواهان و مجاهدان مي شد- محکوم به اعدام شد.

همچنين «صالح خان مژدهي» رسد چي باشي ژاندارمري رشت در کنار «کاظم خان نوکام»، نايب کلانتري سبزه ميدان محله کياب و«ملا عبد العزيز شريعتمدار کرگانرودي» روحاني غيور تالشي که از روحانيان گيلاني مدافع مشروطه بود و در زمان شايع شدن حمله محمدعلي شاه به گيلان، تفنگچيان تالش و مشورطه خواهان را براي مقابله تجهيز کرد، چهار نفري بودند که امروز يادمان آنها در فضاي شهر رشت، يادآور رشادت هايي است که اين افراد در مقابل تهاجم بيگانگان به خاک ايران و گيلان داشتند.

89 سال بي نشاني

 از زماني که هر چهار شهيد راه وطن را در يک گودال و بدون آداب مذهبي پاي چوبه دارشان دفن کردند و شفته آهک بر آن ريختند، تا زماني که بناي يادبودي برايشان ساخته شد، 89 سال طول کشيد.

بعد از اعدام (جمعه، 13صفر 1330 هجري قمري مصادف با 12بهمن 1290) آزادي خواهان تنها توانستند نشانه اي در محل دفن اين چهار شهيد قرار دهند تا با گذر زمان و عادي شدن اوضاع بتوانند بناي يادبودي براي آنها احداث کنند.

محل دفن اين چهار شهيد که در زمان شهادتشان محدوده خارج از شهر و سبزه زاري معروف به «صحراي ناصريه» ناميده مي شد، با احداث بيمارستان پورسيناي رشت در صحراي ناصريه، بخشي از اين بيمارستان شد و به رغم اينکه توسط آزاديخواهان خريداري و يادماني گِلي براي نخستين بار بر مزار شهداي مشروطه ساخته شد اما، تا زمان روي کار آمدن نخستين دوره شوراي شهر رشت، هنوز اين بخش در حصار بيمارستان پورسينا و در حياط بخش عفوني آن قرار گرفته بود و کمتر کسي مي دانست صاحب اين مزارها کيست.

در نهايت با روي کار آمدن نخستين دوره شوراي شهر رشت، اين گور دسته جمعي از بخش عفوني بيمارستان پورسينا مجزا و در نهايت با هزينه يک گيلاني مقيم خارج صاحب بناي يادبودي در خور اين شهدا شد.

تلاش براي خروج آرامگاه شهدا از بخش عفوني بيمارستان

رئيس نخستين دوره شوراي شهر رشت درباره چگونگي جداسازي آرامگاه شهداي مشروطه از بخش عفوني بيمارستان پورسينا مي گويد: طبق مذاکراتي که بين کميسيون فرهنگي شورا با دکتر بهبودي- رئيس وقت بيمارستان- انجام شد، پيشنهاد خارج شدن اين محوطه از بيمارستان مورد موافقت قرار گرفت و مقدمات اين جداسازي فراهم شد.

سروش اکبرزاده مي افزايد: بسياري از حرکت هاي فرهنگي شوراي اول، با مشارکت هاي مردمي انجام مي گرفت و در موضوع يادمان شهداي مشروطه نيز تمامي هزينه هاي ساخت توسط مهندس «مهدي متقالچي» تامين  شد.

رئيس کميسيون فرهنگي نخستين دور شوراي شهر رشت همچنين از پيگيري هاي دکتر صالحي پزشک فرهنگ دوست گيلاني در اين امر به نيکي ياد کرده و يادآور مي شود: باني اصلي و واسطه مشارکت مهندس متقالچي، شادروان «دکتر صالحي» بود و در نهايت با تلاش هاي وي، چهار دستگاه ماشين لباس شويي بزرگ ويژه بيمارستان به مبلغي حدود 40 ميليون تومان براي بيمارستان پورسينا خريداري شد تا مديريت بيمارستان به شهرداري رشت اجازه داد بخش شهيدگاه را از محوطه بيمارستان خارج کند.

 اکبرزاده مي افزايد: همچنين تمامي هزينه هاي طراحي و اجراي بناي يادبود را نيز مهندس متقالچي به طراح و مجري يعني مهندس «کاظم دلشاد» پرداخت کرد.

الگوي ايراني- اسلامي، سمبلي براي انتقال پيام شهدا به چهارگوشه جهان

ساخت يادمان شهداي مشروطه گيلان يک سال به طول انجاميد و در نهايت طي مراسمي به بهره برداري رسيد. يادماني برگرفته از الگوهاي ايراني- اسلامي که سمبلي براي انتقال پيام شهدا به چهارگوشه جهان است.

طراح اين يادمان توضيح مي دهد: الگوي اين طرح برگرفته از گنبدهاي معماري ايراني- اسلامي است اما سازه آن به نحوي اجرا شده که گويا اين گنبد به چهار وجه تجزيه شده و نوک گنبد به سمت خارج است نه به سمت داخل.

کاظم دلشاد ادامه مي دهد: از منظر اين طرح، شهيد طاقت گنبد بسته را نداشته و شکستن فضاي بسته، پيام خود را به چهار گوشه عالم در شرق، غرب، شمال و جنوب مي رساند.

وي همچنين به حجم مکعب مستطيل وسط چهار وجه يادمان اشاره کرده و يادآور مي شود: اين حجم مکعب از قبل اجرا شده بود و طرح جديد به نحوي اجرا شده که هم اثر پيشينيان حفظ شود و هم اين حجم عمودي در وسط چهار وجه برش خورده گنبد قرار گيرد.

دلشاد ادامه مي دهد: به دليل اينکه شهدا در واقع قبر مجزا نداشتند و هر چهار نفر را در يک گودال دفن کردند، از سمبل حجم مکعبي استوانه اي به  عنوان نماد قبر استفاده شده است.

طراح يادمان شهداي مشروطه اضافه مي کند: اجراي طرح يادمان حدود سه ماه زمان برد. ابتدا يک قالب فلزي با سيستم هاي کامپيوتري در تهران طراحي شد و طرح را به صورت قالب بتني اجرا کرديم و روي آن رنگ خورده و از از سمت داخل نيز کاشي هاي رنگي با نمادهاي ايراني ترکيب شد.

وي تصريح مي کند: هزينه 30 ميليون توماني طراحي، مسابقه و اجراي يادمان شهدا از سوي مهندس متقالچي پرداخت شد و پيگيري اجراي اين طرح را دو نفر نماينده ايشان در ايران برعهده داشتند.

دلشاد اما با انتقاد از عملکرد شهرداري رشت در رنگ آميزي اخير اين يادمان خاطر نشان مي کند: متاسفانه شهرداري اخيراً با رنگ آميزي بسيار ناشيانه موجب از بين رفتن طرح اصلي شده است.

وي مي افزايد: به جاي اينکه رنگ آميزي را به يک هنرمند خبره بسپارند تا در ظرافت هاي کار دقت لازم را داشته باشد، کار به نقاشي عادي سپرده شده و رنگ هاي اجرا شده به داخل کاشي کاري هاي تزيني نفوذ کرده و نما و زيبايي اوليه را از بين برده است.

با اين حال يادمان شهداي مشروطه گيلان همچنان پابرجاست و هرسال در 12 بهمن ماه يادآور رشادت هايي است که مرداني از سرزمين گيلان در برابر مهاجمان به خاک اين خطه از خود نشان دادند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/4354/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای صدای انفجار مهیب در گناوه چه بود؟

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه انفجار در اصفهان

اراذل و اوباش آستارا از کف خیابان‌ها‌ شدند

خارج کردن تومور بزرگ از بدن کودک 10ساله در رشت

بخشی از کتاب/ وقتی طوفان تمام شد...

فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی اردیبهشت ماه

مسافران گیلان و دغدغه‌ای که برچیده شد

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

فراخوان مشمولان اعزامی پایه خدمتی اردیبهشت ماه سال 1403

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

جزئیات دقیق درباره حمله به کنسولگری ایران در پاریس

اهالی این استان‌ ها از امروز منتظر بارش باران باشند

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

اولین دوره مسابقات اسب دوانی گیلان برگزار شد

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، اول اردیبهشت 1403

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

گلایه مردم از ساخت تقاطع های غیرهمسطح در رشت

سبز شدن باغ‌های گیلان با سوغات کاشف السلطنه

آتش گرفتن یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

مهار آتش سوزی یک واحد آپارتمانی در شهر رشت

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

شب شعری با عنوان «وعده صادق» در شهرستان لاهیجان

راهپیمایی نمازگزاران درمحکومیت جنایات رژیم کودکش اسرائیل

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

پاکسازی محوطه پل تاریخی بلوردکان لنگرود

اراذل و اوباش آستارا دستگیر شدند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

عکس/ اولین دوره مسابقات اسب‌دوانی گیلان برگزار شد

تو مثل منی برف...

گرامیداشت فرزندان گلکون کفن 2 شهرستان گیلان

دستگیری 6 نفر از مخلان نظم و امنیت در آستارا

دیده شدن یک قلاده پلنگ ایرانی در رودبار + فیلم

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

محبت کردنشون خیلی جالبه

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

رونمایی از مجموعه شعر «پیراهن تو کنار پیراهن من» در صومعه‌سرا

پای «وعده صادق» روی نفس اسراییل/ امنیت خط قرمز ایرانی‌ها

تصاویر راهپیمایی نمازگزاران در حمایت از عملیات وعده صادق در سراسر کشور

«خلبان صدیق» برای دومین‌بار به کتابفروشی‌ها آمد

عملیات وعده صادق همینه پوشالی رژیم جعلی و جنایتکار اسرائیل را در هم شکست

عملیات «وعده صادق» فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها نگذاشت

عملیات «وعده صادق»فرصت هیچ واکنشی را برای صهیونیست‌ها باقی نگذاشت

خروش مردم لاهیجان در پی عملیات «وعده صادق»

راهپیمایی مردم لشت نشا در حمایت از عملیات «وعده صادق»

اهمیت بجا آوردن شکر خدا در جلد هفتم کتاب «طعم شیرین خدا»

راهپیمایی ضد صهیونیستی مردم گیلان در حمایت از مردم غزه

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه