نسیم گیلان

آخرين مطالب

نظام چند نرخی ارز؛ مولد فساد مقالات

  بزرگنمايي:

نسیم گیلان -
نظام چند نرخی ارز؛ مولد فساد
٣٩٢
٢
همشهری / متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
وحید شقاقی شهری| پیش از بررسی هر نکته‌ای در مسئله تخلفات ارزی، باید بپذیریم که نظام چندنرخی ارز به ذات، منشأ فساد و رانت است. هر چند در گام اول، دولت تمایلی به پذیرش نظام چندنرخی ارز نداشت اما سرانجام این تصمیم در سال گذشته نهایی شد. در اردیبهشت سال 97 آقای اسحاق جهانگیری - معاون اول رئیس‌جمهور- تلاش کرد تا نرخ ارز در رقم 4200تومان ثابت شود، اما گذر زمان نشان داد که دولت نتوانست به این خواسته دست پیدا کند و اجرایی‌نشدن این هدف سرانجام به نظام چند‌نرخی ارز ختم شد.
بدون شک شکل گرفتن نظام چندنرخی ارز زمینه را برای بروز فساد مهیا کرده است، اما در کنار این مشکل، نبود ساماندهی 3نظام تخصیص، توزیع و نظارت در ارز نیز راه را برای گسترده‌تر شدن روند فساد هموار ساخته است. متأسفانه دولت نتوانست این سه نظام- تخصیص، توزیع و نظارت- را به درستی طراحی کند و در عوض موجب شد تا بخش عمده‌ای از ارز 4200تومان از مسیر اصلی منحرف شود. در این شرایط شاهد قد علم کردن سلاطین مختلف بودیم و دیدیم که گروهی با گرفتن ارز دولتی از کشور گریختند و برخی هم ارز دولتی را گرفتند اما در بازار آزاد به فروش رساندند. گروهی نیز با ارز دولتی کالاهای دیگری را وارد یا احتکار کردند. در واقع با اطمینان می‌توان گفت که ماهیت نظام چندنرخی با رانت و فساد گره خورده است، اما نه به این میزانی که در سال گذشته ما شاهد بروزش بودیم. و اوج گرفتن فساد در این حوزه ناشی از ناکارآمدی سه نظام تخصیص، توزیع و نظارت است.
زمانی‌ که دولتی می‌خواهد وارد نظام چندنرخی ارز شود، تلاش می‌کند تا نظام تخصیص ارز در دست گروه خاصی محصور نشود؛ یعنی یک نظام تمرکززدایی ایجاد می‌کند. نباید فراموش کرد که اگر مسئولیت تخصیص ارز به یک گروه خاص داده شود، این احتمال وجود دارد که افراد دلبخواهی عمل کنند و براساس بده و بستان‌های شخصی تصمیم بگیرند.
معمولا برای حرکت در مسیر چندنرخی ارز، توزیع ارزهای ترجیحی و یارانه‌ای، سعی می‌شود تا مراکز تصمیم‌گیری حساس، تمرکززدایی شوند و مسئولیت کار به یک هیأت سپرده شود. این اتفاق در روند توزیع ارز رخ نداد و ما شاهد بودیم که به افرادی بدون سابقه اقتصادی، مبالغ هنگفتی ارز دولتی داده شد.
رد این نابسامانی در نظام توزیع هم هویدا بود. در شرایطی که ارز 4200تومانی عرضه می‌شود- که با بازار آزاد تفاوت فاحش دارد- باید نظام توزیع سامان داشته باشد تا امکان احتکار از واردکننده سلب و همچنین کالاهای واردشده به موقع و به قیمت ارز یارانه‌ای توزیع شود. تمام این مراحل نیازمند یک ساماندهی نظام توزیع بود که متأسفانه در زمان شکل‌گیری نظام چندنرخی ارز به آن توجهی نشد.
در بحث نظارت نیز باید بانک مرکزی، وزارت صنعت و دستگاه‌های اطلاعاتی بر عملکرد افرادی که ارز 4200 دریافت کرده بودند، نظارت قابل‌قبولی انجام می‌دادند تا این افراد از کشور فرار نکنند. در واقع نظام کنترل، پایش و نظارت باید خیلی قوی‌تر عمل می‌کردند. این موارد پیش‌شرط نظام چندنرخی ارز است و اگر می‌خواهیم نظام چندنرخی ارز مفسده‌انگیز و رانت‌ساز نباشد باید این کارها اجرایی شوند.
سال گذشته دادستان سابق تهران بیان کرد، 2نفر برای کاغذ 150میلیون دلار ارز دولتی گرفتند و از کشور گریختند.‌ با احتساب دلار 10هزار تومانی باید بگوییم که این افراد یک هزار و 500میلیارد تومان از بیت المال ربوده‌اند. واقعیت تلخ در پرونده تخلفات ارزی این است که دیگر بحث بر سر یک میلیارد و 10میلیارد نیست. با کمال تأسف باید بگوییم که در گزارش‌های بانک مرکزی مشخص نیست که دقیقا چه افرادی ارز 4200تومانی را دریافت کرده‌اند و این ارز دولتی به چه سرانجامی ختم شده است.
هنوز بعد از گذشت یک سال از بیان گزارش‌های شفاف در این حوزه محروم هستیم و شفافیت لازم حاکم نیست. متأسفانه این روند معیوب همچنان ادامه دارد و آرام‌آرام رانت‌های مختلف برملا می‌شود و هنوز هم مشکلات تخصیص نادرست ارز دولتی پابرجاست. بنده پیش‌بینی می‌کنم که قوه قضاییه تا 10سال دیگر درگیر این پرونده‌های فساد ارزی خواهد بود.
تا زمانی که مشکل 3نظام تخصیص، توزیع و نظارت در رابطه با ارز دولتی حل نشود، نمی‌توان به بهبود شرایط امید داشت. لازم است که در نظام تخصیص گروهی متشکل از نمایندگان اتاق بازرگانی، ‌وزارتخانه‌های مختلف و دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی ایجاد شود تا در این هیأت برای دادن ارز به افراد مختلف تصمیم‌گیری شود. با مرور تخلفات ارزی این سؤال در ذهن ایجاد می‌شود که چطور یک فرد که خواهان دریافت وام 3میلیون تومانی است باید چند ضامن معرفی کند، اما فردی 370میلیون دلار دولتی دریافت کرده و آن را در بازار آزاد فروخته است. بنابراین چندنرخی شدن ارز به‌دلیل عملکرد معیوب 3نظام تخصیص، توزیع و نظارت، رانت کلانی را به اقتصاد ایران تزریق کرد و در کمال تعجب هنوز هم این چرخه ایرادهای فراوانی دارد و زمینه را برای فساد مهیا می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.nasimegilan.ir/Fa/News/114103/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

اجرای بیش از 20 ویژه برنامه درهفته عقیدتی سیاسی

تاج شهرستانی عضو شورای شهر رشت 6 ماه تعلیق شد

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، 7 اردیبهشت 1403

آمادگی مجموعه مدارس صدرا در اجرای کامل سند تحول آموزش و پرورش

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

دوره جامع کنشگر _ کارشناس جمعیت در گیلان برگزار شد

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

ساماندهی لندفیل سراوان 84 درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی

محله شِیخانبَر لاهیجان مقصد محله مج خبر

دیدار نماینده ولی فقیه در گیلان با جامعه کارگری

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت پلمپ شد

یکی از راه‌های توسعه گیلان همدلی میان دولت و مجلس است

پروژه قزوین-رحیم آباد-کلاچای می‌تواند پیشران توسعه باشد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

مقوله حجاب اولویت دانشگاه است

رقابت بیش از 27 هزار داوطلب گیلانی در نوبت اول کنکور سراسری

«پاسخ»؛ ویژه‌برنامه شبکه باران برای پاسخگویی مسئولان به مطالبات مردم

حفاظت از انفال مهمترین رسالت هر جنگلبان است

مسدود شدن 9 حلقه چاه غیرمجاز در شهرستان رودبار

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

جلسه شورای گفتگوی بخش خصوصی با دولت و بانک‌های گیلان

پاسخ شفاف مسوولان گیلان به مطالبات مردم از شبکه باران

تارتار: یکی از اهداف اصلی ملوان کسب مقام قهرمانی جام حذفی است

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هر دختری باید کفش سفید داشته باشد

شورای گفتگوی بخش خصوص با دولت و بانک‌های گیلان

تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت

نشست هم اندیشی روسای دانشگاه‌ها و تشکل‌های دانشگاهی گیلان

ابتکار عمل رسانه ملی در انتخابات، مشارکت آگاهانه مردم را رقم زد

بسیج اساتید باید کارکرد متفاوتی در جهاد تبیین داشته باشد

اساتید دانشگاه‌ها همواره دغدغه حل مسائل کشور و ملت را سرلوحه کار خود قرار داده اند.

هدف دولت سیزدهم کاهش بار ترافیکی در کلانشهر رشت است

گیلان با 90 همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

تصویری دیده نشده از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پلمب مرکز ترک اعتیاد غیرمجاز در رشت

تصویری از هشتاد سال قبل میدان شهرداری رشت

پدر شهید «جعفر نعمت زاده» دیار حق را لبیک گفت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد